Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Η καφεΐνη προκαλεί εξάρτηση

banner roots

Η καφεΐνη προκαλεί εξάρτηση
13.06.2013 | 13:24

Η καφεΐνη προκαλεί εξάρτηση

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Υγεία

Αρωματικός και διεγερτικός, ο καφές είναι απαραίτητος για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Πόσο, όμως, αθώος είναι ή, καλύτερα, πόσο εύκολο είναι να τον απαρνηθείτε, να τον εξορίσετε από τη ζωή σας, όταν το θελήσετε; Οσοι το προσπάθησαν, γνωρίζουν ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Ενα καφεδάκι στο γερμανικό Κοινοβούλιο είναι ό,τι πρέπει για την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ημέρας.

Το «στερητικό» της καφεΐνης είναι μία εμπειρία που πολλοί θα ήθελαν να ξεχάσουν. Πονοκέφαλοι, τόσο ισχυροί που δεν μπορείς να σκεφτείς ή να λειτουργήσεις, κάνουν τους λιγότερο εγκρατείς να ξαναπάρουν τον δρόμο για τα καφένεια. Μέχρι πρόσφατα, ακόμα και οι ειδικοί χαμογελούσαν συγκαταβατικά σε οποιονδήποτε αναφερόταν στα σωματικά προβλήματα που του προκαλούσε η απόσυρση του καφέ από την καθημερινότητά του.

Τώρα τα πράγματα αλλάζουν και η νέα έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου Ψυχικών Διαταραχών της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ενωσης (DSM-5), η Βίβλος των ψυχιάτρων, περιλαμβάνει τη δηλητηρίαση από υπερβολική δόση καφεΐνης και τη στέρηση της διεγερτικής ουσίας στη λίστα των ψυχικών διαταραχών.

Η δηλητηρίαση λόγω υπερβολικής δόσης περιλαμβανόταν και στην προηγούμενη έκδοση του εγχειριδίου, αναφέρει το δημοσίευμα της Wall Street Journal. Η στέρηση της καφεΐνης, όμως, αποτελεί διάγνωση μόνο στην τελευταία έκδοση του εγχειριδίου και όπως διαπιστώνεται χρειάστηκε να γίνει έρευνα για να καταλήξουν οι ειδικοί ότι πράγματι η διακοπή του καφέ δεν είναι και τόσο εύκολη. Βέβαια, η απόφαση να περιληφθεί δεν ήταν και τόσο εύκολη.

Υπερβολικό

Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν πως τόσο η λήψη υπερβολικής δόσης καφεΐνης, όσο και η στέρησή της, μπορεί να συμβαίνει καθημερινά και δεν εμποδίζει τη δυνατότητά μας να λειτουργήσουμε. Κατά συνέπεια, θα ήταν υπερβολικό να θεωρηθούν ψυχικές διαταραχές.

Ωστόσο, άλλοι πιστεύουν ότι καλώς περιελήφθησαν στη λίστα των διαταραχών αφού αυτό θα βοηθήσει τους γιατρούς να διαγνώσουν άλλα προβλήματα.

Η καφεΐνη είναι εξαρτησιογόνος ουσία, αναφέρει το δημοσίευμα της Wall Street Journal, αλλά μπορεί να είναι επωφελής για την υγεία. Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι αγχώδεις, οι υπερτασικοί, όσοι υποφέρουν από αϋπνίες ή διαβήτη δεν πρέπει να καταναλώνουν προϊόντα με καφεΐνη, ενώ όσοι νιώθουν εκνευρισμό όταν πίνουν πολύ καφέ, πρέπει να μειώσουν τους καφέδες.

Συμπτώματα

Σύμφωνα με το διαγνωστικό εγχειρίδιο ψυχιατρικής, για να διαγνωστείτε με «στέρηση καφεΐνης» θα πρέπει να έχετε τρία από τα πέντε συμπτώματα ύστερα από 24 ώρες από τη διακοπή ή τη μείωση πρόσληψης καφεΐνης: πονοκέφαλο, κόπωση, ζαλάδα, κατάθλιψη ή εκνευρισμό, δυσκολία συγκέντρωσης, αλλά και ναυτία ή μυαλγίες. Τα συμπτώματα αυτά μάλιστα θα πρέπει να έχουν τέτοια ένταση, ώστε να μην μπορείτε να λειτουργήσετε.

Η δηλητηρίαση από υπερβολική δόση καφεΐνης διαγιγνώσκεται αν έχετε νευρικότητα, ξαναμμένο πρόσωπο, αϋπνία, μυϊκούς σπασμούς, διαταραχή της σκέψης και του λόγου. Δηλητηρίαση μπορείτε να πάθετε αν καταναλώσετε περισσότερα από 250 ml καφεΐνης.

Συμπτώματα στέρησης καφεΐνης, αξίζει να σημειωθεί, εμφανίζουν μόνο οι μισοί απ’ όσους προσλαμβάνουν μια φυσιολογική ποσότητα καφεΐνης. Οσοι, εξάλλου, δεν θέλουν να αποκτήσουν εξάρτηση από τη διεγερτική ουσία, θα πρέπει να μην καταναλώνουν περισσότερα από εκατό ml ημερησίως.


Πηγή: skai.gr
 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το