Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Brexit: "Στην κόψη του ξυραφιού" οι διαπραγματεύσεις ΕΕ - Βρετανίας

the roots web banners 06

Brexit: "Στην κόψη του ξυραφιού" οι διαπραγματεύσεις ΕΕ - Βρετανίας
17.10.2019 | 12:06

Brexit: "Στην κόψη του ξυραφιού" οι διαπραγματεύσεις ΕΕ - Βρετανίας

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων κυριαρχούν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.

"Στην κόψη του ξυραφιού" είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος στους Times και στη Daily Mirror που εκτιμά ότι τα σχέδια του Μπόρις Τζόνσον για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ "κρέμονται από μία κλωστή" .

Ο Guardian γράφει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει επιδοθεί σε έναν "απελπισμένο αγώνα της τελευταίας στιγμής" καθώς προσπαθεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP).

Η διαφωνία με την ΕΕ αφορά σε μία μελλοντική εμπορική συμφωνία και την απορριπτική θέση του DUP για τις τελωνειακές ρυθμίσεις οι οποίες συμφωνήθηκαν προσωρινά μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο πλευρών σχετικά με τα ιρλανδικά σύνορα.

Σύμφωνα πάντως με τη Daily Telegraph μετά από μία μακρά και επίπονη προσπάθεια που άρχισε πριν από τρία χρόνια τώρα "μπορούμε να δούμε το φώς στο τέλος του τούνελ".

Στην ομιλία του χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Τζόνσον συνέκρινε τη διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την πλοκή της ταινίας Shawshank Redemption (Η τελευταία έξοδος) του σκηνοθέτη Φρανκ Ντάραμποντ. Ο κεντρικός ήρωας του έργου που έχει καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη ψάχνει απεγνωσμένα μία έξοδο από τη φυλακή που θα τον οδηγήσει στο φώς και στην ελευθερία. Το πετυχαίνει δραπετεύοντας μέσα από έναν αποχετευτικό αγωγό.  

Για τους Financial Times , ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δίνει μια " άνιση μάχη", καθώς προσπαθεί να κερδίσει την υποστήριξη όχι μόνο του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος , αλλά και των σκληροπυρηνικών Brexiteers στο δικό του κόμμα.

Ο Μπόρις Τζόνσον "θα προτιμούσε να κυβερνά στον κόσμο της ποίησης" , γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, αλλά χθες ορισμένοι του υπενθύμισαν και μάλιστα έντονα ότι δεν έχει "άλλη εναλλακτική λύση παρά να κυβερνά στον κόσμο της πεζογραφίας".

Οι Financial Times λοιπόν θεωρούν ότι υπάρχει "αδιέξοδο" - λίγες μόνο ώρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Η Daily Mail συμφωνεί ότι το DUP "θα μπορούσε να φουντάρει" τις πιθανότητές για τη σύναψη συμφωνίας - "αλλά μετά από 1,210 ημέρες αμφιταλαντεύσεων, καθυστερήσεων και καταστροφής" - η εφημερίδα πιστεύει ότι ο κ. Τζόνσον είναι τώρα "δελεαστικά κοντά" να πετύχει μία συμφωνία.

Κατά τη Daily Express παρά τις μεγάλες δυσκολίες που υπήρχαν ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι "στα πρόθυρα μιας συμφωνίας".

Αλλά σύμφωνα με τη Sun, οι Δημοκρατικοί Ενωτικοί έχουν δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις ίσως συνεχισθούν ακόμη για μήνες.

Πηγή του DUP υπογράμμισε στην εφημερίδα ότι "είναι έτοιμοι να παίξουν το παιχνίδι της μακροχρόνιας αναμονής" , με την πραγματική προθεσμία να ορίζεται για το ερχόμενο καλοκαίρι, όταν η ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς.

Ο πηχυαίος τίτλος στη Sun: "Κολλημένοι στη λάσπη μαζί με την ΕΕ."           

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel