Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Η σκακιέρα του πολέμου στη Συρία: Τουρκία | ΗΠΑ «τρώγονται» και ο Πούτιν προελαύνει

banner roots

Η σκακιέρα του πολέμου στη Συρία: Τουρκία | ΗΠΑ «τρώγονται» και ο Πούτιν προελαύνει
17.10.2019 | 08:50

Η σκακιέρα του πολέμου στη Συρία: Τουρκία | ΗΠΑ «τρώγονται» και ο Πούτιν προελαύνει

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Την ώρα που στη Συρία οι τουρκικές δυνάμεις παραμένουν στα βόρεια της χώρας και η Ρωσία... προελαύνει στη περιοχή, ΗΠΑ και Τουρκία συνεχίζουν να «μαλώνουν» σε ένα ατελείωτο διπλωματικό «πόκερ».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού πρώτα απέρριψε μια συνάντηση με τον Μάικ Πομπέο, λέγοντας πως μόνο με τον Ντόναλντ Τραμπ δέχεται να μιλήσει, τελικά δέχτηκε να πάει στην Αγκυρα και να τον δει ο ΥΠ.ΕΞ των ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, αν και δέχτηκε να κάνει υποχωρήσεις σε Κομπάνι και Μανμπίτζ, διατηρεί τα στρατεύματά του, καθώς δεν προτίθεται να παραδώσει τα όπλα απέναντι στους Κούρδους, στους οποίους έδωσε προθεσμία ως τη νύχτα να το πράξουν.
 
Ο Πομπέο σήμερα θα βρίσκεται στην Αγκυρα με σκοπό να τον πείσει να σταματήσει την επίθεση, ειδάλλως σε περίπτωση που δεν το κάνει, οι ΗΠΑ θα επιβάλουν νέες- πιο ισχυρές- κυρώσεις, όπως διαμήνυσε και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Στίβεν Μνούτσιν. Η απάντηση του Ερντογάν ήταν πως θα πράξει το ίδιο και αυτός, ως αντίποινα σε τέτοια περίπτωση.
 
Η απίστευτη επιστολή Τραμπ σε Ερντογάν
Εν τω μεταξύ, σε δύσκολη θέση είναι και πάλι ο Ντόναλντ Τραμπ, τόσο για τα tweets που έκανε χθες, όσο και για την συμπεριφορά του κατά της Νάνσι Πελόζι, στην διάρκεια ενημέρωσης της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη Συρία, αλλά και για την επιστολή που έστειλε στον Ερντογάν, η οποία άφησε άφωνο τον πλανήτη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε μια επιστολή που θα μείνει στην ιστορία για τους χαρακτηρισμούς που έχει απέναντι σε ηγέτη ενός άλλου κράτους, προτρέπει τον Ερντογάν να μην «είναι σκληρός», αλλά και «ανόητος» γιατί αν προκαλέσει σφαγή των Κούρδων, θα μείνει στην ιστορία ως ο «διάβολος»!
 
«Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, ας εργαστούμε για συμφωνία! Δεν θέλετε να είστε υπεύθυνος για τη σφαγή χιλιάδων ανθρώπων και δεν θέλω να είμαι υπεύθυνος για την καταστροφή της τουρκικής οικονομίας – και θα το κάνω. Σας έδωσα ήδη ένα μικρό δείγμα σε σχέση με τον Πάστορα Μπράνσον. Έχω δουλέψει σκληρά για να λύσω μερικά από τα προβλήματά σας. Μην απογοητεύσετε τον κόσμο, μπορείτε να κάνετε μία καλή συμφωνία. Η ιστορία θα σας κοιτάξει ευνοϊκά αν το κάνετε αυτό με σωστό και ανθρώπινο τρόπο. Διαφορετικά θα σας βλέπει για πάντα ως διάβολος αν δεν γίνουν καλά τα πράγματα. Μην είσαι σκληρός άντρας. Μην είσαι ανόητος! Θα σας καλέσω αργότερα».
 
