Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Σύνδρομο Ανατάραξης Βρέφους (ΣΑΒ)

banner roots

Σύνδρομο Ανατάραξης Βρέφους (ΣΑΒ)
14.05.2018 | 09:19

Σύνδρομο Ανατάραξης Βρέφους (ΣΑΒ)

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

Γράφει η Φανή Λούγκλου,
ΜΑ Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος

Το Σύνδρομο Ανατάραξης Βρέφους (γνωστό και ως σύνδρομο ταρακουνημένουβρέφους) είναι ένας σοβαρός εγκεφαλικός τραυματισμός, που αποτελεί συνέπεια βίαιης ανατάραξης του μωρού. Το σύνδρομο καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα και εμποδίζει την σωστή οξυγόνωση του εγκεφάλου. Αποτελεί μορφή παιδικής κακοποίησης και μπορεί να προκαλέσει μόνιμη εγκεφαλική βλάβη ή ακόμη και θάνατο.

Σύμφωνα με την κλινική Mayo, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

1. υπερβολικό εκνευρισμό του βρέφους
2. δυσκολία στο να μείνει ξύπνιο
3. αναπνευστικά προβλήματα
4. άρνηση να φάει
5. εμετούς
6. χλωμό ή μελανό δέρμα
7. επιληπτικές κρίσεις
8. παράλυση
9. κώμα

Είναι πιθανό να μη δούμε σημάδια σωματικού τραυματισμού πάνω στο παιδί. Κάποιες φορές το πρόσωπο είναι μελανό. Όμως υπάρχουν τραυματισμοί που δε γίνονται αμέσως αντιληπτοί όπωςη αιμορραγία στον εγκέφαλο και τα μάτια, βλάβη στη σπονδυλική στήλη και κατάγματα στα πλευρά, το κρανίο τα πόδια και άλλα κόκαλα. Σε ήπιες περιπτώσεις, το παιδί φαίνεται φυσιολογικό μετά την ανατάραξη, αλλά με την πάροδο του χρόνου ίσως εμφανίσει συμπεριφορικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας.

Τα βρέφη έχουν αδύναμους μυς στο λαιμό και τον αυχένα και δεν μπορούν να στηρίξουν το βαρύ τους κεφάλι. Αν το παιδί αναταραχθεί βίαια, ο ευαίσθητος, και υπό ανάπτυξη ακόμα, εγκέφαλος τους μετακινείται μπρος-πίσω μέσα στο κρανίο. Αυτό προκαλεί μελανιές, οίδημα και αιμορραγία. Το σύνδρομο συμβαίνει όταν ο γονιός ή ο κηδεμόνας αναταράξει το βρέφος με πολλή δύναμη εξαιτίας θυμού ή κούρασης (συχνά επειδή το μωρό δε σταματά να κλαίει). Το σύνδρομο συνήθως δεν συμβαίνει όταν κουνάμε το παιδί στα πόδια μας ή εξαιτίας μικρών ατυχημάτων.

Οι παράγοντες επικινδυνότητας περιλαμβάνουν (Christian & Block, 2009):

1. μη ρεαλιστικές απαιτήσεις από το βρέφος (π.χ. να σταματάει να κλαίει μόλις το ζητήσουμε)
2. πολύ νέους γονείς
3. άγχος
4. κατάχρηση ουσιών
5. ενδοοικογενειακή βία
6. ασταθές οικογενειακό περιβάλλον
7. κατάθλιψη
8. ιστορικό κακοποίησης του γονιού ως παιδί

Ακόμα κι ένα σύντομο επεισόδιο βίαιης ανατάραξης μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη ως και θάνατο. Τα παιδιά με βλάβες εξαιτίας του συνδρόμου είναι πιθανό να χρειάζονται ιατρική παρακολούθηση για όλη τους τη ζωή.

Μπορεί να υποφέρουν από (David, 1999):

1. μερική ή ολική τύφλωση
2. αναπτυξιακές καθυστερήσεις, προβλήματα μάθησης ή συμπεριφορικές δυσκολίες
3. γνωστικές δυσλειτουργίες
4. επιληψία
5. εγκεφαλική παράλυση

Το Σύνδρομο Ανατάραξης Βρέφους μπορεί να προληφθεί. Οι νέοι γονείς χρειάζονται στήριξη, πληροφόρηση και βοήθεια. Όταν ένα μωρό κλαίει και δεν μπορεί να ηρεμήσει, ο γονιός ίσως μπει σε πειρασμό να δοκιμάσει ο,τιδήποτε. Είναι όμως σημαντικό να ξέρει ποια είναι τα όρια. Τα μωρά, και τα μικρά παιδιά, χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή στο χειρισμό τους.

Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την ανατάραξη ενός παιδιού.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το