Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>7 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
ikteo limnou
7 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
08.04.2018 | 21:52

7 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

Γράφει ο Θεόδωρος Ι. Μπαβέας

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι λατρεύανε την υγεία ως θεότητα στα Ασκληπιεία παράλληλα με τον θεό Ασκληπιό, και η οποία προστάτευε την σωματική και ψυχική κατάσταση των ανθρώπων. Επίσης από την εποχή του Ιπποκράτη ως σήμερα, την ευρεία και αφηρημένη έννοια της υγείας, δεν κατορθώσαμε να την οριοθετήσουμε, και να βρούμε ένα μέτρο αναφοράς και μέτρησης, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι είναι το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου, το οποίο τις πιο πολλές φορές δεν το υπολογίζουμε και αδιαφορούμε κατά την διάρκεια της ζωής μας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάθε χρόνο αφιερώνει την 7 Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και κάθε χρόνο εστιάζεται η θεματολογία της ημέρας αυτής, στην εκλαϊκευμένη ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου για ένα πρόβλημα το οποίο επηρεάζει την ατομική και δημοσία υγεία  των πολιτών του κόσμου.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας προτρέπει τις  κυβερνήσεις του  Δημοκρατικού  κόσμου να  παρέχουν στους πολίτες υγεία πρόληψη. Προτρέπει στην καθολική υγειονομική κάλυψη, και την πανανθρώπινη αξία της Υγειονομικής προσφοράς στους πολίτες. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι, σε κάθε κοινότητα, να λαμβάνουν τις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται Ε.Σ.Υ χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά. Κάτι που απέχει πολύ από τη πραγματικότητα. Περιλαμβάνει δε όλο το φάσμα των απαραίτητων ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, από την προώθηση του υγιεινού τρόπου ζωής και την πρόληψη ασθενειών, έως την παροχή θεραπείας, τις υπηρεσίες αποκατάστασης και την παρηγορητική φροντίδα. Κάτι που σήμερα με δυσκολία αναζητάει ο πολίτης. Με αυτή τη καθολική κάλυψη προσπαθεί το κάθε κράτος να προσφέρει υπηρεσίες υγείας ποιότητας για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών.

Ο γιατρός παίρνει ιδιαίτερη θέση στην κοινωνία, και καταξιώνεται στην συνείδηση των ανθρώπων μέσα  από την αρρώστια. Η πολιτεία με τις υπηρεσίες, και τους λειτουργούς υγείας, φροντίζει περισσότερο για την θεραπεία της σωματικής και ψυχικής νόσου, ενώ με δυσκολία προάγει την πρόληψη και την προαγωγή υγείας.

Σε ολόκληρο τον κόσμο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην νοσηλεία και την θεραπεία του άρρωστου. Πρωταρχική σημασία σε κάθε πολιτισμένη κοινωνία είναι η διατήρηση της ζωής με  σοβαρότητα χωρίς  ατομικές  δαπάνες   των πολιτών  και όχι  με  πειραματισμούς διότι   είναι η σημαντικότερη αξία της ανθρώπινης ύπαρξης και όχι στο όνομα μιας της παρανοϊκής πολιτικής των μνημονίων  να απαξιώνονται οι υπηρεσίας υγείας, στο όνομα της λιτότητας. Άλλο νοικοκύρεμα δαπανών και άλλο καταστροφή και διάλυση της περίθαλψης, της δημόσιας υγείας και της πρόνοιας. Πρέπει σήμερα όλοι οι γιατροί να ενδιαφέρονται και για την πρωτογενή πρόληψη, και την βελτίωση των φυσικών και περιβαλλοντολογικών συνθηκών που είναι αναγκαίες για την διατήρηση της ποιότητας της  ζωής, πρέπει με την ενημέρωση και τη πρόληψη να έχουμε ενημερωμένους πολίτες για τη προστασία της υγείας τους.

Προστατεύοντας τους ανθρώπους από τις οικονομικές συνέπειες τις οποίες  έχει η κάλυψη του κόστους των υπηρεσιών υγείας με ίδιους πόρους έτσι μειώνεται ο κίνδυνος φτωχοποίησης, δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις μια απρόσμενη  ασθένεια απαιτεί τη διάθεση των αποταμιεύσεων μιας ζωής, (κάτι που έχω ζήσει προσωπικά εγώ) την πώληση περιουσιακών στοιχείων ή και τον δανεισμό, δημιουργώντας αρνητικές προοπτικές τόσο για το ίδιο το άτομο όσο και για τους απογόνους του. Η επίτευξη της καθολικής υγειονομικής  κάλυψης (Κ.Υ.Κ) είναι ένας από τους στόχους τους οποίους έθεσαν τα κράτη του κόσμου από κοινού όταν το 2015 υιοθέτησαν τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Οι χώρες οι  οποίες  κάνουν βήματα προς την Κ.Υ.Κ προοδεύουν και σε άλλους στόχους, σχετικούς ή μη με την υγεία. Έτσι η καλή υγεία συμβάλλει στην πιο ολοκληρωμένη εκπαίδευση των παιδιών, στην επαγγελματική επιτυχία των ενηλίκων, στην αποφυγή της φτώχειας και στη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη.

Έτσι τα άτομα πρέπει να είναι ικανά να αναπτύξουν τον έλεγχο  σε ότι αφορά την υγεία τους, να πηγαίνουν  γρήγορα στον γιατρό ,και να συμμετέχουν ουσιαστικά στα προγράμματα πρόληψης. Πρέπει να πείσουμε τα άτομα ότι η υγεία  είναι βασικός  συντελεστής της καθημερινής μας  ζωής και για αυτό πρέπει  να  προστατευόμαστε  συμμετέχοντας στην προαγωγή  υγείας , η οποία όπως αναφέρει  η παγκόσμια οργάνωση υγείας είναι η διαδικασία μέσα στην οποία  τα άτομα γίνονται ικανά να αναπτύξουν τον έλεγχο πάνω στην υγεία τους και να την βελτιώνουν.Είναι  γνωστό ότι  πρόληψη  αφορά  στην  ιατρική όλα εκείνα τα νοσήματα  τα  οποία η ιατρική επιστήμη, κατόπιν  μελέτης αποκαλεί προλήψιμα διότι επιστημονικές μελέτες απέδειξαν ότι με την πρόληψη υπάρχει σαφέστατη μείωση των προβλημάτων αυτών υγείας ,τα  οποία  αποκαλούμε συσσωρευτικά  νοσήματα  δηλαδή γίνονται επικίνδυνα  σιγά- σιγά με τη  χρίση  ή την επίδραση ουσιών και άλλων παραγόντων (καρκίνος, καρδιακές παθήσεις τροχαία AIDS ,ναρκωτικά διαβήτης  παχυσαρκία) και παράλληλα  στοχεύει στην αναβάθμιση του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, με σκοπό την διαμόρφωση υγιεινών στάσεων και συμπεριφορών οι οποίες αφορούν την (διατροφή – άσκηση)  από τα άτομα τα  οποία  έχουν σχετική ενημέρωση και παιδεία. 

Η δευτερογενής πρόληψη με τον προ συμπτωματικό έλεγχο  εντοπίζει παθολογικές περιπτώσεις σε αρχικά σταδία τα  οποία  με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή  θεραπεύονται.

Όλες οι υπηρεσίες υγείας , η ιατρική φροντίδα ,τα εθνικά συστήματα υγείας ,ακολουθούν την εξέλιξη και  τη πρόοδο της κοινωνίας  τα οποία σήμερα βρίσκονται σε  χαώδης  και σχεδόν απρογραμμάτιστες μεταρρυθμίσεις οι  οποίες αναστέλλουν , την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου  και την εξελικτική πορεία των παραμέτρων οι οποίες  απαρτίζουν μια πολιτεία, καθώς  και τις μεταβολές του κοινωνικό οικονομικού συστήματος ,μιας κοινωνίας εις  την  οποία  κυριαρχούν  η  διαφθορά  και τα  σκάνδαλα Σήμερα  η υγεία μεταλλάσσεται  και από υπέρτατο αγαθό γίνεται προϊόν λιτότητας με  παράλογες  και πρωτοποριακές μεταρρυθμίσεις  όπου  η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας είναι  σε  δεύτερη μοίρα  Έτσι αυτή  την  ήμερα  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας   ..προτρέπει  τις  κυβερνήσεις να  στηρίξουν και  να  προάγουν  την πανανθρώπινη άξια  της  Υγειονομικής  προσφοράς   γιατί ανάπτυξη  και  πρόοδος  των  λαών χωρίς  υγεία δεν γίνεται. Καλή Ανάσταση.

 

Απρίλιος 2018

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018