Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Yπάρχει αισιόδοξη πλευρά στην πανδημία;
Yπάρχει αισιόδοξη πλευρά στην πανδημία;
23.02.2021 | 17:56

Yπάρχει αισιόδοξη πλευρά στην πανδημία;

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

Σε λίγο κλείνουμε ένα χρόνο εν καιρώ καραντίνας και η ζωή μας ανατράπηκε σε σημείο που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε.Οι περισσότεροι από εμάς πιεστήκαμε, φοβηθήκαμε, αγανακτήσαμε, στεναχωρηθήκαμε, θυμώσαμε με όλους και με όλα.

Μέσα στο θολό τοπίο της πανδημίας του κορωνoϊού όπως είναι αναμενόμενο έχει διαταραχθεί η ψυχική ισορροπία του κοινωνικού συνόλου μέρος του οποίου ήμαστε και εμείς. Οι αρνητικές σκέψεις έχουν κατακλύσει την καθημερινότητα και η ελπίδα για επιστροφή στην κανονικότητα δεν είναι ιδιαίτερα φωτεινή.

Όμως, κάθε μέρα υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας πως θα περάσει και αυτό. Πάντοτε την νύχτα την διαδέχεται η ανατολή. Ίσως δεν έχετε σκεφτεί πως υπήρξαν και θετικές επιπτώσεις της πανδημίας στην ζωή μας. Ναι, όσο παράξενο και αν σας φαίνεται!

Δεν μπορώ να μιλήσω με βεβαιότητα για τα υπόλοιπα μέρη του κόσμου, αλλά εμείς οι Έλληνες είμαστε ζεστοί άνθρωποι. Είμαστε ανοιχτόκαρδοι, χαμογελαστοί, φιλόξενοι, αγαπάμε πολύ και σε βάθος. Αυτή η απόσταση μας στοίχησε. Η πανδημία έγινε η αφορμή να υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας πόσο ξεχωριστός είναι ο κόσμος χάρης τους αγαπημένους μας. Η μάσκα και η απόσταση μας έδωσε ένα γερό μάθημα για αυτό που δίνει πραγματικό νόημα στην ζωή. Τους ανθρώπους μας! Ανυπομονώ να δω και πάλι χαμόγελα στους δρόμους, χωρίς μάσκες και αγκαλιές γεμάτες από βαθιά και αληθινά συναισθήματα.

Ας δούμε μερικά θετικά σημεία της πανδημίας του κορονοϊού:

Μας προσέφερε ουσιαστική σύνδεση με τους αγαπημένους μας αλλά και με τον εαυτό μας

Οι γρήγοροι οικογενειακοί ρυθμοί μας στερούν ποιοτικές στιγμές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Με τα περιοριστικά μέτρα, σαν η ζωή να μας χάρισε περισσότερο χρόνο. Χρόνο με ποιότητα, χωρίς άγχος και στρες. Χρόνο για παιχνίδι, χρόνο για συζήτηση, χρόνο ΜΑΖΙ! Ανακαλύψαμε, μάθαμε εξελιχθήκαμε. Κάναμε στροφή μέσα μας, δώσαμε στον είναι μας προσοχή. Επιτέλους βρήκαμε εκείνο το χρόνο για να επανεξετάσουμε τις προτεραιότητες μας. Συνδεθήκαμε ουσιαστικά με τον εαυτό μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Βρήκαμε χρόνο να διαβάσουμε ένα βιβλίο, αλλά και να ταξιδέψουμε στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών παρέα με τα παιδιά μας.

Μας υπενθύμισε πως πρέπει να νιώθουμε ευγνωμοσύνη

Πήραμε ένα καλό μάθημα σχετικά με την ζωή. Ποτέ δεν είχαμε σκεφτεί πως την καθημερινότητα μας, εκείνη που θεωρούσαμε μέχρι την εμφάνιση του ιού δεδομένη, ξαφνικά θα μπει σε παύση. Τίποτα δεν είναι δεδομένο, ούτε καν η αυριανή μέρα. Μάθαμε να εκτιμούμε και να νιώθουμε ευγνωμοσύνη πιο συχνά και με μεγαλύτερή ένταση. Βλέπουμε με άλλη προοπτική την ελευθερία, τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, την οικογένεια, τους φίλους μας. Θα το περάσουμε και αυτό και ύστερα θα συναντήσουμε εκεί εξω, έναν νέο, πιο όμορφο κόσμο.

