Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Αγκαλιά… Το τονωτικό της ψυχής!
ikteo limnou
Αγκαλιά… Το τονωτικό της ψυχής!
16.04.2018 | 09:29

Αγκαλιά… Το τονωτικό της ψυχής!

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

Γράφει η Φανή Λούγκλου,
ΜΑ Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος

Πόσα είδη αγκαλιάς μπορούμε να μετρήσουμε; Η αγκαλιά της χαράς,η αγκαλιά της παρηγοριάς, ηαγκαλιά της συμπόνιας, της στήριξης, της αγάπης, του έρωτα. Η αγκαλιά του καλωσορίσματος ή του αποχωρισμού.

Η αγκαλιά της συγγνώμης και του ευχαριστώ. Μια αγκαλιά, χίλιες λέξεις, χίλια συναισθήματα.Τόσα πολλά και διαφορετικά είδη αγκαλιάς και όλα αποτελούν μια απλή συμπεριφορά που όμως όταν είναι ειλικρινής, είναι τόσο σημαντική για την ψυχική μας υγεία, όπως και κάθε είδους σωματικής επαφής (π.χ. φιλί, αγγίγματα, κράτημα χεριών, κτλ.).

Στη βρεφική ηλικία, η αγκαλιά είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των παιδιών. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα βρέφη που μπαίνουν σε θερμοκοιτίδα αμέσως μετά τον τοκετό παρουσιάζουν βελτίωση όταν κάποιος ταπαίρνει αγκαλιά, ακόμα κι όταν πρόκειται για τη νοσοκόμα ή το γιατρό(Montagna&Norarti, 2016). Επιπλέον, η αγκαλιά προσφέρει στα μωρά και τα παιδιά την αίσθηση της ασφάλειας, της ηρεμίας, της κατανόησης και της αποδοχής. Ένα μωρό δεν αναπτύσσεται σωστά, αν στερείται σωματικής επαφής, όσο κι αν του παρέχουμε τροφή ή προσέχουμε την υγεία του.

Τα οφέλη της αγκαλιάς όμως δεν τελειώνουν στην παιδική ηλικία. Ο άνθρωπος την έχει ανάγκη από την πρώτη στιγμή της ζωής του μέχρι και την τελευταία. Η αγκαλιά επηρεάζει κάθε άνθρωπο διαφορετικά, αλλά υπάρχουν κάποια κοινά συναισθήματα. Καταρχήν, η αγκαλιά προσφέρει ηρεμία και το άτομο αισθάνεται ασφαλές και αγαπητό. Σε βιολογικό επίπεδο, έχει παρατηρηθεί ότι η αγκαλιά απελευθερώνει την ορμόνη ωκυτοκίνη, την «ορμόνη της χαράς», και σε αυτόν που την προσφέρει και σε αυτόν που την αποδέχεται (Basheer, 2013).

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η αγκαλιά:

1. μειώνει τα επίπεδα του άγχους και τη νευρικότητα

2. μειώνει τον πόνο

3. μειώνει τα συναισθήματα κατάθλιψης

4. προσφέρει παρηγοριά, στήριξη και ασφάλεια

5. αποτελεί εκδήλωση αγάπης

6. αυξάνει την αυτοπεποίθηση

7. μειώνει το θυμό

8. βελτιώνει τη διάθεση

9. βελτιώνει κάποιες συμπεριφορές στα παιδιά

10. βελτιώνει τον ύπνο

11. αυξάνει την προσοχή, τη συγκέντρωση και την ενεργητικότητα

Η αγκαλιά όμως έχει και σωματικά οφέλη:

12. ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό

13. μειώνει τις πιθανότητες για άνοια

14. μειώνει την αρτηριακή πίεση

Υπάρχουν παρ’ όλα αυτά προϋποθέσεις προκειμένου να επωφεληθούμε από την αγκαλιά. Πρώτα απ’ όλα η αγκαλιά πρέπει να είναι ειλικρινής.

Όταν εκβιάζουμε ή παρακαλούμε για μια αγκαλιά, τότε αυτή δεν αποτελεί έκφραση αγάπης και δεν έχει σχεδόν κανένα θετικό αποτέλεσμα.

