Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Μακροβιότερα τα ζευγάρια που δεν τσακώνονται

banner roots

Μακροβιότερα τα ζευγάρια που δεν τσακώνονται
10.07.2013 | 14:02

Μακροβιότερα τα ζευγάρια που δεν τσακώνονται

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Υγεία

Οι ενδοοικογενειακοί καυγάδες για τα οικονομικά προβλήματα και τα πεθερικά μπορεί να βλάπτουν σοβαρά την υγεία, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.

Μελετώντας επί δύο δεκαετίες σχεδόν 1.700 παντρεμένους ενήλικες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι δεν τσακώνονταν πολύ με το ταίρι τους έμειναν υγιείς και έζησαν περισσότερο απ’ ό,τι όσοι τσακώνονταν συνέχεια.

Επιπλέον, όσο περισσότερο τσακώνονταν τα ζευγάρια, τόσο χειρότερη ήταν η γενική υγεία τους - ένα εύρημα που υποδηλώνει ότι η ευτυχία στον γάμο αποτελεί κλειδί μακροζωίας, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Brigham Young, στην Γιούτα.

Όπως γράφουν στην «Επιθεώρηση Γάμου & Οικογένειας» (JMF), στο πλαίσιο της μελέτης ζητούσαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τους εθελοντές τους να συμπληρώνουν ερωτηματολόγια για τους ενδοοικογενειακούς καυγάδες, την ευτυχία και την ποιότητα της ζωής τους, καθώς και να αναφέρουν τυχόν προβλήματα υγείας.

Τους ζητούσαν επίσης να βαθμολογούν την υγεία τους σε μία κλίμακα από 1 έως 4, με το 1 να είναι «θαυμάσια» και το 4 «κακή».

Πέρα από τις επιπτώσεις στην υγεία και την μακροζωία, η μελέτη έδειξε ακόμη ότι τα συνηθέστερα θέματα που οδηγούσαν σε καυγάδες και κακή υγεία ήταν τα οικονομικά και τα πεθερικά.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Ρικ Μίλερ, ερευνητή στο Κολέγιο Οικογενειακών, Οικιακών & Κοινωνικών Επιστημών του πανεπιστημίου, εκτιμούν πως η απουσία καυγάδων σε ένα ζευγάρι υποδηλώνει καλύτερη φροντίδα του ενός προς τον άλλο, καλύτερες συνήθειες ζωής και λιγότερο στρες.

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τους καυγάδες και την δυστυχία στον γάμο με κατάθλιψη, άγχος, κακή διατροφή, κάπνισμα και κακό ύπνο, ενώ το στρες που προκαλεί ο κακός γάμος έχει σχετισθεί με αυξημένη αρτηριακή πίεση και εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος.


Πηγή : Web Only

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το