Μάθαμε να τηρούμε κανόνες σωστής υγιεινής

Μπορεί ο ιός να μην λέει να φύγει, μπορεί η μάσκα να έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, αλλά το γεγονός αυτό μας βοήθησε να εντάξουμε χρήιμες συνήθειες και κανόνες υγιείνης που θα μας είναι οφέλιμες για μια ζωή. Ο τρόπος που βήχουμε, το συχνό πλύσιμο των χεριών, ο σωστός αερισμός των εσωτερικών χώρων κ.α. Τα παραπάνω βοήθησαν να έχουμε μείωση εμφάνισης σοβαρών λοιμώξεων και άλλων προβλημάτων υγείας που την αντίστοιχη περίοδο θα βρίσκονταν σε έξαρση.

Η σύνδεση με την καθημερινότητα μας θα επανέλθει αργά ή γρήγορα και ο ιός θα μας αφήσει μαθαίνοντας μας, πόσο σημαντικό είναι να τηρούμε σωστές συνήθειες προσωπικής υγιεινής.

Η φύση βρήκε λίγη από την χαμένη της ισορροπία. Βρήκε και εμάς να την εκτιμάμε περισσότερο

Η κατ’ οίκον εργασία έφερε λιγότερη κίνηση και εκπομπή καυσαερίων. Πολλά εργοστάσια περιόρισαν ή και σταμάτησαν, για κάποιο διάστημα, την παραγωγική δύναμη τους. Τα παραπάνω είχαν ως επακόλουθο το μπλε του ουρανού να γίνει ίδιο με της θάλασσας. Καθαρό, φωτεινό, αληθινό. Η άγρια φύση πήρε πίσω τους ‘’κατοίκους’’ της που είχαν για καιρό εξαφανιστεί. Η φύση πολλαπλασίασε το οξυγόνο της και μας το χάρισε απλόχερα.

Η επιλογή την σωματικής άσκησης μας έφερε πιο κοντά στην φύση και τα ευεργετικά της οφέλη. Σωματικά και ψυχικά. Αν μας έκαναν δε και υποχρεωτικό τον περίπατο στην φύση, θα βλέπαμε τρομερή αλλαγή θετικής συμπεριφοράς στο κόσμο. Μείωση άγχους, αύξηση δημιουργικότητας και φαντασίας, καλή υγεία της καρδιάς αλλά και γενικότερα, είναι μερικά από τα οφέλη.

Παρατηρούμε αύξηση επιπέδων καινοτομίας

Λόγω των επαναλαμβανόμενων lock down η Ευρωπαϊκή Ένωση στήριξε την καινοτομία, ενώ πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να εφεύρουν νέα φιλοσοφία λειτουργίας. Με το take away να έχει τα πρωτεία, ακολουθεί η ταχεία ψηφιοποίηση υπηρεσιών στο διαδίκτυο και τέλος η συνδυαστική πώληση.

Καθώς οι ψηφιακές πλατφόρμες έχουν πάρει φωτιά, πολλές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, βρίσκονται στην διαδικασία δημιουργίας καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Προσπαθούν να ανακαλύψουν δημιουργικούς τρόπους που θα μας βοηθήσουν να παραμείνουμε συνδεδεμένοι με τους αγαπημένους μας καταργώντας την ‘’απόσταση’’.

Παρατηρείτε αύξηση εταιρικής ευθύνης

Αυτή η κοινή δοκιμασία, έδωσε την ευκαιρία σε πολλές μεγάλες επιχειρήσεις να προσφέρουν για το συνολικό καλό. Προσέφεραν στα νοσοκομεία, με δωρεές κλινών στις ΜΕΘ και ιατρικό εξοπλισμό. Προσέφεραν και προσφέρουν οικονομική ενίσχυση σε πολλά νοικοκυριά που ασφυκτιούν. Πολλές εταιρείες προσφέρουν εκπτώσεις σε υπηρεσίες και προϊόντα.

Αναμφίβολά, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τόσες ζωές που χάθηκαν εξαιτίας αυτής της πανδημίας. Σίγουρα οι επιπτώσεις οικονομικές και ψυχολογικές είναι αβάσταχτες. Δεν πρέπει όμως να αμελούμε την ζωή. Είναι εδώ, πρέπει να την χαιρόμαστε και να την αποδεχόμαστε ως έχει.

Δεν περνούν όλα αυτά το δικό μας χέρι, αυτό που περνάει από το δικό μας χέρι είμαστε εμείς. Εμείς λοιπόν πρέπει να σταθούμε δυνατοί και αισιόδοξοι. Το μέλλον είναι εκεί έξω και μας περιμένει. Θα περάσει και αυτό, όλα περνούν!

 

Πηγή: www.mamigusto.com

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018