Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Η αργοπορημένη εγκυμοσύνη δεν αποτελεί πλέον ταμπού
ikteo limnou
Η αργοπορημένη εγκυμοσύνη δεν αποτελεί πλέον ταμπού
14.11.2019 | 15:49

Η αργοπορημένη εγκυμοσύνη δεν αποτελεί πλέον ταμπού

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

Ολοένα και περισσότερο αυξάνονται οι περιπτώσεις γυναικών που επιθυμούν να καθυστερήσουν την απόκτηση παιδιών για λόγους είτε εκπαίδευσης, είτε σταδιοδρομίας και καταφεύγουν στην καινοτομία της κατάψυξης ωαρίων και ωοθηκικού ιστού, χωρίς το άγχος της ηλικίας, ειδικά μετά τα 35 χρόνια, οπότε και αυξάνεται πρακτικά η δυσκολία τεκνοποίησης.

Αναφορικά με την κατάλληλη ηλικία στην οποία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η κατάψυξη ωαρίων για μελλοντική γονιμοποίηση και τεκνοποίηση, σημειώνεται ότι αυτή ιδανικά θα πρέπει να γίνεται αρκετά νωρίτερα από την ηλικία των 35 ετών. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, η προτιμότερη περίοδος είναι μεταξύ 20-30 ετών, με το ποσοστό καταλληλότητας των ωαρίων σ’ αυτή την ηλικία να είναι υπερδιπλάσιο από εκείνα τα οποία θα καταψυχθούν μετά την ηλικία των 35 χρόνων.  

Η κατάψυξη ωαρίων μέχρι τώρα γινόταν για προληπτικούς λόγους εξαιτίας των συνεπειών που θα μπορούσαν να έχουν στην ποιότητα των διαθέσιμων ωοθυλακίων της γυναίκας θεραπείες για ασθένειες, όπως ο καρκίνος του μαστού και διάφορες άλλες μορφές καρκίνου, αυτοάνοσα νοσήματα και πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια. Ο κίνδυνος βλάβης δεν περιορίζεται μόνο στην ποιότητα των ωαρίων εξαιτίας χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας, αλλά είναι υπαρκτός και ο κίνδυνος πρόωρης εμμηνόπαυσης εξαιτίας των συγκεκριμένων θεραπειών.

«Σήμερα όμως, όλο και περισσότερες νέες γυναίκες που μεταθέτουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό για αργότερα δίνοντας προτεραιότητα σε θέματα σπουδών ή καριέρας, επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων γνωρίζοντας ότι εύκολα και χωρίς κίνδυνο μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν όποτε εκείνες το θελήσουν και το αποφασίσουν», τονίζει η Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος, ειδικευμένη στην εξωσωματική γονιμοποίηση Βίκυ Βαρελά, επισημαίνοντας συγχρόνως πως με την κατάψυξη ωαρίων «η όλη διαδικασία χρονικά απαιτεί το ήμισυ σχεδόν της διαδικασίας εξωσωματικής γονιμοποίησης και φυσικά πρέπει να ληφθεί υπόψη και το μικρότερο οικονομικό κόστος που συνεπάγεται».  

Με την κατάψυξη ωαρίων και ωοθηκικού ιστού, κάθε γυναίκα μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα τα σχέδια του οικογενειακού της προγραμματισμού, χωρίς να ανησυχεί για το αν η αναπαραγωγική ικανότητα της έχει υποστεί την οποιαδήποτε αλλοίωση, είτε λόγω ασθενείας, είτε λόγω παρέλευσης του ορίου ηλικίας που εθιμικά έχει προσδιοριστεί για την τεκνοποίηση.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018