 
Καταδίκη σε Τραμπ για την αποχώρηση στρατευμάτων στη Συρία
Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ φέρεται να είναι σε έξαλλη κατάσταση με την Βουλή των Αντιπροσώπων καθώς τον καταδίκασε για την απόφασή του να αποσύρει τα στρατεύματα από τη βόρεια Συρία. Μάλιστα το αποτέλεσμα ήταν συντριπτικά εναντίον του, αφού και Ρεπουμπλικανοί υποστήριξαν την καταδίκη. Στην ενημέρωση που έκανε στα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Τραμπ επιτέθηκε στην Νάνσι Πελόζι, η οποία αργότερα δήλωνε πως ο Αμερικανός πρόεδρος έχει πάθει «νευρικό κλονισμό». Ηταν μάλιστα ιδιαίτερα προσβλητικός όταν της μιλούσε, όπως είπε και ο Τσακ Σούμερ, αρχηγός της Δημοκρατικής μειοψηφίας στη Γερουσία.
 
Οσο Δημοκρατικοί και Τραμπ έκαναν δηλώσεις, τα F-15 της πολεμικής αεροπορίας ωστόσο, βομβάρδιζαν εργοστάσιο όπου φυλάσσονταν πυρομαχικά και στρατιωτικός εξοπλισμός, καθώς σιγά σιγά αποχωρούν από την περιοχή.
 
Η Ρωσία κερδισμένη, έφτασε στην πόλη Κομπάνι ο στρατός της
 
Την ώρα που Τουρκία και ΗΠΑ προσπαθούν να διαπραγματευτούν για να ηρεμήσει η κατάσταση στη Συρία, ο ρωσικός στρατός που ανέλαβε ρόλο «πυροσβέστη» μεταξύ Τούρκων και Ασάντ, έχει φτάσει ως τη πόλη Κομπάνι. Ο στρατός τους αφού πέρασε τον ποταμό Ευφράτη, σταμάτησε περίπου 4 χλμ έξω από τη πόλη, όπου ο Συριακός στρατός έχει πλέον υπό τον έλεγχό του, όπως και της πόλης Ράκα. Στην πόλη Μανμπίτζ μάλιστα, έφτασαν ως την αμερικανική βάση η οποία εγκαταλείφθηκε μετά από εντολή του Τραμπ και τράβηξαν βίντεο, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο RT ανέφερε πως οι βάσεις πήγαν στον Συριακό κυβερνητικό στρατό.
 
Στη… μέση οι Κούρδοι, σταματούν τις επιχειρήσεις κατά του ΙΚ
Και όσο οι τρεις μεγάλες δυνάμεις κάνουν τις κινήσεις τους, οι Κούρδοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Εγκαταλελειμμένοι από τους Αμερικανούς (ο Τραμπ μάλιστα χαρακτήρισε το PKK πιο επικίνδυνο από το ΙΚ) και με τις τουρκικές δυνάμεις να συνεχίζουν τις επιχειρήσεις εναντίον τους, ο στρατηγός των Κούρδων, Μαζλούμ Κομπανί Αμπντί, ανακοίνωνε πως μαζί με το SDF, σταματούν τις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους. Αυτό μεγαλώνει την ανησυχία για την επάνοδο του ΙΚ και είναι χαρακτηριστικό πως ο ΟΗΕ, ενώ δεν καταδίκασε την εισβολή της Τουρκίας, εξέφρασε την ανησυχία της για διασκορπισμό των τζιχαντιστών που ενδεχομένως θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση.
 
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Κέλι Κραφτ, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση πως οι ΗΠΑ κάλεσαν την Τουρκία να «σταματήσει να υπονομεύει την καμπάνια για την καταπολέμηση του ISIS, να σταματήσουν να θέτουν σε κίνδυνο πολίτες, να απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και να σταματήσουν την επίθεση και να κηρύξουν άμεσα κατάπαυση του πυρός».
 
Πηγή: iefimerida.gr 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το