Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>«Επικίνδυνα φυτοφάρμακα» σε φρούτα και λαχανικά

banner roots

«Επικίνδυνα φυτοφάρμακα» σε φρούτα και λαχανικά
14.05.2013 | 12:24

«Επικίνδυνα φυτοφάρμακα» σε φρούτα και λαχανικά

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Υγεία

Συνολικά, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, βρέθηκαν 27 διαφορετικές χημικές δραστικές ουσίες (πολλές από αυτές απαγορευμένες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης), των οποίων οι επίσημες εγκρίσεις αναγράφουν πως είναιύποπτες καρκινογενέσεων, έχουν εξαιρετική τοξικότητα κ.α.

"Αυτές οι ουσίες πλήττουν ανεπανόρθωτα τηνυγεία των αγροτών, θέτουν σε κίνδυνο τηνκτηνοτροφία και τον υδάτινο ορίζοντα, για να καταλήξουν στο δικό μας πιάτο χωρίς να το ξέρουμε" αναφέρει η Greenpeace, η οποία καλεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αναλάβει επειγόντως δράση.

Η ανακοίνωση της οργάνωσης τονίζει:

"Στη συντριπτική πλειοψηφία των δειγμάτων εντοπίστηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Πολλά από αυτά τα φυτοφάρμακα αναφέρονται ως ‘τοξικά’, ‘εξαιρετικά τοξικά’ και ‘επικίνδυνα για το υδάτινο περιβάλλον’ και είναι ύποπτα για σοβαρότατες βλάβες στην υγεία. 

Συγκεκριμένα, στην άδεια έγκρισης των ουσιών αναγράφονται επιπτώσεις όπως:

Ύποπτο καρκινογένεσης (δραστική ουσία Thiacloprid, εντοπίστηκε σε μήλα και αχλάδια)

Μπορεί να βλάψει το έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης (δραστική ουσία Linuron, εντοπίστηκε σε δείγμα καρότων)

Πιθανός κίνδυνος για εξασθένηση της γονιμότητας (δραστική ουσία Linuron, εντοπίστηκε σε δείγμα καρότων)

Πολύ τοξικό για τους υδρόβιους οργανισμούς ή/και μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες δυσμενείς επιπτώσεις στο υδάτινο περιβάλλον (δραστικές ουσίες Azoxystrobin, Chlorpyrifos, Deltamethrin, Indoxacarb, Imazalil, Linuron, Pyridaben, Captan εντοπίστηκαν μόνες ή σε συνδυασμό σε κολοκύθια, καρότα, μήλα, αχλάδια, μπανάνες)

Πολύ τοξικό για τις μέλισσες ή επικίνδυνο για τις μέλισσες (δραστικές ουσίες Chlorpyrifos, Etofenprox, Flonicamid, Indoxacarb, εντοπίστηκαν σε μήλα, καρότα, κολοκύθια)".

Η οργάνωση προσθέτει ότι "κυρίως στα δείγματα μήλων εντοπίστηκαν χημικά «κοκτέιλ» με 3 - 9 διαφορετικές δραστικές ουσίες ανά δείγμα και στα δείγματα αχλαδιών έως και 6 διαφορετικές δραστικές ουσίες. Τα κοκτέιλ αυτά εντοπίστηκαν ακόμα και σε προϊόντα περσινής σοδειάς". 

"Επιπλέον, βρέθηκαν απαγορευμένες ουσίες που χρησιμοποιούνται πλέον για άλλες χρήσεις. Για παράδειγμα, βρέθηκε σε δείγμα μήλου μια ουσία η οποία τώρα πια έχει άδεια χρήσης ως συντηρητικό ξύλων!" τονίζει.

Η οργάνωση καταγγέλλει ότι ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο το οποίο να προστατεύει τον καταναλωτή από τα χημικά κοκτέιλ.  


Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση της Greenpeace

 

Πηγή: nooz.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το