Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Θ. Λούκας: Οδηγίες προς πολίτες που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

banner roots

Θ. Λούκας: Οδηγίες προς πολίτες που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
09.11.2020 | 12:24

Θ. Λούκας: Οδηγίες προς πολίτες που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Υγεία

Εξειδίκευση των οδηγιών για την Λήμνο, σχετικά με το πως πρέπει να αντιδράσουν οι συμπολίτες μας που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19, απέστειλε ο Ιατρός Θωμάς Λούκας.

Ο κ. Λούκας αναφέρει:

Μπορεί οι συνθήκες να μην φαίνονται ευοίωνες, αλλά πραγματικά είναι στο χέρι μας να τις αντιμετωπίσουμε.

Το μεγάλο πρόβλημα που διαφαίνεται αυτήν την στιγμή, που ο κορονοιός μοιάζει να έχει για τα καλά πατήσει το πόδι του στο νησί μας, είναι το τι θα κάνει κάποιος, ο οποίος έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και άρα αποτελεί στενή επαφή.

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να ορίσουμε τι σημαίνει στενή επαφή. Σύμφωνα με έναν γενικό ορισμό του ΕΟΔΥ ως στενή επαφή ορίζεται αυτός που

  • βρέθηκε στον ίδιο χώρο με το επιβεβαιωμένο κρούσμα
  • για περισσότερο από 15 λεπτά και
  • σε απόσταση μικρότερη από 1,5 μέτρο
  • ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΗΡΕΙ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ.

Το τελευταίο είναι και το σημαντικότερο, γιατί φανερώνει ότι ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ το να αποφύγουμε τον κορονοιό και να ονομαστούμε στενή επαφή, απλά με το να εφαρμόζουμε σωστά την μάσκα μας.

Στην συνέχεια και αν θεωρηθούμε στενή επαφή, τότε θα πρέπει να θέσουμε τον εαυτό μας σε καραντίνα 14 ημερών ανεξαρτήτου συμπτωμάτων ή αν θα κάνουμε ένα τεστ και αυτό βγει αρνητικό. Καταστροφή για τις δουλειές μας θα πει κάποιος, αλλά σκεφτείτε πόσο απλά θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε αν φορούσαμε σωστά την μάσκα. Εννοείται ότι ενημερώνουμε άμεσα τον θεράποντα ιατρό μας.

Από εκεί και πέρα, αν κάποιος θέλει, θα κάνει τεστ στις εξής περιπτώσεις:

  • αν εκδηλώσει ύποπτα συμπτώματα λοίμωξης (βήχας, εμπύρετο πονόλαιμός κτλ)
  • αν δεν έχει συμπτώματα και θέλει να κάνει το τεστ, τότε αυτό να γίνει τουλάχιστον 5 ημέρες μετά την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα (ο λόγος είναι ότι σε μικρότερο διάστημα συνήθως δεν έχει πολλαπλασιαστεί αρκετά ο ιός μέσα μας για να ανιχνευθεί οπότε ένα πρώιμο τεστ μπορεί να βγει ψευδώς αρνητικό.

Να μην ξεχνάμε ότι ένα αρνητικό τεστ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΠΑΛΛΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ 14ΗΜΕΡΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ!!!

Τις τελευταίες ημέρες rapid test έχουν προμηθευτεί και τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια του νησιού και θα είναι κάτι που επειδή είναι αρκετά οικονομικότερα από το PCR, αξιόπιστα και δεν αναγκάζουν τον ασθενή να επισκεφθεί το νοσοκομείο, είναι μια άμεση και λειτουργική λύση.

Μην ξεχνάμε: « Η λύση είμαστε εμείς».

 

Θωμάς Λούκας

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel