Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Γονείς παιδιών με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος. Προκλήσεις, συναισθήματα και οργάνωση!

afoi poriazi

charitakis banner new

Γονείς παιδιών με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος. Προκλήσεις, συναισθήματα και οργάνωση!
15.04.2019 | 09:21

Γονείς παιδιών με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος. Προκλήσεις, συναισθήματα και οργάνωση!

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

Γράφει η Φανή Λούγκλου,
ΜΑ Κλινική Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος

Η περίοδος που ένα παιδί λαμβάνει διάγνωση στο Αυτιστικό Φάσμα (ΔΑΦ), είναι πολύ έντονη για την οικογένεια. Ξαφνικά, η ζωή και η καθημερινότητα της οικογένειαςμεταμορφώνεται. Δεν είναι όπως την είχαν φανταστεί.

Οι γονείς ανησυχούν για το παιδί και ως προς τις επιπτώσεις που θα έχει η διάγνωση αυτή στη ζωή και τις εμπειρίες του. Ανησυχούν για το αντίκτυπο της σε όλη την οικογένεια και την προσπάθεια προσαρμογής όλων στα νέα δεδομένα (Schopled&Mesidov, 2013). Σε αυτή τη σημαντική στιγμή, οι γονείς χρειάζονται σωστή πληροφόρηση και συναισθηματική στήριξη.

Η αντίδραση κάθε οικογένειας στο άκουσμα της διάγνωσης είναι διαφορετική και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Συνήθως το πρώτο συναίσθημα είναι η έκπληξη, ακόμα κι αν υποπτεύονταν πως κάτι συμβαίνει με το παιδί.

Κάποιοι περνούν ένα διάστημα άρνησης, κατά τη διάρκεια του οποίου δε θέλουν να ακούσουν τίποτα σχετικά με τις ΔΑΦ και τη διάγνωση (Schopled&Mesidov, 2013). Η άρνηση είναι μεν ένας τρόπος να ξεπεράσουν οι γονείς το σοκ της πρώτης δύσκοληςπεριόδου, αλλά μπορεί να επηρεάσει ή να καθυστερήσει τη σωστή λήψη αποφάσεων.
Άλλοι γονείς περνούν μία περίοδο «πένθους». Η ιδέα ενός «ιδανικού» παιδιού καθώς και τα όνειρα που είχαν γι’ αυτόκατακρημνίζεται. Νιώθουν θυμό και αδικία γι’ αυτό που συμβαίνει χωρίς ακόμα να το κατανοούν στον υπέρτατο βαθμό.

Τέλος, ένα πολύ σύνηθες συναίσθημα σε καταστάσεις τέτοιου είδους είναι η μοναξιά.Οι γονείς πολλές φορές από φόβο ότι οι άλλοι δε θα καταλάβουν και δεν θα είναι υποστηρικτικοί αποφεύγουν τις κοινωνικές συναναστροφές. Η έλλειψη διάθεσης και χρόνου δεν αποτελεί γόνιμο έδαφος για κοινωνικοποίηση.

ΟΛΑ αυτά τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και η έκφρασή τους είναι απαραίτητη και υγιής αντίδραση!!
Καθώς περνά η πρώτη περίοδος μετά τη διάγνωση τα αρχικά αισθήματα αρχίζουν να φθείρουν και το κυρίαρχο πλέονσυναίσθημα είναι το άγχος.

Άγχος για τη φροντίδα του παιδιού, για τη σωστή ενημέρωση, για το μέλλον, την καθημερινότητα, τα οικονομικά. Προκειμένου να καταλαγιάσει και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για ένα πιο θετικό μέλλον για το παιδί και την οικογένεια, οι γονείς πρέπει (Danielsetal., 2008):

1. Να αναζητήσουν οι ίδιοι βοήθεια από έναν ειδικό. Έτσι, θα διαχειριστούν τα δικά τους αρνητικά συναισθήματα, θα ενημερωθούν σωστά και θα οργανωθούν. Απευθυνόμενοι σε ειδικό, δημιουργούν μια συμμαχία με κάποιον που μπορεί να τους καθοδηγήσει σωστά και να τους στηρίξει ενεργά, όταν το χρειάζονται.

2. Να αποδεχτούν το παιδί και να κατανοήσουν ότι είναι οι κύριοι υποστηρικτές του. Η άνευ όρων αποδοχή είναι απαραίτητη για να μπορέσουν να φροντίσουν το παιδί σωστά. Όταν οι ίδιοι έχουν διαχειριστεί και κατανοήσει τα συναισθήματα θυμού και αδικίας, μπορούν να δεχτούν το παιδί τους με όλες τις δυσκολίες που φέρνει η διάγνωση. Επιπλέον, το παιδί έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις σε έναν κόσμο που δεν είναι ιδανικά πλασμένος για παιδιά με ΔΑΦ. Αποδεχόμενοι τα χαρακτηριστικά του παιδιού τους, μπορούν, και πρέπει, να το στηρίξουν και να υποστηρίξουν τα δικαιώματα που το ίδιο δεν μπορεί να διεκδικήσει.

3. Να διαφυλάξουν τη μεταξύ τους συζυγική/συντροφική σχέση. Οι γονείς που δουλεύουν μαζί διαθέτουν περισσότερη δύναμη και κουράγιο και κατά συνέπεια πιο θετικά αποτελέσματα. Ως γονείς έχουν να αντιμετωπίσουν την κούραση, την έλλειψη ενέργειας, την επικοινωνία με ειδικούς, το οικονομικό βάρος της διάγνωσης, τη λήψη σημαντικών αποφάσεων στα διάφορα στάδια της αντιμετώπισης, την απώλεια φιλιών, την απομόνωση και την αλλαγή της καθημερινότητας. Η επικοινωνία και η στήριξη είναι βασικά στοιχεία για να διατηρηθεί η σχέση και να είναι εποικοδομητική. Η θέσπιση προτεραιοτήτων και το μοίρασμα των ευθυνών βοηθούν. Καλό είναι να υπάρχει και λίγος χρόνος κενός από τη φροντίδα του παιδιού για κάθε γονιό, ώστε να ξεκουράζεται και να ανασυγκροτεί τις δυνάμεις του. Η συνεννόηση και η συνεργασία είναι το κλειδί για όλα αυτά. Τέλος, όταν υπάρχουν ανυπέρβλητες δυσκολίες, ένας σύμβουλος γάμου μπορεί να φανεί ιδιαίτερα βοηθητικός.

4. Να φροντίσουν τον εαυτό τους. Όταν υπάρχει ένα παιδί με δυσκολίες στην οικογένεια, γίνεται προτεραιότητα. Όμως η φροντίδα του εαυτού τους είναι εξίσου σημαντική. Το παιδί στηρίζεται σε αυτούς, κι όταν εκείνοι δεν είναι καλά δεν μπορεί να είναι και το παιδί.

Χρειάζεται λοιπόν να:
• έχουν λίγο χρόνο για τον εαυτό τους και να τον απολαμβάνουν. Μπορεί να είναι ένα 15λεπτο περπάτημα, μια ταινία στο τέλος της μέρας ή μια βόλτα στο πάρκο.
• αναγνωρίζουν τα θετικά και τις επιτυχίες μέχρι εκείνη τη στιγμή. Τα αρνητικά και οι δυσκολίες υπάρχουν πάντα, η επικέντρωση όμως αποκλειστικά σε αυτά δε βοηθά κανέναν, αντίθετα δημιουργεί πρόσθετο άγχος.
• διατηρήσουν κάποιες ρουτίνες, ειδικά αν υπάρχουν κι άλλα παιδιά. Η καλή οργάνωση του χρόνου μπορεί να επιτρέψει τη διατήρηση κάποιων οικογενειακών συνηθειών που προσφέρουν ευχαρίστηση.
• δώσουν χρόνο στον εαυτό τους να προσαρμοστεί. Κάθε αλλαγή απαιτεί χρόνο και υπομονή, πόσο μάλλον μια διάγνωση ΔΑΦ.
• προσπαθήσουν να διατηρήσουν κάποιες φιλίες και μερικές δραστηριότητες με τους φίλους τους. Μετά από μια διάγνωση ΔΑΦ, οι γονείς μπαίνουν στη διαδικασία να δουν ποιοι άνθρωποι μπορούν να είναι κοντά τους. Με αυτούς χτίζουν ένα υποστηρικτικό σύστημα που τους ξεκουράζει και τους αναζωογονεί.
• διατηρήσουν τα χόμπι τους. Ίσως να μην μπορούν να διατηρήσουν όλα όσα έκαναν πριν τη διάγνωση, κυρίως λόγο χρόνου και οικονομικών, αλλά η διατήρηση τουλάχιστον μιας δραστηριότητας είναι εξαιρετικά χρήσιμη.

Η διάγνωση ΔΑΦ έχει αντίκτυπο σε όλη την οικογένεια και την καθημερινότητά αυτής. Οι γονείς αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέραν ένα μεγάλο φορτίο. Η εύρεση ισορροπιών είναι απαραίτητη, γιατί οι ΔΑΦ δεν είναι κάτι προσωρινό. Είναι δυσκολίες ζωής και το παιδί χρειάζεται τους γονείς του όσο ποτέ. Η στήριξη των γονιών και η σωστή καθοδήγηση απαλύνει μέρος του άγχους και τους βοηθά να οργανωθούν σωστά και προς όφελος όλων

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018