Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Τα νέα τραγούδια ενεργοποιούν το ίδιο κομμάτι του εγκεφάλου όπως το σεξ

banner roots

Τα νέα τραγούδια ενεργοποιούν το ίδιο κομμάτι του εγκεφάλου όπως το σεξ
22.04.2013 | 02:35

Τα νέα τραγούδια ενεργοποιούν το ίδιο κομμάτι του εγκεφάλου όπως το σεξ

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Υγεία
Η μουσική είναι σαν το σεξ και το καλό φαγητό. Αυτή, τουλάχιστον, είναι η άποψη του εγκεφάλου μας, όπως διαπίστωσαν καναδοί επιστήμονες που τον «φωτογράφισαν» την ώρα που κάποιος ακούει καινούργια τραγούδια για πρώτη φορά. Με τη χρήση λειτουργικού μαγνητικού τομογράφου οι ειδικοί είδαν ότι εκείνη τη στιγμή το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου ενεργοποιείται όπως ακριβώς όταν ο άνθρωπος κάνει σεξ ή τρώει το αγαπημένο του φαγητό.
Οσο πιο πολύ άρεσε στον εθελοντή το κομμάτι τόσο ισχυρότερη ήταν η σύνδεση στον επικλινή πυρήνα του εγκεφάλου. «Ξέραμε ότι ο επικλινής πυρήνας σχετίζεται με την ανταμοιβή. Ομως η μουσική είναι αφηρημένη έννοια. Δεν είναι όπως όταν πεινάς και ετοιμάζεσαι να φας και χαίρεσαι γι' αυτό ή όταν κάνεις σεξ ή όταν παίρνεις χρήματα. Τότε αναμένουμε κινητικότητα σε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου. Τώρα, το εντυπωσιακό είναι ότι αυτό συμβαίνει και με κάτι τόσο αφηρημένο όπως η μουσική. Περιμένουμε με ανυπομονησία τον επόμενο ήχο και ενεργοποιείται το κέντρο ανταμοιβής», λέει η Βάλορι Σάλιμπουρ, επιστήμονας από το Τορόντο, που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα.
Μάλιστα, «διαβάζοντας» τον εγκέφαλο των εθελοντών που άκουγαν καινούργια μουσική ξαπλωμένοι στον τομογράφο, οι ερευνητές μπορούσαν να προβλέψουν αν το συγκεκριμένο άτομο θα αγόραζε το τραγούδι. «Ακόμη και πριν μας πούνε τη γνώμη τους για τη μουσική, ο εγκέφαλός τους "προδίδει" την άποψή τους», λέει η Σάλιμπουρ. «Οσο μεγαλύτερη δραστηριότητα βλέπουμε στον επικλινή πυρήνα, τόσο περισσότερα χρήματα είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν για να το αγοράσουν».
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Science».

Πηγή: tanea.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel