Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>10 Οκτωβρίου 2018: Παγκόσμια Ημέρα για την Ψυχική Υγείατων νέων σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο
10 Οκτωβρίου 2018: Παγκόσμια Ημέρα για την Ψυχική Υγείατων νέων σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο
10.10.2018 | 09:55

10 Οκτωβρίου 2018: Παγκόσμια Ημέρα για την Ψυχική Υγείατων νέων σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

Γράφει ο Πέτρος Κεχαγιάς
Ψυχολόγος / Ψυχοθεραπευτής, MSc Νευροψυχολογίας
Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Α.Π.Θ.
www.facebook.com/psychologoslimnos
www.psychologoslimnos.gr

Η ημερομηνία 10 Οκτωβρίου κάθε έτους, με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι αφιερωμένη στην Ψυχική Υγεία και φέτος γίνεται ειδική μνεία στους «Νέους σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο». Σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, οι νέοι ηλικίας 18 έως 25 ετών αντιμετωπίζουνεμπόδια καιπροκλήσεις στις οποίεςκαλούνται συνεχώς να προσαρμοστούν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εστιάζει στη ζωή και τη λειτουργικότητα των νέων οι οποίοι ζουν σε χώρες που αντιμετωπίζουν κρίσεις σε οικονομικό, βιολογικό, περιβαλλοντικό, κοινωνικό επίπεδο, όπως και σε αυτούς που φαίνονται ευάλωτοι και επιρρεπείς μπροστά στη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, τη χρήση και κατάχρηση που διαδικτύου, τις νέες μορφές επικοινωνίας και διασκέδασης.

Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, ιδιαίτερη προσοχή μπορεί να δοθεί στα πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας στις νεαρές ηλικίες, τα οποία αγγίζουν το 40% του πληθυσμού έως 25 ετών, και στις συνέπειες που ενδέχεται να έχει η μακροχρόνια ανεργία στην Ψυχική τους Υγεία. Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει τη σχέση μεταξύ ανεργίας και ψυχικών προβλημάτων, όπως είναι η κατάθλιψη και κυρίως οι διαταραχές άγχους. Για τις τελευταίες, τα ποσοστά είναι εξίσου ενδεικτικά, καθώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο περίπου ένας στους πέντε νέους υποφέρει από κάποια αγχώδη διαταραχή, ενώ στην Ελλάδα η αναλογία μπορεί να αγγίζει και το ένας προς τρεις.

Το άγχος που εμφανίζεται από τη μακροχρόνια ανεργία στους νέους ενδέχεται να φέρει διάφορες μορφές και να προκαλεί ποικίλα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα. Από τους πρώτους τομείς που βάλλονται από το άγχος στη νεαρή ενήλικη ζωή είναι η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση του ατόμου. Ο άνεργος αισθάνεται πως μειώνεται η αξία του είτε ως ανθρώπου, είτε ως υποψήφιου εργαζομένου ή μελλοντικού επαγγελματία. Οι συνεχείς απορρίψεις για θέσεις εργασίας που συχνά δέχονται οι μορφωμένοι και πιθανόν καταρτισμένοι νέοι επηρεάζουν την εικόνα που σχηματίζουν για το πρόσωπότους και τις δυνατότητές τους, μειώνει την εμπιστοσύνη που έχουν στον εαυτό τους και αυξάνει τη διστακτικότητά τους.

Ο ψυχολογικός αντίκτυπος της μη εργασίας στην περίοδο της πιο παραγωγικής ηλικίας του ανθρώπουδιαμορφώνει την αυταξία του, δηλαδή την αίσθηση για την αξία που έχει η προσωπικότητά του, οι αρχές και οι ικανότητές του και μειώνει τη θέλησή του για κοινωνικές συναναστροφές και επαφή με τους άλλους. Κατ’ επέκταση, ένα από τα πιο συχνώς εμφανιζόμενα συμπτώματα του νεανικού άγχους είναι η κοινωνική απόσυρση και ο εγκλεισμός του ατόμου στο σπίτι.

Η παραπάνω απομόνωση έχει ως αιτία τη χαμηλή αυτοεκτίμηση και πιθανόν το αίσθημα ντροπής που βιώνει ο άνεργος νέος για την κατάσταση της ζωής του. Πέραν όμως από τη«θαλπωρή» που του προσφέρει καθώς «μένει στη σκιά», η απόσυρση και η απομάκρυνση έχουν πολύ περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις βραχυχρόνια και μακροχρόνια για το άτομο, συγκριτικά με την παροδική ψυχολογική ανακούφιση και παρηγοριά που του προσφέρουν.

Οι νέοι καλούνται να αναγνωρίσουν το επίπεδο του άγχους που πιθανόν να βιώνουν και να βρουν υγιείς αντισταθμιστικούς παράγοντες για να μετριάσουν τις επιπτώσεις του. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν πως δεν είναι οι μόνοι οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με σχετικές καταστάσεις και να μη λαμβάνουν την εκάστοτε απόρριψη για εργασία ως προσωπική απόρριψη και προσβολή.

Δε πρέπει να ξεχνάμε πως η αξία του φέρει ο καθένας μας είναι αυταπόδεικτη και πως η κρίση στην οικονομία είναι μία χρονική συγκυρία στην οποία καλούμαστε όλοι μας να δείξουμε ψυχική ανθεκτικότητα, προσαρμοστικότητα και εμπιστοσύνη στις ικανότητές μας.

 

Μοιραστείτε το

e learning400x400

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018