Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Ισοδύναμη με την ηλιοθεραπεία η ακτινοβολία της μαστογραφίας
ikteo limnou
Ισοδύναμη με την ηλιοθεραπεία η ακτινοβολία της μαστογραφίας
26.06.2019 | 17:09

Ισοδύναμη με την ηλιοθεραπεία η ακτινοβολία της μαστογραφίας

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

Οι κυρίες που θα... θυσιάσουν 2 ώρες από το... ξεροψήσιμό τους στον ήλιο των διακοπών τους, έχουν εξασφαλισμένη τη μη επιβάρυνσή τους από την ακτινοβολία της μαστογραφίας τους.

«Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει άλλη εξέταση προληπτικού ελέγχου πλην της μαστογραφίας και ειδικά της ψηφιακής μαστογραφίας με τομοσύνθεση που ανιχνεύει τον καρκίνο πριν αυτός γίνει διηθητικός», επισημαίνει ο Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού Πέτρος Μαλακάσης, Διευθυντής του Απεικονιστικού τμήματος Μαστού στην Ευρωκλινική Αθηνών, «ξέρουμε πλέον ότι η ακτινοβολία της μαστογραφίας ισούται με την ίδια ακτινοβολία που παίρνει κανείς από 2 ώρες ηλιοθεραπεία ή κάνοντας ένα αεροπορικό ταξίδι μικρής διάρκειας».

Παράλληλα, το δεδομένο όφελος της μαστογραφίας για τη γυναίκα είναι αδιαμφισβήτητο και δεν δικαιολογείται κανένας «φόβος», μιας και η σύγχρονη ψηφιακή μαστογραφία εκπέμπει ακτινοβολία που είναι πολύ μικρότερη από το όριο που έχει τεθεί από την Αμερικανική Ογκολογική Εταιρεία, συνεπώς ο φόβος αυτός δεν πρέπει να υφίσταται.

«Με την ψηφιακή μαστογραφία με τομοσύνθεση», τονίζει ο κ. Μαλακάσης, «έχουμε πληρέστερη και έγκαιρη διάγνωση, με ποσοστό επιτυχίας γύρω στο 99% σε σχέση με την απλή μαστογραφία ακόμα και στις περιπτώσεις πολύ πυκνών μαστών, οι οποίοι ‘’ευθύνονται’’ για το συχνό φαινόμενο της ψευδούς αρνητικής διάγνωσης σε πρώιμο στάδιο. Παράλληλά, αντιμετωπίζεται με επιτυχία και η περίπτωση όπου στην εξέταση της κλασικής μαστογραφίας πιέζεται ο μαστός και συμπιέζονται τα διάφορα στοιχεία που περιέχει το ένα πάνω στο άλλο, με αποτέλεσμα καμιά φορά να διαφύγει, κάποιο, ενδεχόμενα πολύ σημαντικό από αυτά».

Σύμφωνα με τον Ειδικό Ακτινοδιαγνώστη Μαστού, εκτός από τον φόβο της ακτινοβολίας, υπάρχουν και άλλες αιτίες που πολλές γυναίκες αποφεύγουν τη μαστογραφία, όπως είναι η αγωνία για την τυχόν ανακάλυψη ευρήματος και ο φόβος για τον ενδεχόμενο πόνο της εξέταση, φόβοι τους οποίους θεωρεί «ανεδαφικούς», επειδή όσο πιο έγκαιρα ανακαλύψει κάτι η μαστογραφία, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες ίασης , ενώ δεν υπάρχει και κανένας πόνος στη διάρκεια της εξέτασης.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018