Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Πρακτικές συμβουλές για να αντιμετωπίσουμε τη μελαγχολία του φθινοπώρου
afoi poriazi
Πρακτικές συμβουλές για να αντιμετωπίσουμε τη μελαγχολία του φθινοπώρου
06.11.2019 | 17:55

Πρακτικές συμβουλές για να αντιμετωπίσουμε τη μελαγχολία του φθινοπώρου

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

Γράφει η Φανή Λούγκλου,
ΜΑ Κλινική Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος

Η μελαγχολία του φθινοπώρου οφείλεται κυρίως στην έλλειψη φυσικού φωτός, αφού σκοτεινιάζει νωρίτερα αλλά και στον τρόπο που προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές και πώς σκεφτόμαστε γι' αυτές. Μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε, όταν έχουμε μια ρεαλιστική στάση σκέψης και παράλληλα ακολουθήσουμε τις παρακάτω συμβουλές:

  1. Άσκηση. Η άσκηση στο φυσικό φως είναι ευεργετική, ανεξάρτητα από την εποχή. Είναι όμως ιδιαίτερα σημαντική το φθινόπωρο και το χειμώνα καθώς βοηθά στην αύξηση της σεροτονίνης (ορμόνη συνδεδεμένη με τη διάθεση). Ένας περίπατος στη λιακάδα είναι πολύ χρήσιμος λοιπόν, ειδικά μετά από παρατεταμένη συννεφιά. Αν δεν υπάρχει χρόνος για περίπατο, μπορούμε να κάνουμε κάποιες δουλειές μας με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο. Γενικά, είναι καλό να εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο τις ηλιόλουστες μέρες του φθινοπώρου και του χειμώνα.
  2. Ζέστη. Όταν κρυώνουμε δε νιώθουμε καλά. Προσπαθούμε λοιπόν να διατηρήσουμε μια θερμοκρασία περιβάλλοντος ανάμεσα στους 18 και 21 βαθμούς κελσίου. Επίσης, ντυνόμαστε ζεστά και πίνουμε ζεστά ροφήματα.
  3. Διατροφή. Η σωστή διατροφή ενισχύει τη διάθεση και προσφέρει ενέργεια, την οποία χρειαζόμαστε περισσότερο όταν νυχτώνει νωρίς.
  4. Χόμπι. Όταν κρατούμε το μυαλό απασχολημένο με θετικές, ευχάριστες δραστηριότητες, δεν επιτρέπουμε την είσοδο αρνητικών, μη εποικοδομητικών σκέψεων. Τα χόμπι προσφέρουν αυτή την απασχόληση και την ευχαρίστηση, είτε μέσα στο σπίτι είτε έξω από αυτό.
  5. Οικογένεια και φίλοι. Η διατήρηση των οικογενειακών και κοινωνικών επαφών βοηθά στην καταπολέμηση της μελαγχολίας, γι' αυτό δε θα πρέπει να αποφεύγουμε προσκλήσεις για εξόδους ή επισκέψεις.
  6. Χαλάρωση και αυτό-φροντίδα. Οι ρυθμοί είναι πιο γρήγοροι και πιο έντονοι το χειμώνα και αυτό σημαίνει ότι έχουμε περισσότερη ανάγκη από χαλάρωση. Οι τρόποι χαλάρωσης αποτελούν προσωπική επιλογή του καθενός. Ό,τι και να επιλέξουμε όμως θα πρέπει να μας ξεκουράζει και να μας ηρεμεί. Η αυτό-φροντίδα είναι σημαντική όλες τις εποχές και σημαίνει ότι φροντίζουμε τόσο τη σωματική μας υγεία όσο και την ψυχική. Όταν συμβαίνει αυτό, έχουμε ψυχική ανθεκτικότητα να αντέξουμε και τον καιρό του φθινοπώρου και του χειμώνα και τους έντονους ρυθμούς.

Κάθε εποχή έχει θετικά και αρνητικά. Όταν κατανοήσουμε ότι εμείς επιλέγουμε πού θα εστιάσουμε και πώς θα πορευτούμε, μπορούμε να απολαύσουμε ακόμα και το χειμώνα!

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018