Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς. Γράφει για τον Fm 100 η διαιτολόγος - διατροφολόγος Ειρήνη Βότση

banner roots

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς.  Γράφει για τον Fm 100  η διαιτολόγος - διατροφολόγος Ειρήνη Βότση
30.09.2012 | 18:18

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς. Γράφει για τον Fm 100 η διαιτολόγος - διατροφολόγος Ειρήνη Βότση

Συντάκτης/Συντάκτρια: 
Κατηγορία: Υγεία

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με κύρια χαρακτηριστικά το άγχος, την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και την μη ισορροπημένη διατροφή έχει αυξήσει σημαντικά τις παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος. Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς (29 Σεπτεμβρίου), δράττομαι της ευκαιρίας να σας ενημερώσω για τα καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και για το πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη αλλαγής του τρόπου ζωής ώστε να τα αντιμετωπίσουμε!

Ας δούμε αρχικά τι είναι τα καρδιαγγειακά…

Με τον όρο καρδιαγγειακά νοσήματα αναφερόμαστε σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών που περιλαμβάνουν:

 

Α) Τη στεφανιαία νόσο, Β) Το εγκεφαλικό, Γ) Την ρευματική καρδιακή νόσο, Δ) Την συγγενή καρδιοπάθεια, Ε) Την θρόμβωση και την πνευμονική εμβολή, ΣΤ) Την αρτηριακή νόσο, Ζ) Το ανεύρυσμα αορτής, Η) Τον όγκο στην καρδιά, τα αγγεία, τον εγκέφαλο, Θ) Τις δυσλειτουργίες του μυ της καρδιάς και τέλος Ι) Τις παθήσεις των καρδιακών βαλβίδων.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών;

Με τον όρο «παράγων κινδύνου» ορίζεται κάθε χαρακτηριστικό ή γεγονός που συμβαίνει πριν και συν-διακυμαίνεται με τη συχνότητα της νόσου.

Οι παράγοντες κινδύνου είναι πολλοί και διακρίνονται σε τροποποιήσιμους και μη τροποποιήσιμους.

Οι μη τροποποιήσιμοι είναι αυτοί που δεν μπορούν ν’ αλλάξουν, όπως:

- Η ηλικία. Με την πάροδο των χρόνων αυξάνει και ο κίνδυνος για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Άνδρες >55 και γυναίκες >65 θεωρούνται ότι βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για την εκδήλωση στεφανιαίας νόσου.

- Το φύλο. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι υπ’ αριθμόν ένα λόγος θανάτου στις γυναίκες (1 στους 3 θανάτους).

- Η κληρονομικότητα. Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν και τα ίδια κάποια μορφή καρδιαγγειακής ασθένειας.

- Η φυλή/ η εθνικότητα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η υπέρταση είναι πιο συχνή σε άτομα με μαύρο χρώμα δέρματος, παρά σε λευκούς. Επίσης η μαύρη φυλή, οι Κινέζοι, οι Ιάπωνες και οι Ισπανοαμερικάνοι έχουν αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου είναι εκείνοι που μπορούν να προληφθούν ή ακόμα και ν’ αντιμετωπιστούν, όπως:

- Η παχυσαρκία. Έχει δυσμενή επίδραση σε μια σειρά από άλλους παράγοντες κινδύνου όπως η υπέρταση, τα επίπεδα των λιπιδίων του πλάσματος και η ανοχή στην γλυκόζη και μπορεί να εξηγήσει ως ένα βαθμό την αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

- Η υπέρταση. Αποτελεί τον πιο σοβαρό και ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό.

- Η δυσλιπιδαιμία (δηλαδή η αυξημένη ολική χοληστερόλη, η LDL-χοληστερόλη, τα αυξημένα τριγλυκερίδια και η χαμηλή HDL- χοληστερόλη) αυξάνουν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και ισχαιμικό εγκεφαλικό.

- Ο σακχαρώδης διαβήτης, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό.

- Το κάπνισμα, είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας κινδύνου, ειδικά για τους φανατικούς καπνιστές και όσους καπνίζουν από μικρή ηλικία.

- Η μη ισορροπημένη διατροφή, δηλαδή διατροφή που περιλαμβάνει μειωμένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών και αυξημένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων, νατρίου και αλκοόλ.

- Η καθιστική ζωή. Η μειωμένη φυσική δραστηριότητα αυξάνει κατά 50% τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό.

- Το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Φαίνεται πως χώρες με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα σε νούμερα…

Τα στοιχεία για τα καρδιαγγειακά νοσήματα παγκοσμίως είναι ανησυχητικά. Ενδεικτικά:

  • 17,3 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων, αριθμός που τα καθιστά την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.
  • Περισσότερο από 80% αυτών συμβαίνουν σε χώρες με χαμηλά ή μέτρια εισοδήματα.
  • Μέχρι το 2030 εκτιμάται ότι περίπου 23,6 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Επιπλέον, περισσότερα από 15.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου εμφανίζονται κάθε χρόνο. Και σύμφωνα με τα στοιχεία ένας στους έξι εφήβους εμφανίζει παθολογικά αυξημένη πάχυνση των στεφανιαίων αρτηριών, ενώ ένας στους τρεις ενήλικες πάσχει από υπέρταση.

Δεν πρέπει να μας ξεφύγει της προσοχής πως κάθε 2 δευτερόλεπτα καταγράφεται ένας θάνατος από στεφανιαία νόσο, κάθε 5 δευτερόλεπτα μια καρδιακή προσβολή και κάθε 6 δευτερόλεπτα ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Όπως πολύ σοφά έλεγε κάποτε ο Ιπποκράτης: «Το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν». Έτσι λοιπόν, για μια πιο υγιή καρδιά η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη!

Υπάρχουν 4 απλά βήματα, που ακολουθώντας τα, μπορούμε να μειώσουμε κατά πολύ την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών.

1ο βήμα: Αλλάζουμε τις δυτικού τύπου διατροφικές συνήθειες και ακολουθούμε το Μεσογειακό τρόπο διατροφής. Πιο συγκεκριμένα, καταναλώνουμε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση, μειώνουμε την κατανάλωση ζωικού λίπους και το αντικαθιστούμε με λίπος που προέρχεται από ψάρια, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο. Μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής μπορούμε να ρυθμίσουμε την υπέρταση, τον σακχαρώδη διαβήτη, την δυσλιπιδαιμία και να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων.

2ο βήμα: Βάζουμε τη γυμναστική στην καθημερινότητά μας. Αυξάνοντας την σωματική δραστηριότητα, ρυθμίζεται το βάρος, μειώνεται ο κίνδυνος για υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη και δυσλιπιδαιμία.

3ο βήμα: Διακόπτουμε το κάπνισμα.

4ο βήμα: Κάνουμε τακτικά εξετάσεις (μέτρηση αρτηριακής πίεσης, χοληστερόλης και επιπέδων γλυκόζης καθώς και υπολογισμό αναλογίας μέσης - γοφών και δείκτη μάζας σώματος).

Αντιμετωπίζουμε την υπέρταση, τον σακχαρώδη διαβήτη και την δυσλιπιδαιμία, αρχικά μέσω σωστής διατροφής και άσκησης, ενώ αν δεν υπάρξουν αποτελέσματα, με τη χρήση των φαρμάκων που θα υποδείξει ο γιατρός. Σε άτομα που είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα ενδείκνυται η απώλεια βάρους, βάζοντας πάντα μικρούς και αντικειμενικούς στόχους μπορεί να επιτευχθεί ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Συνοψίζοντας, καταλαβαίνουμε ότι μικρή μόνο αλλαγή στις καθημερινές μας συνήθειες (διατροφή, κάπνισμα, φυσική δραστηριότητα), μείωση του βάρους (αν το άτομο είναι παχύσαρκο/ υπέρβαρο) και έλεγχος του άγχους (όσο αυτό είναι εφικτό) θα μπορούσε να μειώσει δραματικά τις πιθανότητες ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου.

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το