Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Καλοκαιρινές διακοπές και μελέτη!

banner roots

Καλοκαιρινές διακοπές και μελέτη!
19.06.2018 | 09:06

Καλοκαιρινές διακοπές και μελέτη!

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

Γράφει η Φανή Λούγκλου,
ΜΑ Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος

Καλοκαιρινές διακοπές και μελέτη! Αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο δίλημμα που απασχολεί όλους τους γονείς κατά τα σχολικά έτη. Αρκετοί γονείς αγχώνονται με την καλοκαιρινή μελέτη,με το αν τα παιδιά θα πρέπει να μελετούν το καλοκαίρι ή όχι. Φυσικά,τα παιδιά δεν τα προβληματίζει αυτό το δίλημμα, διότι κανένα παιδί δεν θέλει να ασχοληθεί με μελέτη το καλοκαίρι. Ίσως, μάλιστα, τα παιδιά να γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα.

Με μια βόλτα στα βιβλιοπωλεία ή με μια περιήγηση στο διαδίκτυο θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές ώστε με κάποιο τρόπο να συνεχιστεί η σχολική μελέτη και το καλοκαίρι. Βιβλία με ασκήσεις-παιχνίδια, επαναλήψεις, προετοιμασία της επόμενης τάξης κτλ. Ό,τι θέλουμε μπορούμε να το βρούμε, αρκεί να πείσουμε το παιδί να συνεργαστεί. Πρέπει όμως να το πείσουμε; Πρέπει να του ζητήσουμε να ασχοληθεί με μαθήματα έστω και για λίγη ώρα;

Εξαρτάται! Αυτή είναι η λέξη κλειδί. Αν το παιδί δεν αντιμετωπίζει κάποια μαθησιακή δυσκολία τότε δεν υφίσταται κανέναςλόγος να αφιερώσει χρόνο σε μαθήματα. Οι καλοκαιρινές διακοπές προσφέρονται για ξεκούραση και παιχνίδι, δύο πράγματα που το χειμώνα τα στερείται τόσο το παιδί όσο και οι γονείς. Η σχολική μελέτη πάντα είναι ένα σημείο τριβής ανάμεσα σε γονείς και παιδιά, όσο καλός μαθητής κι αν είναι το παιδί, επομένως δεν υπάρχει λόγος αυτή η αντιπαράθεση να συνεχιστεί το καλοκαίρι.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των διακοπών δίνονται ευκαιρίες στο παιδίνα εξασκήσει αυτά που έχει διδαχθεί χωρίς καν να το καταλάβει. Τα μικρά παιδιά μπορούν να μετρήσουν κοχύλια στη θάλασσα, να διαβάσουν πινακίδες ή το αγαπημένο τους κόμική κι ακόμηνα εξασκήσουν τη φαντασία και τη λεπτή τους κίνηση ζωγραφίζοντας και φτιάχνοντας πυργάκια στην άμμο. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να αγοράσουν μόνα τους το παγωτό τους, να μετρήσουν τα ρέστα τους και να γράψουν μια κάρτα στη γιαγιά ή σε ένα φίλο. Αυτονόητο θεωρείται πως όλα τα παιδιά μπορούν να ευχαριστηθούν την παρέα της μαμάς και του μπαμπά, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί όταν μαλώνουν για τις ασκήσεις που πρέπει να γίνουν.

Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχουν πολλά είδη μάθησης.Επειδή τελειώνει το σχολείο, δε σημαίνει ότι τελειώνει κιη μάθηση, απλώς παίρνει άλλη μορφή. Αν θέλουμε το παιδί να εξασκήσει την ανάγνωση, οι επιλογές είναι πολλές και δεν περιορίζονται στα εξωσχολικά βιβλία.

Μπορεί να διαβάσει ένα κόμική περιοδικά κατάλληλα για την ηλικία του, μια συνταγή που θα φτιάξει μαζί με τη μαμά ή τη λίστα για τα ψώνια. Αν όμως θέλουμε να διαβάσει κι ένα εξωσχολικό βιβλίο, πρέπει οι γονείς να είναι το παράδειγμα. Αν η μαμά και ο μπαμπάς παίζουν με το τάμπλετ ή είναι στον υπολογιστή την ώρα που λένε στο παιδί να διαβάσει, δε θα το πείσουν να ανοίξει το βιβλίο.

Ακόμη το καλοκαίρι αποτελεί πολύ καλή ευκαιρία για να μάθει το παιδί και να εξασκήσει καθημερινές δεξιότητες. Χωρίς την πίεση του χρόνου, το πρωί μπορεί να στρώσει το κρεβάτι του, να βοηθήσει σε δουλειές του σπιτιού ή, αν το επιτρέπειηλικία του , να πάει για ψώνια. Αυτά τα μαθήματα είναι εξίσου σημαντικά με τα μαθηματικά και τη γλώσσα.

Παρόλο που το καλοκαίρι το παιδί έχει πιο χαλαρή διάθεση και το παιδί δε χρειάζεται να μελετά,δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει καθόλου πρόγραμμα. Μια βασική ρουτίνα είναι χρήσιμο να υφίσταται, γιατί συχνά η χαλαρότητα φέρει ανία και η ανία γκρίνια. Κι επειδή, δεν μπορούμε να απαγορέψουμε τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, η ρουτίνα θέτει τις προϋποθέσεις προκειμένου να κερδίσει το παιδί το δικαίωμα να παίξει στο τάμπλετ.

Ένα παράδειγμα...

Οι κανόνες του καλοκαιριού:

Έχεις:
• στρώσει το κρεβάτι σου;
• πλύνει τα δόντια σου;
• χτενιστεί;
• ντυθεί;
• φάει πρωινό;

Ακόμα...
• 20 λεπτά διάβασμα (ίσως το μεσημέρι)
• 20 λεπτά ζωγραφική/παζλ/πλαστελίνη
• τακτοποίηση ενός δωματίου
• 20 λεπτά παιχνίδι έξω από το σπίτι
• μια κατασκευή
• βοήθεια προς κάποιο μέλος της οικογένειας
• ψωμί από το φούρνο

Τότε μπορείς να παίξεις ηλεκτρονικά!

Επιπλέον, αν το παιδί δεν έχει μαθησιακές δυσκολίες, δε χρειάζεται να προετοιμαστεί για την επόμενη τάξη, εκτός αν δίνει πανελλήνιες. Δε θα κερδίσει κάτι, αν ήδη γνωρίζει την ύλη της επόμενης χρονιάς, αντιθέτως αυτό μπορεί να του δημιουργήσει και πρόβλημα. Πρώτα απ’ όλα, το καλοκαίρι θα είναι μια συνεχής μάχη για να καθίσει το παιδί να μελετήσει. Έπειτα, αν έχει προχωρήσει στην ύλη,θα βαριέται στο σχολείο. Με την ίδια λογική, ούτε η επανάληψη της προηγούμενης τάξης είναι απαραίτητη. Η επανάληψη θα γίνει στο σχολείο με την έναρξη της νέας χρονιάς.

Το σχολείο δεν είναι διαγωνισμός, ποιο παιδί θα πάει πιο προετοιμασμένο στην επόμενη τάξη ή ποιο παιδί θυμάται πιο πολλά από την προηγούμενη. Η μάθηση δεν περιορίζεται στα σχολικά βιβλία και την ύλη του σχολείου. Ας αφήσουμε τα παιδιά, λοιπόν, να χαρούν τις διακοπές τους, να ξεκουραστούν και να διδαχθούν πράγματα που δεν υπάρχουν σε κανένα βιβλίο! Και μαζί με αυτά να περάσουμε κι εμείς λίγο ποιοτικό χρόνο μαζί τους! Μην ξεχνάτε πως με τα παιδιά μας έχουμε μόνο 18 καλοκαίρια (ίσως ούτε τόσα, αφού μπαίνοντας στο λύκειο ξεκινούν την προετοιμασία για τις πανελλήνιες) και είναι κρίμα να τα περάσουμε μαχώμενοι για τις ασκήσεις των μαθηματικών και της γλώσσας!

Ευχαριστηθείτε την παρέα τους, αφήστε τα να είναι παιδιά και... Καλές διακοπές!!!

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel