Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Απόφαση ορόσημο για την προσευχή στα σχολεία

the roots web banners 06

Βρετανία: Απόφαση ορόσημο για την προσευχή στα σχολεία
18.04.2024 | 11:49

Βρετανία: Απόφαση ορόσημο για την προσευχή στα σχολεία

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Διευθύντρια που φημίζεται για την αυστηρή πειθαρχία της χαιρέτισε απόφαση-ορόσημο του Ανώτατου Δικαστηρίου που υποστήριξε το δικαίωμα του σχολείου να απαγορεύσει τις τελετουργίες προσευχής στην αυλή.

Η Katharine Birbalsingh, επικεφαλής του Michaela Community School στο Brent, στο βόρειο Λονδίνο, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα ήταν μια "νίκη για όλα τα σχολεία", αφού ο δικαστής απέρριψε τον ισχυρισμό μιας μουσουλμάνας μαθήτριας ότι η πολιτική του σχολείου παρενέβαινε στα δικαιώματά της για θρησκευτική ελευθερία.

Η μαθήτρια, η οποία δεν μπορεί να κατονομαστεί, είχε ισχυριστεί ότι οι ρυθμίσεις στο συγκεκριμένο σχολείο συνιστούσαν διάκριση και επηρέαζαν/////// την πίστη της λόγω του τελετουργικού της χαρακτήρα.

Όμως, σε μια γραπτή απόφαση 83 σελίδων την Τρίτη, μετά από διήμερη ακρόαση τον Ιανουάριο, ο κ. Justice Linden απέρριψε τα επιχειρήματα της μαθήτριας και υποστήριξε το σχολείο, το οποίο είχε επιχειρηματολογήσει ότι η πολιτική του ήταν δικαιολογημένη αφού αντιμετώπισε απειλές θανάτου και βομβιστικής επίθεσης που σχετίζονταν με τη θρησκευτική τελετή στο χώρο του σχολείου.

“Ένα σχολείο πρέπει να είναι ελεύθερο”

Η κ. Birbalsingh, πρώην σύμβουλος κοινωνικής κινητικότητας της κυβέρνησης, η οποία ίδρυσε το μη θρησκευτικό δημόσιο σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μαζί με την πρώην υπουργό Εσωτερικών Suella Braverman, δήλωσε: "Ένα σχολείο πρέπει να είναι ελεύθερο να κάνει αυτό που είναι σωστό για τους μαθητές που εξυπηρετεί. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι επομένως μια νίκη για όλα τα σχολεία.

"Τα σχολεία δεν πρέπει να αναγκάζονται από ένα παιδί και τη μητέρα του να αλλάξουν την προσέγγισή τους απλώς και μόνο επειδή αποφάσισαν ότι δεν τους αρέσει κάτι στο σχολείο", πρόσθεσε.

Η δικαστική απόφαση θα θεωρηθεί ότι στηρίζει το δικαίωμα των μη θρησκευτικών σχολείων να αποφασίζουν μόνα τους αν θα διαθέτουν χρόνο και χώρο για να προσεύχονται οι μαθητές.

Η Gillian Keegan, η υπουργός Παιδείας, δήλωσε ότι η απόφαση στην υπόθεση, η οποία εκτιμάται ότι θα κοστίσει στους φορολογούμενους τουλάχιστον 500.000 λίρες, θα πρέπει να δώσει σε όλους τους διευθυντές των σχολείων αυτοπεποίθηση ώστε να λαμβάνουν τη σωστή απόφαση για το σχολείο τους.

Εν τω μεταξύ, οι κοσμικοί ακτιβιστές δήλωσαν ότι η απόφαση χρησιμεύει ως υπενθύμιση ότι οι ισχυρισμοί περί θρησκευτικής ελευθερίας "δεν υπερισχύουν όλων των άλλων εκτιμήσεων".

Η επικεφαλής του σχολείου άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η μητέρα του παιδιού βοήθησε στη σύνταξη των δηλώσεων, παρόλο που η γυναίκα φέρεται να σκοπεύει να στείλει και το δεύτερο παιδί της στο Michaela Community School.

“Πιέσεις δέχθηκαν οι μουσουλμάνοι μαθητές”

Η μαθήτρια που άσκησε τη νομική αμφισβήτηση ανέφερε σε δήλωση της δικηγορικής εταιρείας Simpson Millar: "Είμαι προφανώς πολύ απογοητευμένη που ο δικαστής δεν συμφώνησε μαζί μου", είπε. "Όπως αναφέρεται στην απόφαση, δεν συμφωνώ ότι θα ήταν πολύ δύσκολο για το σχολείο να εξυπηρετήσει τους μαθητές που επιθυμούν να προσευχηθούν στο μεσημεριανό διάλειμμα.

"Παρόλο που έχασα, εξακολουθώ να αισθάνομαι ότι έκανα το σωστό που προσπάθησα να προσβάλω την απαγόρευση. Έβαλα τα δυνατά μου και ήμουν πιστή στον εαυτό μου και στη θρησκεία μου".

Η μητέρα της μαθήτριας τόνισε ότι είναι "βαθύτατα απογοητευμένη από την έκβαση της υπόθεσης", υποστηρίζοντας ότι "η υπόθεση είχε τις ρίζες της στην κατανόηση ότι η προσευχή δεν είναι απλώς μια επιθυμητή πράξη για εμάς, αλλά ένα ουσιαστικό στοιχείο που διαμορφώνει τη ζωή μας ως μουσουλμάνοι".

"Στην πίστη μας, η προσευχή κατέχει αναμφισβήτητη σημασία, καθοδηγώντας μας σε κάθε πρόκληση με δύναμη και πίστη", πρόσθσε.

Σε άλλη δήλωση, η διευθύντρια κ. Birbalsingh ισχυρίστηκε ότι οι μουσουλμάνοι μαθητές πέρυσι δέχθηκαν πιέσεις "να προσευχηθούν, να εγκαταλείψουν τη χορωδία, να φορέσουν χιτζάμπ", ενώ οι δάσκαλοι αντιμετώπισαν κακοποίηση και εκφοβισμό. Είπε ότι είχε διαδοθεί μια ψευδής αφήγηση ότι οι μουσουλμάνοι ήταν η καταπιεσμένη μειονότητα στο σχολείο.

"Το 2014, το 30% των εισακτέων μας ήταν μουσουλμάνοι. Τώρα είναι 50%. Είμαστε υπεράριθμοι. Αν στις οικογένειές δεν άρεσε το σχολείο, δεν θα επέλεγαν επανειλημμένα να στείλουν τα παιδιά τους στο Michaela", έγραψε στο X, πρώην Twitter.

Η μαθήτρια υποστήριξε ότι η πρακτική του σχολείου - η οποία της απαγορεύει να προσεύχεται για περίπου πέντε λεπτά την ώρα του μεσημεριανού γεύματος, σε ημερομηνίες που το απαιτούν οι κανόνες της πίστης, αλλά όχι κατά τη διάρκεια των μαθημάτων - είναι "το είδος των διακρίσεων που κάνει τις θρησκευτικές μειονότητες να αισθάνονται αποξενωμένες από την κοινωνία".

Οι δικηγόροι της μαθήτριας υπογράμμισαν προηγουμένως ότι η "απαγόρευση προσευχής" παραβίαζε παράνομα το δικαίωμά της στη θρησκευτική ελευθερία, προσθέτοντας ότι την έκανε να αισθάνεται "σαν κάποιος να της λέει ότι δεν ανήκω σωστά". Το δικαστήριο ενημερώθηκε ότι η μαθήτρια, η οποία αναφέρεται μόνο ως TTT, είχε υποβάλλει μόνο ένα "μέτριο" αίτημα για να της επιτραπεί να προσεύχεται την ώρα του μεσημεριανού γεύματος.

Η μαθήτρια αμφισβήτησε επίσης δήθεν άδικες αποφάσεις για την προσωρινή αποβολή της από το σχολείο.

Ο κ. Justice Linden, ο οποίος εκδίκασε την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου τον Ιανουάριο, δήλωσε ότι υπήρχε "μια λογική σύνδεση μεταξύ του στόχου της προώθησης του ομαδικού ήθους του σχολείου, της συμμετοχικότητας, της κοινωνικής συνοχής κ.λπ. και της πολιτικής της τελετουργίας προσευχής".

Είπε: "Το μειονέκτημα για τους μουσουλμάνους μαθητές του σχολείου που προκαλείται από την πολιτική του τελετουργικού της προσευχής αντισταθμίζεται κατά την άποψή μου από τους στόχους που επιδιώκει να προωθήσει προς το συμφέρον της σχολικής κοινότητας στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένων των μουσουλμάνων μαθητών".

Επίσης, έκανε δεκτή την προσφυγή της μαθήτριας κατά της απόφασης για προσωρινό αποκλεισμό της από το σχολείο.

Φωτ- Το κοινοτικό σχολείο Michaela Community School στο βόρειο Λονδίνο (Getty Images)

BeFunky photo121212

Πολλές εφημερίδες  της Τετάρτης 17/04 είχαν πρωτοσέλιδη είδηση  ότι μια μουσουλμάνα μαθήτρια έχασε την προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά του σχολείου της, του Michaela Community School στο βόρειο Λονδίνο, για την απαγόρευση των τελετουργιών προσευχής. Η Metro αναφέρει ότι το κορίτσι ισχυρίστηκε ότι η απαγόρευση συνιστούσε διάκριση, αλλά ότι το σχολείο - γνωστό ως το αυστηρότερο της Βρετανίας - υποστήριξε ότι το να επιτρέπεται η προσευχή ενέχει τον κίνδυνο να υπονομευθεί η συμπερίληψη και η ένταξη στην κοινωνία.

Η Daily Mail χαρακτηρίζει την απόφαση δικαστική απόφαση ορόσημο, ενώ η Daily Express αναφέρει ότι πρόκειται για νίκη της κοσμικής εκπαίδευσης. Κανείς, υποστηρίζει η εφημερίδα, δεν θα πρέπει να μπορεί να απαιτεί να αντιμετωπίζεται η θρησκεία του κατ' εξαίρεση σε ένα κοσμικό σχολείο.

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το