Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών

banner roots

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών
21.05.2013 | 13:11

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Υγεία

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών είναι μια περιφερειακή πρωτοβουλία που συντονίζεται από τον ΠΟΥ Ευρώπης και εφαρμόζεται από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας.

Οι δραστηριότητες αυτές συμβάλλουν στην επίτευξη του γενικότερου στόχου της Ε.Ε.Ε., που είναι να βοηθήσει τα κράτη μέλη εκ των προτέρων στο σχεδιασμό και τη διασφάλιση της καθολικής ανοσοποίησης και την προώθηση του εμβολιασμού, χρησιμοποιώντας τη δύναμη της στοχευμένης επικοινωνίας.

Η ευρεία εφαρμογή προγραμμάτων εμβολιασμού κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών έχει οδηγήσει σε σημαντικά επιτεύγματα. Η ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ πιστοποιήθηκε ελεύθερη πολιομυελίτιδας το 2002 και την τελευταία δεκαετία οι περιπτώσεις ιλαράς στην περιοχή έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 90%.

Ωστόσο, πολλά πρέπει ακόμη να γίνουν. Σχεδόν 700.000 άτομα στην ευρωπαϊκή περιφέρεια δε λαμβάνουν το βασικό εμβολιασμό, ενώ για τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες αυτό είναι εντονότερο. Κατά ειρωνικό τρόπο, επειδή η ανοσοποίηση ελέγχει τις μολυσματικές ασθένειες, πολλοί γονείς και επαγγελματίες υγείας δεν φοβούνται πλέον τις ασθένειες αυτές. Επιπλέον, η εμπιστοσύνη του κοινού στα εμβόλια επηρεάζεται από ομάδες, ιστοσελίδες ή τον Τύπο που αμφισβητούν την αναγκαιότητα και την ασφάλεια του εμβολιασμού. Επίσης, επειδή διανύουμε περίοδο «ανταγωνιστικών προτεραιοτήτων» για την υγεία, η πολιτική δέσμευση για την ανοσοποίηση έχει μειωθεί.

Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμών είναι να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη όλου του πληθυσμού. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις δραστηριότητες για την κάλυψη των ευάλωτων ή μη εχόντων πρόσβαση κοινωνικών ομάδων. Το σύνθημα «Πρόληψη – Προστασία - Ανοσοποίηση» προωθεί το μήνυμα ότι η βασική ανοσοποίηση για κάθε παιδί είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των ασθενειών και την προστασία της ζωής.

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel