Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: O Μπόρις Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Πούτιν υποστήριξε ότι θα μπορούσε να στείλει πύραυλο για να πλήξει το Ηνωμένο Βασίλειο "σε ένα λεπτό”

the roots web banners 06

Βρετανία: O Μπόρις Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Πούτιν υποστήριξε ότι θα μπορούσε να στείλει πύραυλο για να πλήξει το Ηνωμένο Βασίλειο "σε ένα λεπτό”
30.01.2023 | 14:50

Βρετανία: O Μπόρις Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Πούτιν υποστήριξε ότι θα μπορούσε να στείλει πύραυλο για να πλήξει το Ηνωμένο Βασίλειο "σε ένα λεπτό”

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Τα σχόλια του πρώην πρωθυπουργού για το τηλεφώνημα στον Ρώσο πρόεδρο λίγο πριν την εισβολή στην Ουκρανία παρουσιάζονται σε νέο ντοκιμαντέρ του BBC.

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσε να στείλει έναν πύραυλο για να πλήξει τη Βρετανία "μέσα σε ένα λεπτό", σε ένα τηλεφώνημα λίγο πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Τα σχόλια του πρώην πρωθυπουργού έγιναν σε ένα ντοκιμαντέρ τριών μερών για το BBC Two σχετικά με τη σύγκρουση και την προετοιμασία της εισβολής της Ρωσίας τον περασμένο Φεβρουάριο.

Είχε γίνει σε μια συζήτηση σχετικά με την υποθετική υποστήριξη του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας εάν ο Πούτιν αποφάσιζε να εισβάλει, καθώς ο Τζόνσον προσπαθούσε να μεταπείσει τον Πούτιν.

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε στους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ "Putin vs the West" ότι δεν θεωρούσε τα σχόλια του Πούτιν ως απειλή. Στη συνέχεια, επισημαίνουν οι αναλυτές , ο κ. Τζόνσον έγινε ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και έχει επισκεφθεί το Κίεβο από τότε που παραιτήθηκε από πρωθυπουργός.

Η εκπομπή θα μεταδοθεί από το BBC Two σήμερα Δευτέρα στις 21:00 τοπική ώρα

"Ο Πούτιν με απείλησε κατά κάποιο τρόπο σε ένα σημείο και μου είπε - Μπόρις, δεν θέλω να σε πληγώσω, αλλά με έναν πύραυλο, θα χρειαζόταν μόνο ένα λεπτό- , ή κάτι τέτοιο", ανέφερε ο Μπόρις Τζόνσον.

"Νομίζω ότι από τον πολύ χαλαρό τόνο που χρησιμοποίησε, απλά έπαιζε με τις προσπάθειές μου να τον πείσω να διαπραγματευτεί", σημείωσε ο Τζόνσον.

Ο Μπόρις Τζόνσον είχε προειδοποιήσει ότι θα υπήρχαν αυστηρότερες δυτικές κυρώσεις αν η Ρωσία εισέβαλε και ότι η υποστήριξη προς το ΝΑΤΟ θα αυξανόταν - ακόμη και αν η Ουκρανία δεν ήταν κοντά στο να γίνει μέλος.

"Είπε ο Πούτιν: -Μπόρις, λες ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ σύντομα... Τι είναι το σύντομα; - και είπα: "Λοιπόν, δεν πρόκειται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στο ορατό μέλλον. Το ξέρεις πολύ καλά αυτό", δήλωσε ο Τζόνσον για το τηλεφώνημα με τον Πούτιν.

Απαντώντας στον ισχυρισμό αυτό, ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, σημειώσε στους δημοσιογράφους ότι αυτά που είπε ο Τζόνσον δεν είναι αλήθεια, ή "ακριβέστερα, ένα ψέμα".

Ο Πεσκόφ ανέφερε: ""Δεν υπήρξαν απειλές για πυραύλους. Πρόκειται είτε για ένα σκόπιμο ψέμα - οπότε θα πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Τζόνσον γιατί επέλεξε να το θέσει με αυτόν τον τρόπο - είτε ήταν ένα ασυνείδητο ψέμα και στην πραγματικότητα ο πρώην πρωθυπουργός δεν κατάλαβε τι του έλεγε ο Πούτιν".

Ο Πεσκόφ σημείωσε επίσης ότι ο Πούτιν είχε εξηγήσει στον Τζόνσον πώς, αν η Ουκρανία προσχωρούσε στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, οι πύραυλοι των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ που θα τοποθετούνταν κοντά στα σύνορα της Ρωσίας θα σήμαινε ότι οποιοσδήποτε πύραυλος θα μπορούσε να φτάσει στη Μόσχα μέσα σε λίγα λεπτά. Μπορεί να υπήρξε παρανόηση των απόψεων του Ρώσου προέδρου, είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel