Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Ο έλεγχος για θετικούς βιοδείκτες «κλειδί» για αποφυγή της μαστεκτομής
ikteo limnou
Ο έλεγχος για θετικούς βιοδείκτες «κλειδί» για αποφυγή της μαστεκτομής
16.12.2019 | 17:27

Ο έλεγχος για θετικούς βιοδείκτες «κλειδί» για αποφυγή της μαστεκτομής

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

«Οι βιοδείκτες (ορμονικοί υποδοχείς και Her 2) που υπάρχουν στα καρκινικά κύτταρα, φαίνεται ότι πλέον παίζουν καθοριστικό ρόλο για το αν μία ασθενής με καρκίνο του μαστού, ανεξαρτήτως μεγέθους, χρειάζεται ή όχι να οδηγηθεί στο χειρουργείο για μαστεκτομή», επισημαίνει ο Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού Πέτρος Μαλακάσης, Διευθυντής του Απεικονιστικού Τμήματος Μαστού και Οστικής Πυκνομετρίας στην Ευρωκλινική Αθηνών, εκφράζοντας μια ελπίδα που σίγουρα θα αναπτερώσει το ηθικό πολλών γυναικών στις οποίες η μαστογραφία διαπίστωσε ύποπτα ευρήματα.

Η όλη διαδικασία, απαιτεί να γίνει προεγχειρητική διαδερμική βιοψία, εφόσον η μαστογραφία δείχνει ύποπτο εύρημα, αφενός για να καταδειχθεί η κακοήθεια ή όχι και στη συνέχεια με τη λήψη ανοσοϊστοχημείας να εξεταστούν αν οι βιοδείκτες είναι θετικοί ή αρνητικοί.

«Οι βιοδείκτες αυτοί», συνεχίζει, «μας "δείχνουν" εάν τα καρκινικά κύτταρα επηρεάζονται από στοχευμένες θεραπείες οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις εξαφανίζουν τον όγκο».

Εάν ο βιοδείκτης Her2 είναι θετικός (περίπου 15% των γυναικών με καρκίνο του μαστού έχουν συγχρόνως ορμονοευαίσθητη και Her 2 θετική νόσο), αλλά και στην περίπτωση του τριπλά αρνητικού καρκίνου, που έχει συνήθως τα πιο επιθετικά γνωρίσματα με ή χωρίς διηθημένους λεμφαδένες της μασχάλης, τότε επιτρέπεται στην ασθενή να υποβληθεί αποτελεσματικά σε προεγχειρητική αγωγή για τη συρρίκνωση των όγκων. Στη συνέχεια η χειρουργική επέμβαση θα βοηθήσει στον «καθαρισμό» της πάσχουσας περιοχής, χωρίς η γυναίκα να υποβληθεί σε ολική μαστεκτομή.

Ο ακτινοδιαγνώστης στη διάρκεια της προεγχειρητικής βιοψίας θα τοποθετήσει ένα μικρό κλιπ στην πάσχουσα περιοχή, ώστε στη συνέχεια, αν εξαφανιστεί ο όγκος από την προεγχειρητική αγωγή, να τοποθετηθεί συρμάτινος οδηγός, ώστε ο χειρουργός να καθοδηγηθεί στο ακριβές σημείο του όγκου που εξαφανίστηκε, χωρίς να προβεί σε ολική μαστεκτομή.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018