Εξίσου σημαντικό είναι ο αποδέχτης να θέλει να αγκαλιαστεί. Πολλοί άνθρωποι, δεν θέλουν την αγκαλιά για διάφορους λόγους, π.χ. γιατί δεν την έχουν μάθει ή γιατί πάσχουν από αισθητηριακές διαταραχές (Miller, Milberger&McIntosh, 2004). Άρα, η επιθυμία για αγκαλιά πρέπει να είναι αμοιβαία.

Επίσης, η αγκαλιά πρέπει να είναι αυθόρμητη. Συχνά λέμε στα παιδιά, «κάνε μια αγκαλιά τη θεία». Αν το παιδί ήθελε να αγκαλιάσει τη θεία, θα το έκανε. Δεν πιέζουμε ούτε τα παιδιά ούτε τους ενήλικες να προσφέρουν αγκαλιά. Επιπλέον, στα παιδιά διδάσκουμε, στα πλαίσια της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, να μη δέχονται αγκαλιές που τα κάνουν να νιώθουν άσχημα και να λένε όχι όταν κάποιος, ακόμα και γνωστός, τους ζητά μια αγκαλιά, αν έτσι αισθάνονται. Η αγκαλιά δεν πρέπει να προκαλεί ντροπή.

Οι πολλές αγκαλιές κακομαθαίνουν τα παιδιά;

Όχι! Σε καμιά περίπτωση οι αγκαλιές και η σωματική επαφή δεν κακομαθαίνουν τα παιδιά. Αντιθέτως, τα παιδιά το έχουν ανάγκη. Ως βρέφη, είναι απόλυτα εξαρτημένα από τους γονείς τους, για να φάνε, να κοιμηθούν να είναι καθαρά, να νιώθουν ασφαλή, να νιώθουν ότι τα αγαπούν. Το κλάμα τους είναι η έκφραση των αναγκών τους και η αγκαλιά είναι η απάντηση ότι τα ακούμε και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε. Ως παιδιά, εξακολουθούν να χτίζουν την αυτοπεποίθησή τους και η έκφραση αποδοχής και αγάπης με μια αγκαλιά έχει μεγάλη αξία, ιδιαίτερα μετά από μια σκανταλιά ή μια τιμωρία. Πάρτε τα παιδιά σας όσες αγκαλιές μπορείτε!

«Δείχνω την αγάπη μου με άλλους τρόπους, Δεν είναι απαραίτητη η αγκαλιά»

Λάθος! Καμία συμπεριφορά δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αγκαλιά. Όσα παιχνίδια, εξωσχολικές δραστηριότητες και όση φροντίδα κι αν παρέχουμε στα παιδιά (όλα ενδείξεις αγάπης), τίποτα δεν είναι σαν μια αγκαλιά από τη μαμά και τον μπαμπά.

Ως ενήλικες, η αγκαλιά και η σωματική επαφή είναι ένδειξη υγιούς και δυνατής σχέσης. Για μια σχέση, φιλική ή ερωτική, η αγκαλιά και η σωματική επαφή:

• χτίζουν το συναισθηματικό δεσμό που βοηθά στην ανάπτυξη της εμπιστοσύνης και της επικοινωνίας
• μειώνουν το άγχος της καθημερινότητας και βελτιώνουν την κατανόηση
• μειώνουν το αίσθημα μοναξιάς
• είναι έκφραση αποδοχής, ενδιαφέροντος και αγάπης
• ενισχύουν την αίσθηση της συντροφικότητας
• βοηθούν στην εκτόνωση εντάσεων

Μπορούμε να μιλάμε καθημερινά με μια φίλη στο τηλέφωνο, να μαγειρεύουμε για το σύντροφό μας, να μοιραζόμαστε τις δουλειές του σπιτιού ή τις ευθύνες των παιδιών (και πάλι όλα ενδείξεις αγάπης), η αγκαλιά και το άγγιγμα όμως είναι η επιβεβαίωση της συναισθηματικής σύνδεσης, της επιθυμίας και του ενδιαφέροντος.

ΗVirginiaSatirείχεπει, «χρειαζόμαστε τέσσερις αγκαλιές τη μέρα για επιβίωση, οχτώ αγκαλιές τη μέρα για συντήρηση και 12 αγκαλιές τη μέρα για ανάπτυξη». Μη μετράτε. Απλώς αγκαλιάστε αυτούς που αγαπάτε!

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018