Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Μολυσματικά - κολλητικά από άνθρωπο σε άνθρωπο λοιμώδη νοσήματα
ikteo limnou
Μολυσματικά - κολλητικά από άνθρωπο σε άνθρωπο λοιμώδη νοσήματα
24.08.2020 | 21:22

Μολυσματικά - κολλητικά από άνθρωπο σε άνθρωπο λοιμώδη νοσήματα

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

Γράφει ο Θεόδωρος Ι. Μπαβέας

Σήμερα ο Πλανήτης μας πλήττεται από ένα λοιμώδες νόσημα και η παγκόσμια ιατρική κοινότητα αντιμετωπίζει μια Μολυσματική πανδημία. Αυτό σημαίνει ότι όταν ο λοιμογόνος παράγοντας μεταδίδεται από άτομο σε άτομο όπως όταν αφορά τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα έχουμε μια μορφή της μολυσματικής επιδημίας.

Τέλος στις ιογενής μολυσματικές επιδημίες και πανδημίες; όπως αυτή τη περίοδο ο ιός μεταδίδεται αερογενώς με σταγονίδια ή άμεσα με σταγονίδια και σπανιότερα με έμμεση επαφή , ή αερογενώς με σκόνη Η διάκριση ανάμεσα στην αερογενή μετάδοση και στην άμεση μετάδοση με σταγονίδια έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο που γνωρίζουν οι ειδικοί Επομένως η μάσκα είναι απαραίτητη και αναγκαία Για να προστατεύει σωστά την αναπνευστική οδό ,,,,,,,,και όχι στο πηγούνι και το λαιμό.

Οι μηχανισμοί με τους οποίους γίνεται μετάδοσης των λοιμογόνων παραγόντων προς τον άνθρωπο καθώς και τον επιδεκτικό πληθυσμό είναι από πολλά χρόνια γνωστοί και έχουν μελετηθεί από τους επιστήμονες Είναι δε γνωστό ότι μετάδοση σε γενικές γραμμές γίνεται Περιληπτικά ως εξής:

Α - Άμεση μετάδοση
1- Άμεση επαφή με άνθρωπο .............φιλί συνουσία αγκάλιασμα δάγκωμα
2- Άμεση μετάδοση με σταγονίδια .,.......ομιλία, βήχα , φτάρνισμα
3- Άμεση μετάδοση με επαφή.....με μολυσμένο ζώο Δάγκωμα από ζώο ή επιφάνειά

B- Έμμεση μετάδοση
1- Έμμεση μετάδοση........ με αγωγό
Όπως με προσωπικά είδη σεντόνια , με φαγητό , με βιολογικά υγρά, αίμα σπέρμα που φέρουν το λοιμογόνο παράγοντα
2- Έμμεση μετάδοση ......με διαβιβαστή... ....Όπως με μηχανικό τρόπο βελόνες εργαλεία με βιολογικό τρόπο ,....μετά κουνούπια ,ψύλλους μύγες που λειτουργούν ως ενδιάμεσοι ξενιστές του λοιμογόνου παράγοντα ( ιπτάμενες σύριγγες)

Γ- Αερογενης Μεταδοση Η μεταδοση αυτη χαρακτηρίζεται από τη διασπορά( και τελικά τη μεταφορά στο αναπνευστικό σύστημα ενός επιδεκτικού ατόμου) αιωρουμένων σωματιδίων φορτισμένων με μικρόβια ή άλλους λοιμογόνους παράγοντες ......όπως και ιούς σήμερα 1- Γίνεται με τη σκόνη από το έδαφος ,τα πατώματα τα μιασμένα ρούχα και αντικείμενα με λοιμογόνος φορτίο ..... και γιαυτό προστατεύει η μάσκα

2- Γίνεται μετά σταγονίδια και τους πυρήνες που είναι υπολείμματα που μένουν μετά την εξάτμιση των υγρών συστατικών από τα σταγονίδια που πέφτουν κάτω με το βήχα ,το φτάρνισμα ,το σάλιο , και τις αποχρέμψεις που πολλοί δυστυχώς φτύνουν στο έδαφος Τα σταγονίδια και οι πυρήνες είναι τα αιωρούμενα σωματίδια τα οποία περιέχονται στη σκόνη και παραμένουν στον αέρα για αρκετό χρόνο ,διότι έχουν μικρο μέγεθος και μπορεί να φέρουν μολυσματικό φορτίο Κι γιαυτό μη ξεχνάμε τη Μάσκα και να τη φοράμε σωστά γιατί ο κορονοιός γελά !!!Επίσης είναι γνωστό ότι τα συνηθισμένα λοιμώδη νοσήματα που μεταδίδονται κυρίως αερογενώς (ειναι της παιδικής ηλικίας και οι- ιώσεις ).

Είναι πλέον κατανοητό από τους ειδικούς επιστήμονες και ερευνητές ότι αυτός ο Ιός SARSCOV2 έχει πολύ δύσκολα επιδημιολογικά στοιχειά έτσι ώστε οι επιστήμονες προβληματίζονται για τους τρόπους διασποράς του ,όπως είναι η μολυσματικότητα και λοιμοτοξηκοτητα έτσι ώστε να έχει την ικανότητα μεγάλης διασποράς να προκαλεί λοίμωξη ή να μολύνει τον άνθρωπο χωρίς εμφανή λοίμωξη υποκλινικη μορφή δη λ να είναι το άτομο ασυμπτωματικό Επίσης είναι άγνωστη η ανοσοποιητική του ικανότητα εάν δημιουργεί ισχυρή ειδική ανοσία και για πόσο χρονικό διάστημα παραμένει εις τον ασθενή ο οποίος έχει ιαθεί και γιαυτό δεν δημιουργείται συλλογική ανοσία Η ίωση- λοίμωξη COVID19 από αυτόν τον Ιό ανήκει στα μολυσματικά η κολλητικά νοσήματα διότι μεταδίδεται πολύ γρήγορα από άνθρωπο σε άνθρωπο και δεν παρεμβαίνει ενδιάμεσο μέσον δηλ ξενιστής ή διαβιβαστής η άλλο μέσο ως μεταφορέας.

Τέλος οι επιστήμονες μελετούν πάντα ορισμένα επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία καθορίζουν και τη βαρύτητα της Νόσου Τα στοιχεία αυτά είναι 1-ο λοιμογόνος παράγων είναι ο Ιός τώρα 2-Ο τρόπος και η πηγή μόλυνσις ο μολυσματικός άνθρωπος 3- η πύλη εισόδου το αναπνευστικό 4-ο τρόπος μετάδοσις επαφές σταγονίδια αερογενως 5 ο χρόνος επώασις 7-10 ημέρες και 6-και το βασικό οι τρόποι και οι οδηγίες προφύλαξις κάτι που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα Πως να περιορίσουν τη διασπορά ....

Σήμερα μετά από τα μέτρα χαλάρωσής που κατά τη ταπεινή μου γνώμη ήταν υπερβολικά για ένα λαό ο οποίος δεν είναι υπεύθυνος που βάζει τη μάσκα στο πιγούνι και πειθαρχεί όχι από παιδεία και γνώση αλλά με το πρόστιμο Τέλος πιστεύω ότι και παρά τις αντιρρήσεις των ειδικών επιστημόνων που από χρόνια σπουδάζουν μελετούν και ερευνούν ενδημίες επιδημίες και τώρα την πανδημία θα είχαν αντιρρήσεις χρόνου και τρόπου εφαρμογής των μέτρων ή όπως λένε μοντέλων και σεναρίων που λένε οι ειδικοί Η πολιτεία έκανε το ακατόρθωτο Αυτά που μάζεψε με τις οδηγίες των ειδικών τώραη και αυτοί υποχώρησαν ....τώρα ο ιός δεν ακούει Τώρα πασχίζουν για το περιορισμό της διασποράς του Κορονοιού αφού καλπάζει γιατί έχει πολλούς ανεύθυνους πολίτες και αφού ακόμη δεν υπάρχει εμβόλιο ....να τον πολεμήσουμε Η κατάσταση με τα200 κρούσματα κάθε μέρα ... είναι απασφαλισμενη ιογενής βόμβα στη κοινότητα.

Αυτή τη περίοδο απασχολεί τη παγκόσμια κοινότητα και την ιατρική επιστήμη αυτό το λοιμώδες νόσημα με τη μορφή πανδημίας με εκατομμύρια κρούσματα και εκατοντάδες θανάτους στο πλανήτη μας ενώ φαίνεται ότι οι κλιματολογικοί παράγοντες χρονικά και τοπικά δεν επηρεάζουν Έτσι ο άγνωστος Ιός SARSCOV2 ο οποίος έχει προκαλεση μια πολύ μολυσματική πανδημία τη COVID19 μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με άμεση μετάδοση ή με έμμεση μετάδοση είναι ένα κολλητικό νόσημα μολυσματικό....... από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Βρισκόμαστε πια σε μια πανδημία η οποία αφορά την παγκόσμια κοινότητα και όχι μόνο μια χώρα είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και χρειάζεται υπευθυνότητα και σοβαρότητα να πειθαρχούμε στα μέτρα και να εκτελούμε τις οδηγίες τις οποίες επιβάλουν ειδικοί επιστήμονες Λοιμοξιολόγοι με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας.

Πρέπει να σεβόμαστε και να δείχνουμε πάντα την ατομική μας ευθύνη απέναντι στο εαυτό μας και τη κοινωνία ‘Εγώ ως γιατρός φοβάμαι νομίζω ότι δεν έχει καταγράφει ο τρόπος μετάδοσης... είναι αόρατος Τέλος αν και γνωρίζουμε τους τρόπους μετάδοσις κάθε λοιμογόνου παράγοντα η αντιμετώπιση ορισμένων λοιμώξεων όπως το AIDS και ο Κορωνοιός δύσκολα αντιμετωπίζονται ακόμη και σήμερα και η επιστημονική έρευνά συνεχίζεται ......

Αύγουστος 2020

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018