Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Και από Δευτέρα δίαιτα!

banner roots

Και από Δευτέρα δίαιτα!
30.04.2018 | 09:58

Και από Δευτέρα δίαιτα!

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

Γράφει η Φανή Λούγκλου,
ΜΑ Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος

Πόσο γνώριμη ακούγεται σε όλους μας αυτή η φράση; Φυσικά την έχουμε χρησιμοποιήσει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής μας και την έχουμε ακούσει από άλλους ακόμη περισσότερες.

Θεωρητικά, ο έλεγχος του βάρους είναι απλός και απαιτεί την εξισορρόπηση των θερμίδων που προσλαμβάνουμε, με τις θερμίδες που ξοδεύουμε. Αν όμως είναι όντως τόσο απλό, γιατί αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το πάχος τους και γιατί είναι τόσο δύσκολο να χάσουμε κιλά; Γιατί λοιπόν αυτή η φράση μας «στοιχειώνει» και συχνά ακολουθείται από αναστεναγμούς και βάσανα; Η απάντηση αυτών των ερωτήσεων δεν είναι απλή για αυτό θα προσεγγίσουμε το ζήτημα του πάχους από διάφορες μεριές.

Η συναισθηματική μας διάθεση, ο τρόπος που σκεφτόμαστε για τη διατροφή μας και οι συμπεριφορές μας γύρω από αυτή παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους και στη διατήρηση αυτού. Οι λόγοι που τρώμε παραπάνω ή που εγκαταλείπουμε ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής συνδέονται με ψυχολογικούς παράγοντες. Αν δεν αντιμετωπίσουμε αυτά τα εμπόδια, τότε μια ζωή θα ξεκινάμε δίαιτα κάθε Δευτέρα.
Τα ψυχολογικά εμπόδια λοιπόν αφορούν στη διάθεση, τη σκέψη και τη συμπεριφορά μας. Τα συμπεριφορικά εμπόδια έχουν να κάνουν με τον τρόπο που καταναλώνουμε τις τροφές. Η υπερβολική κατανάλωση τροφών, η αυστηρή νηστεία, η επιλογή των τροφών, ο τόπος και ο χρόνος που επιλέγουμε να φάμε και φυσικά το αν θα συμβουλευτούμε διατροφολόγο ή όχι είναι συμπεριφορές που μπορεί να εμποδίσουν την επίτευξη ενός φυσιολογικού βάρους καθώς και τη διατήρησή του.

1. Η υπερβολική κατανάλωση τροφών και η αυστηρή νηστεία επηρεάζουν αρνητικά τον μεταβολισμό και την πέψη και ο οργανισμός δε λειτουργεί σωστά.

2. Όταν επιλέγουμε προπαρασκευασμένα γεύματα, που συνήθως έχουν συντηρητικά και ζάχαρη, πολλά γλυκά και γρήγορο φαγητό μειώνουμε το χρόνο που θα ασχοληθούμε με την παρασκευή γευμάτων αλλά δε λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πεινάμε γρήγορα, να νιώθουμε κουρασμένοι και χωρίς ενέργεια και να αποζητάμε ξανά παρόμοιες τροφές. Επίσης, θέτουμε την υγεία μας σε κίνδυνο για χοληστερίνη, διαβήτη, κάποιες μορφές καρκίνου, καρδιαγγειακά νοσήματα και κατάθλιψη.

3. Η ταχύτητα με την οποία τρώμε επηρεάζει σημαντικά την αίσθηση κορεσμού.Η κοινή αντίληψη είναι ότι ο εγκέφαλος χρειάζεται 15 με 20 λεπτά μέχρι να αντιληφθεί ότι το στομάχι έχει δεχτεί αρκετή τροφή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, όταν τρώμε γρήγορα, καταναλώνουμε πολύ περισσότερη τροφή μέχρι να στείλει μήνυμα ο εγκέφαλος ότι έχουμε χορτάσει.

4. Όταν τρώμε ενώ παράλληλα κάνουμε κι άλλες δραστηριότητες (π.χ. βλέπουμε τηλεόραση ή διαβάζουμε), τείνουμε να τρώμε πολύ περισσότερο γιατί δεν δίνουμε σημασία σε αυτό που τρώμε, αφού η προσοχή μας είναι εστιασμένη αλλού.

5. Αν τρώμε όρθιοι, ή στον καναπέ ή μέσα από τις συσκευασίες πάλι δεν προσέχουμε την ποσότητα και την ποιότητα του φαγητού που καταναλώνουμε. Είναι καλό να καθόμαστε στο τραπέζι, να χρησιμοποιούμε πιάτα και μαχαιροπίρουνα και να απολαμβάνουμε το φαγητό μας.

6. Η στήριξη και η καθοδήγηση από διατροφολόγο είναι απαραίτητα, τουλάχιστον μέχρι να αποκτήσουμε υγιείς διατροφικές συνήθειες. Η προσπάθεια να αδυνατίσουμε μόνοι μας με αμφιβόλου ποιότητας «δίαιτες» πρώτα απ’ όλα θέτεισε κίνδυνο την υγεία μας και δεύτερον δεν έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε τις γνώσεις να φτιάξουμε μια σωστή διατροφή και το διαδίκτυο δεν είναι καλή πηγή πληροφόρησης. Ο μόνος που μπορεί να μας βοηθήσει, είναι ένας πιστοποιημένος διατροφολόγος.

Τα συναισθηματικά εμπόδια σχετίζονται κυρίως με το πώς διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας και κυρίως τα αρνητικά. Η κακή διαχείριση πολύ συχνά οδηγεί στην υπερφαγία και την κακή διατροφή (γρήγορο φαγητό, ή παράλειψη γευμάτων). Το άγχος, η πλήξη, η θλίψη και ο θυμός πολύ συχνά οδηγούν σε λάθος διατροφικές επιλογές. Όταν βιώνουμε αυτά τα συναισθήματα και δεν τα αντιμετωπίζουμε σωστά, αναζητούμε παρηγοριά στις τροφές (συναισθηματική υπερφαγία). Αν δεν επιλύσουμε τα προβλήματα διάθεσης και δεν μάθουμε να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας, πιθανώς καμία δίαιτα δεν θα είναι αποτελεσματική.

Τα γνωστικά εμπόδια (δηλαδή ο τρόπος που σκεφτόμαστε) σχετίζονται με την εικόνα του σώματος, την αυτοπεποίθηση, τους στόχους που θέτουμε, τους λόγους που ξεκινάμε να προσέχουμε τη διατροφή μας και τις απόψεις μας σχετικά με το φαγητό.

1. Εικόνα του σώματος και αυτοπεποίθηση: αν δεν έχουμε αποδεχτεί τον εαυτό μας και αν πιστεύουμε πως σε ότι κάνουμε, τελικά αποτυγχάνουμε, τότε καμία δίαιτα και καμία διατροφή δεν θα μας βοηθήσει, ακόμα κι αν την τηρήσουμε πιστά. Η αποδοχή του σώματος καθώς και του σωματότυπού μας δεν είναι απλώς απαραίτητη, είναι ζωτικής σημασίας, γιατί αλλιώς παλεύουμε ενάντια στη φύση μας. Επίσης, η θετική ή αρνητική αξιολόγηση των ικανοτήτων μας και η εμπιστοσύνη που έχουμε στον εαυτό μας θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες και πισωγυρίσματα με επιτυχία, ώστε να μην εγκαταλείψουμε την προσπάθεια.

2. Αν ο στόχος είναι να χάσουμε 10 κιλά σε 10 μέρες, τότε σίγουρα η αυτοπεποίθησή μας θα κατακρημνιστεί, θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια, θα θυμώσουμε και πιθανώς θα ξεσπάσουμε στο φαγητό. Αν δεν αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις και ότι μιλάμε για αλλαγές ζωής, τότε είμαστε καταδικασμένοι να αποτύχουμε.Ένας άλλος μη ρεαλιστικός στόχος είναι η προσπάθεια να μην ενδώσουμε σε κανέναν πειρασμό.Αυτό είναι ανθρωπίνως αδύνατο. Όμως, όταν κάποια στιγμή θα φάμε κάτι παραπάνω, κατηγορούμε τον εαυτό μας ότι δεν είναι αρκετά δυνατός.

3. Πολλές φορές ακούμε ότι κάποιος ξεκινά δίαιτα γιατί πλησιάζει το καλοκαίρι ή γιατί παντρεύεται και θέλει να είναι κομψός στις φωτογραφίες.Το να αποκτήσουμε υγιείς διατροφικές συνήθειες δεν είναι κάτι περιστασιακό και για όσο χρόνο μας βολεύει.Τι θα γίνει όταν θα περάσει το καλοκαίρι ή όταν θα τελειώσει η φωτογράφιση του γάμου;

4. Η δίαιτα ως λέξη έχει συνδεθεί με τη στέρηση. Στην ελληνική κοινωνία έχουμε συνδέσει το φαγητό με τη διασκέδαση, την κοινωνική συναναστροφή και τις εξόδους.Θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να περάσουμε καλά, αν δε φάμε ότι μας προσφέρεται. Βλέπουμε το φαγητό σαν μέσο συναναστροφής ενώ στην πραγματικότητα αυτό που μετρά είναι η παρέα! Η λέξη δίαιτα σημαίνει τρόπος ζωής, που περιλαμβάνει και τον τρόπο διατροφής. Επομένως δίαιτα κάνουμε κάθε μέρα γιατί κάθε μέρα τρώμε.

Συνοψίζοντας, η απώλεια βάρους συνδέεται άμεσα με την ψυχολογία. Οι σκέψεις γύρω από το φαγητό και το σώμα μας επηρεάζουν τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας. Μίαεπιτυχημένη απώλεια βάρους είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων και σημαίνει, σωστή πληροφόρηση,μόνιμη αλλαγή συνηθειών καιισορροπία (διατροφική και ψυχολογική).

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το