Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>14 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη
ikteo limnou
14 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη
14.06.2019 | 21:15

14 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

Γράφει ο Θεόδωρος Ι. Μπαβέας

Η 14η Ιουνίου είναι Αφιερωμένη  κάθε χρόνο για να τιμάται ο  ανώνυμος  εθελοντής  αιμοδότης  από τη  παγκόσμια  κοινότητά ΤΙΜΟΥΜΕ  τους εκατοντάδες  εθελοντές Αιμοδότες και  τους  φίλους  της Αιμοδοσίας του  νησιού μας οι  οποίοι έχουν  προάγει  και  ενδυνάμωση το εθελοντικό  κίνημα  της  ανιδιοτελούς αιμοδοσίας   στο  νησί  μας    από  τον  άγνωστο   αιμοδότη  για   τον άγνωστο συνάνθρωπο  μας Για αυτή  τη  μέρα αφιερώνω   μια  ιστορική ανάδρομη  που  έγραψα πριν  17 χρόνια  για το Σύλλογο που  υπηρέτησα και θέλω να συγχαρώ όλους που  με  πάθος υπηρετούν αυτή  την πανανθρώπινη αξία  της  προσφοράς  αίματος  της  προσφοράς  ζωής από  την οποία προσφορά  έχω λάβει  και  εγώ αυτή τη δωρεά  ως  ασθενής    Τιμώ τον  εθελοντή αιμοδότη γιατί  με  το αίμα  αυτού βλέπω τους δικούς μου  ανθρώπους βλέπω τα  χρώματα  τη  φύση  και  τη θάλασσα  που  αγαπώ.

Το 1983 μια ομάδα κατοίκων του νησιού μας , ευαισθητοποιημένοι για την εθελοντική προσφορά αίματος, με πρωτεργάτη τον εθελοντή αιμοδότη ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΡΤΗ και μετέπειτα για πολλά χρόνια πρόεδρο, ίδρυσαν σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών με απόφαση του πολυμελούς πρωτοδικείου Μυτιλήνης(392-1983).

Ήταν μια εποχή που εμείς οι γιατροί εδώ στο νοσοκομείο άλλα και σε όλη τη χώρα είχαμε να αντιμετωπίσουμε την εμπορευματοποίηση του αίματος από ιδιωτικές τράπεζες και το πρόβλημα ήταν τεράστιο, αφού έπρεπε να αλλάξουμε στάσεις συνήθειες και συμπεριφορές των ανθρώπων, ενώ όταν δεν είχες χρήματα δεν έβρισκες αίμα.

Εγώ σαν γιατρός που είχα την ευθύνη των μεταγγίσεων και της αιμοδοσίας στο Νοσοκομείο από την δεκαετία του 1970 είχα συνεργασθεί και με είχαν βοηθήσει αρκετοί εθελοντές, που μετέπειτα απετέλεσαν τα βασικά στελέχη του συλλόγου μας Στην ακριτική Λήμνο το συναίσθημα της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού στους κάτοικους εκδηλώθηκε γρήγορα διότι η κάθε μορφή απομόνωση ενδυναμώνει το συναίσθημα και ενισχύει την δύναμη της αυτοσυντήρησης.

Η περίοδος 1970 –1979 για μένα ήταν πολύ δύσκολη διότι εγώ έπρεπε να πείσω ανθρώπους έστω και με χρήματα που πλήρωναν οι συγγενείς των άρρωστων να έρχονται στο νοσοκομείο να δίνουν αίμα για αυτούς . Έτσι αμέσως άρχισα να γράφω στην μοναδική τότε εφημερίδα του νησιού ΛΗΜΝΙΑΚΟ ΒΗΜΑ του γιατρού Γ. Χατζηχαραλαμπους κείμενα ,να κάνω ομιλίες στα χωριά που σκοπό είχαν να ενημερώσω τους συμπολίτες μας για την σημασία του αίματος και την εθελοντική πρόσφορα.

Με τη πρώτη παρασκευάστρια κ. Τραντή Ελένη και το ασθενοφόρο γυρίζαμε τα χωριά του νησιού όπου με ομιλίες για το αίμα, την ανάγκη και την σπουδαιότητα αυτού κατά γράφαμε εθελοντές περνάμε αίμα και κάναμε καταστάσεις ταξινομώντας τους πρωτοεμφανιζόμενους εθελοντές ανάλογα με την ομάδα αίματος , παίρνοντας ένα ιστορικό κάνοντας μια πρόχειρη εξέταση για σύφιλη και ηπατίτιδα –β-.

Με αυτούς τους ανθρώπους είχαμε δημιουργήσει μια ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και όταν χρειαζόμαστε αίμα τους ειδοποιούσαμε ανάλογα με την ομάδα αίματος που είχε ο άρρωστος, σε οποιαδήποτε ώρα του εικοσιτετραώρου. Αυτή τη στιγμή θυμάμαι το δάσκαλο το Παπαδάκη το καθηγητή Μπαραμπούτη ,τον Δημήτρη Αχιλαδελλη τον Δ,Τσιρτη και άλλους που ζήτω συγγνώμη γιατί δεν θυμάμαι αυτή την ώρα Έτσι λοιπόν αυτή η προσπάθεια είχε χαρακτηρίσει η τότε Υπεύθυνη της Εθνικής Υπηρεσίας Αιμοδοσίας Καθηγήτρια αιματολογίας κ. Ντι-να Πολίτη την δουλεία που κάναμε πριν το 1980 στο Νοσοκομείο του νησιού μας .ως μια πρωτοποριακή Βιολογική τράπεζα.

Σήμερα το νησί μας με την βοήθεια των εθελοντών διακρίνεται με το σύλλογο που έχουμε δημιουργήσει στον χώρο της εθελοντικής αιμοδοσίας .Ο σύλλογος προσφέρει σημαντικό κοινωνικό έργο και για την πρόσφορα του έχει βραβευθεί από το Υπουργείο υγείας και πρόνοιας καθώς και την Ελληνική Ραδιοφωνία, ενώ σε ειδική εορταστική εκδήλωση το καλοκαίρι του 2000 και 2001 οι Δήμαρχοι της Μύρινας του Μούδρου και της Κούταλης τίμησαν με τιμητικούς ΕΠΑΙΝΟΥΣ τους εθελοντές του συλλόγου μας που είναι Δημότες τους.

O σύλλογος στεγάζεται στο Νοσοκομείο της Λήμνου και μέχρι σήμερα όλες οι διοικήσεις συμπαραστάθηκαν και βοηθούν το έργο του συλλόγου ποικιλοτρόπως ιδίως την ημέρα της αιμοληψίας .Δια ειδικούς λόγους, αιμοληψίες γίνονται από ειδικό κινητό συνεργείο αιμοδοσίας που έρχεται από την Αθήνα κάθε τρεις μήνες όπου για 2 ημέρες πρωί και βράδυ οι συνειδητοποιημένοι εθελοντές αιμοδοτουν, ενώ κάθε φορά γράφονται 10-15 νέοι αιμοδότες.

Τα αποθέματα αίματος από την δραστηριότητα του συλλόγου μας φυλάσσονται με ευθύνη της ΕΘΝΙΚΗΣ ΥΠ. ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ στο Νοσοκομείο Αμαλίας Φλέμινγκ και εξυπηρετούν όχι μόνο τα μέλη μας αλλά και όλους τους Λημνιους όπου και να χρειασθούν ΑΙΜΑ .Την διακίνηση του αίματος για το Νοσοκομείο μας και για τα νοσοκομεία σε ολόκληρη την ΕΛΛΑΔΑ κάνει η κοινωνική λειτουργός του νοσοκομείου κ. Διαμαντόπουλου Ζανα που είναι μέλος του Δ.Σ του σύλλογο μας , ενώ γι αυτό το σκοπό βοηθούν ακόμη η κ. Παπαμαλη Κική και η κ. Λασκαρίδου Λιτσα εργαζόμενες στο Νοσοκομείο και μέλη του Δ.Σ του συλλόγου μας. Επίσης πρέπει να αναφέρω την μεγάλη βοήθεια που προσφέρει το Τοπικό παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που με τις ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΕΣ αδελφές βοηθάει το διήμερο που γίνεται η αιμοληψία στο νοσοκομείο μας από το ειδικό συνεργείο αιμοδοσίας.Τα οικονομικά του συλλόγου μας προέρχονται κυρίως από ορισμένα χρήματα που κατά καιρούς μας έχουν δώσει οι Δήμοι του νησιού μας καθώς και το Υπουργείο Αιγαίου , ενώ η Ένωση Γεωργικών συνεταιρισμών μας προσφέρει ορισμένες φιάλες κρασί που ο σύλλογος δίνει για Δώρο στα μέλη του συνεργείου αιμοδοσίας Από 1991 έως 2002 με 36 Αιμοληψίες συγκεντρώθηκαν 6978 Ασκοί Αίματος.

Το Δ.Σ. το έτος 2002 αποτελούνταν από τους εξής 1. Μπαβέας Θεοδ. 2. Διαμαντοπούλου Ζανα 3.Γιαμαρέλος Κ. 4.Παπάμαλη Κικη 5.Λασκαρίδου Λίτσα 6. Τσαμαιδης Μηνας .7 Χαραλαμπιδου Δήμητρα

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018