Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Πέτρος Κεχαγιάς: «Στους νέους 15 έως 29 ετών το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοκτονιών παγκοσμίως» (audio)

banner roots

Πέτρος Κεχαγιάς: «Στους νέους 15 έως 29 ετών το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοκτονιών παγκοσμίως» (audio)
10.10.2019 | 19:03

Πέτρος Κεχαγιάς: «Στους νέους 15 έως 29 ετών το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοκτονιών παγκοσμίως» (audio)

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Υγεία

Η 10η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα. Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας είναι αφιερωμένη στην πρόληψη της αυτοκτονικότητας και στους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βοηθηθούν συνάνθρωποί μας με αυτοκτονικές σκέψεις.

Ο MSc Ψυχολόγος/Ψυχοθεραπευτής Πέτρος Κεχαγιάς, μιλώντας στον FM 100 και τη Δέσποινα Βασιλειάδου, σημείωσε πως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ενώ το 2008 είχαν καταγραφεί σχεδόν 330 θάνατοι από αυτοκτονία στη χώρα μας, το 2015 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε. Σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές ομάδες, πιο ευάλωτοι εμφανίζονται οι άνεργοι, οι χρόνιοι σπουδαστές αλλά και γυναίκες με μοναδική απασχόληση το νοικοκυριό ενώ σχετικά με το φύλο, περισσότερο οι άνδρες είναι εκείνοι που οδηγούνται στην αυτοχειρία. Αναφορικά, με την ηλικιακή ομάδα, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, οι πιο συχνές ηλικίες στην αυτοκτονικότητα παγκοσμίως, είναι μεταξύ 15 έως 29 ετών.

«Οι ψυχικά ασθενείς δεν είναι επικίνδυνοι. Φυσικά, υπάρχουν και οι κοινωνιοπαθείς, που είναι μια πολύ συγκεκριμένη κατηγορία ψυχικής διαταραχής, αλλά είναι πολύ περιορισμένοι και συνήθως βρίσκονται στη φυλακή. Αντιθέτως, οι ψυχικά ασθενείς μπορούν ενδεχομένως να γίνουν επικίνδυνοι ως προς τον εαυτό τους κι όχι προς τους άλλους», τόνισε ο κ. Κεχαγιάς, και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό είναι σημαντικό, αυτά τα περιστατικά να τα αναγνωρίζουμε με μεγάλη ψυχραιμία και κατανόηση, να τα περιθάλπουμε μέσα στην οικογένεια και να τα παραπέμπουμε στους ειδικούς είτε για θεραπεία είτε για διαχείριση».

Ακούστε αναλυτικά όσα είπε για το θέμα ο κ. Κεχαγιάς:

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το