Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Η ορθοπεδική με «ανοιχτό πνεύμα» δεν αγνοεί τις εναλλακτικές θεραπείες

banner roots

Η ορθοπεδική με «ανοιχτό πνεύμα» δεν αγνοεί τις εναλλακτικές θεραπείες
23.04.2019 | 18:24

Η ορθοπεδική με «ανοιχτό πνεύμα» δεν αγνοεί τις εναλλακτικές θεραπείες

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

«Ο ορθοπεδικός χειρουργός, ταγμένος στην ανακούφιση και αποκατάσταση κάθε μυοσκελετικού προβλήματος που στερεί την κινητικότητα και πλήττει την καθημερινότητα του ανθρώπου, δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια μπροστά στις εναλλακτικές θεραπείες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις έχουν συμβάλει στη θεραπεία δύσκολων περιστατικών στα οποία η κλασική ιατρική χρειάζεται βοήθεια, εκπλήσσοντας ακόμα και αυτούς τους ίδιους τους λειτουργούς της».

Με αυτή του την τοποθέτηση, ο Ορθοπεδικός Χειρουργός Γεώργιος-Ελευθέριος Κατσιφαράκης, Ειδικός Αθλητικών Κακώσεων και MIS Αρθρώσεων και Σπονδυλικής Στήλης, Διευθυντής και Επιστημονικός Υπεύθυνος τoυ Ορθοπεδικού Τμήματος της Κλινικής Λευκός Σταυρός και Επιστημονικός Συνεργάτης σε Metropolitan, Ευρωκλινική και Ιατρικό Π. Φαλήρου, υποδηλώνει με τον πιο έντονο τρόπο τη σημασία που πλέον αποδίδεται από την κλασική ιατρική σε μεθόδους όπως ο βελονισμός, η ομοιοπαθητική, η ρεφλεξολογία και η χειροπρακτική.

«Οποιαδήποτε θεραπευτική μέθοδο, όσο εναλλακτική και αν είναι», συνεχίζει, «εφόσον ανακουφίζει τον ασθενή, είναι καθήκον μας να την αποδεχόμαστε, να τη σεβόμαστε και να μας προβληματίζει ως ιατρούς, γιατί παρόλη την πρόοδο της επιστήμης που έχει θεραπεύσει τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενειών που μαστίζουν την ανθρωπότητα, εντούτοις, κάποιες φορές η παραδοσιακή ιατρική έχει φανεί ‘’αδύναμη’’ μπροστά σε περιστατικά τα οποία δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά».

Αξίζει εδώ να σημειωθεί, πως, ευρωπαίοι και αμερικανοί ιατροί υιοθέτησαν την κινεζική ιατρική του βελονισμού και την εξέλιξαν σε υπέρτατο βαθμό, χρησιμοποιώντας ειδικά ηλεκτρικά μηχανήματα, λέιζερ και θεραπευτικές ουσίες και ανεβάζοντας πολύ ψηλά τον πήχη στα θεραπευτικά αποτελέσματα.

«Είναι όμως σαφές και πρέπει να το τονίσουμε», προσθέτει ο ιατρός, «ότι καμιά εναλλακτική θεραπεία δεν μπορεί να ανατάξει ένα δύσκολο κάταγμα ή να διορθώσει μία ρήξη χιαστού ή μηνίσκου, ή ακόμα και να αντιμετωπίσει μία σκωληκοειδίτιδα, αν δεν υπάρξει χειρουργική παρέμβαση».

Σύμφωνα με τον κ. Κατσιφαράκη, μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι εναλλακτικές θεραπείες εθεωρούντο υποβαθμισμένες πρακτικές, πλέον όμως θεωρείται πιθανό σε 2-3 χρόνια ο βελονισμός που ανέδειξε η κινεζική ιατρική και που βοηθά σε πολλές περιπτώσεις τις μυοσκελετικές παθήσεις -και όχι μόνο- θα είναι έκφανση νόμιμης ιατρικής ειδικότητας στην Ευρώπη, ενώ και σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας μας εφαρμόζεται ήδη ο βελονισμός στα ιατρεία πόνου από επιφανείς ιατρούς με τεράστια εμπειρία.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel