Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Πάντα πρόληψη, ενημέρωση, αλλά και ελπίδα να νικηθεί το AIDS
Πάντα πρόληψη, ενημέρωση, αλλά και ελπίδα να νικηθεί το AIDS
01.12.2017 | 17:35

Πάντα πρόληψη, ενημέρωση, αλλά και ελπίδα να νικηθεί το AIDS

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

Γράφει ο Θεόδωρος Ι. Μπαβέας

Ο ιός HIV πλέον μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Αισιοδοξία και στόχος των κρατών- μελών του ΟΗΕ είναι ο τερματισμός της επιδημίας του AIDS έως το 2030. Η Πρώτη Δεκεμβρίου καθιερώθηκε από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας με σκοπό να οργανωθεί και να ενημερωθεί η ανθρωπότητα κατά του ιού HIV. Επίσης, να σταθεί αλληλέγγυα χωρίς κοινωνικό ρατσισμό στους οροθετικούς με συστηματική θεραπεία και να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της νόσου AIDS.

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα από την αρχή πιστεύει ότι πρέπει να μην έχουμε νέες μολύνσεις, να μην πεθαίνουν τα άτομα από το AIDS, και να μην υπάρχει κοινωνικός ρατσισμός και αποκλεισμός απέναντι στους οροθετικούς με HIV.

Αυτή τη χρονιά υπάρχει ελπίδα στην επιστημονική κοινότητα ,γιατί το AIDS και ο ιός HIV είναι υπό έλεγχο ,και δεν δολοφονεί όπως στην αρχή, τα άτομα τα οποία έχουν μολυνθεί από τον Ιό. Από το 1983 όπου είχε ανακαλυφθεί o ιός, και άρχισαν να μελετούν α) τον ίο, πως γίνεται η μόλυνση, ότι όπως όλοι οι ιοί εγκαθίσταται και πολλαπλασιάζεται μέσα στα αμυντικά κύτταρα του οργανισμού, τα οποία ευτυχώς καταστρέφει βραδέως (δηλ τα Τ λεμφοκύτταρα ή μακροφάγα) μέσα στα οποία γίνονται διάφορες διεργασίες πολλαπλασιασμού και τα στάδια ωρίμανσης του ιού και β) το Σύνδρομο της επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας για τα οποία η επιστήμη έχει επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα στη πρόγνωση και τη θεραπεία. Σε αυτό έχει συντελέσει τα μέγιστα η ενημέρωση, η πρόληψη, η επιστημονική ερεύνα και η ανακάλυψη των αντιρετροϊκών φαρμάκων (φάρμακα κατά των Ρετροίων όπως είναι ο HIV).

Τέλος, η επιστημονική μελέτη κατέληξε ότι σήμερα υπάρχουν δυο διαφορετικές έννοιες οι οποίες χαρακτηρίζουν την ίδια λοιμώδη νόσο δηλαδή τον Ιό HIV και το σύνδρομο της ανοσολογικής ανεπάρκειας AIDS Άρα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το AIDS είναι μια προχωρημένη HIV νόσος.

Το AIDS είναι γνωστό ότι είναι ανίατη λοιμώδης νόσος, και οφείλεται στον ίο HIV ο οποίος καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού, ώστε ο οργανισμός να μη μπορεί να αντιμετωπίσει άλλες λοιμώξεις όπως τις πνευμονίες, γαστρεντερίτιδες, απίσχνανση, καταβολή και διάφορες μορφές καρκίνους. Επομένως η μόλυνση με τον ιό HIV δημιουργεί άτομα τα ο οποία θα είναι οροθετικά και θα παραμείνουν για πάντα οροθετικά και τα οποία χρειάζονται άμεσα ειδική θεραπεία και ψυχολογική στήριξη, ώστε να μη νοσήσουν από το AIDS. Πάντως οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μια αποτελεσματική θεραπεία κατά του Ίου πρέπει να έχει την μορφή του εμβολιασμού, με σταθερά στοιχεία πρόληψης.

Είναι επίσης πολύ σημαντική η αντιρετροϊκή θεραπεία η οποία αν και είναι επίπονη έχει κατορθώσει να δημιουργήσει μακροχρόνια καταστολή του ιού στους οροθετικούς.

Μετά την ανακάλυψη ορισμένων αντιρετροϊκών φαρμάκων, η έρευνα προχωρά τώρα και για το εμβόλιο. Αυτά τα Φάρμακα προστατεύουν με τη σωστή θεραπευτική αγωγή, τους οροθετικούς HIV ώστε να μην νοσήσουν από το σύνδρομο AIDS γιατί αυτό σηματοδοτεί ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου έχει εξασθενίσει και όπως αναφέραμε με τη καταστροφή των Τ. Λεμφοκυττάρων δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει τα διάφορα μικρόβια και τις άλλες λοιμώξεις, έτσι ώστε να επέρχεται ο θάνατος.

Είναι επίσης γνωστό ότι η επιστημονική παγκόσμια κοινότητα μελετά την ανακάλυψη εμβολίου το οποίο μετά από μακροχρόνια έρευνα και μελέτη βρίσκεται στο στάδιο της Δοκιμής, ενώ οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μπορεί αυτό το δεύτερο σε πειραματικό στάδιο Εμβόλιο το οποίο δοκιμάζεται τώρα στη Νότιο Αφρική ότι θα ανοίξει το δρόμο και μαζί με το μέχρι σήμερα φαρμακευτικό δυναμικό ( Αντιρετροϊκά Φάρμακα ) κατά του AIDS. Οι ερευνητές ελπίζουν έτσι ότι θα οδηγηθούν στη θεραπεία αυτής της φοβερής λοίμωξης του AIDS, το οποίο σκοτώνει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο, ενώ οι ασθενείς φθάνουν τα 37 εκατομμύρια διεθνώς.

Επομένως, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η αποτελεσματικότητα του νέου εμβολίου εάν θα είναι τουλάχιστον της τάξης του 50%, θα θεωρείται το «κατώφλι» εκείνο της αποτελεσματικότητας για να δοθεί άδεια κυκλοφορίας του στο εμπόριο. Ακόμη και εάν είναι μέτριας αποτελεσματικότητας εμβόλιο, πιστεύουν ότι θα μειώσει σημαντικά το βάρος της νόσου ,σε χώρες με πληθυσμούς με υψηλά ποσοστά λοίμωξης από τον ιό HIV, όπως αναφέρουν οι μελετητές και ερευνητές του εμβολίου ,όπως είναι ο πληθυσμός της νοτίου Αφρικής, οποίος δολοφονείται από τον ιό του AIDS, αφού καθημερινά πάνω από 1000 άτομα μολύνονται από τον ιό του AIDS.

Είναι πλέον φανερό ότι το Εμβόλιο μαζί με τα υπάρχοντα φάρμακα τα οποία θα πρέπει να τα παίρνει συστηματικά σε όλη του τη ζωή ο ασθενής, διότι ο ιός υποτροπιάζει, και επομένως το ασφαλές εμβόλιο δημιουργώντας Ανοσία εις τους ανθρώπους, θα δώσει την νίκη στους ερευνητές και θα σώσει τους ανθρώπους από την μόλυνση και το θάνατο.

Σήμερα, 34 χρόνια μετά την ανακάλυψη του HIV και παρά τις σημαντικές προόδους της επιστήμης σε μελέτη πειραματισμό και έρευνα, εξακολουθεί το AIDS να δημιουργεί ακόμα εκατομμύρια νέα κρούσματα κάθε χρόνο ειδικά στις χώρες με μέσο και χαμηλό βιοτικό επίπεδο, ενώ τον υψηλότερο κίνδυνο να τον διατρέχουν οι μικρότερης ηλικίας γυναίκες σε περιοχές της Αφρικής.

Τέλος ένας (φορέας) δηλαδή οροθετικός στον ιό HIV με σωστή θεραπεία μπορεί να αποφύγει τον θάνατο από το AIDS.... παρά τις παρενέργειες και τα προβλήματα τα οποία μπορεί να αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Έτσι με τη χρήση των νέων φαρμακευτικών συνδυασμών, οι οποίοι δρουν στις διάφορες φάσεις αναπαραγωγής του ίου, έχουν κατορθώσει οι επιστήμονες τη μακροχρόνια αναστολή της πορείας προς τη νόσο του AIDS, έτσι μειώνεται η φονική δράση του ιού, ενώ παράλληλα έχουμε βελτίωση της ποιότητας ζωής των οροθετικών.

Επομένως ο ασθενής με τη χρονιά αυτή νόσο πρέπει να υποβάλλεται από τους ειδικούς σε αντιρετροϊκή θεραπεία υψηλής δραστικότητας, έτσι ώστε καταστέλλεται και μειώνεται η παρουσία του ιού στα διάφορα μολυσματικά υγρά του σώματος, και επομένως ελαττώνεται η πιθανότητα μετάδοσης του ιού, ενώ αυτή η βελτίωση καθορίζεται εργαστηριακός με τον αριθμό των Τ - Λεμφοκυττάρων CD4 τα οποία είναι δείκτης βελτίωσης όταν αυξάνουν.

Άρα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κάθε άτομο το οποίο προσβάλλετε από τον ιό HIV πρέπει να έχει άμεσα θεραπεία με τα ειδικά φάρμακα έτσι ώστε να παραμείνει ισότιμο μέλος της κοινωνίας μας, χωρίς αποκλεισμούς και κοινωνικό ρατσισμό, να έχει τα ίδια δικαιώματα, τις ίδιες ευκαιρίες, στην εργασία, στην εκπαίδευση και στις κοινωνικές υπηρεσίες και αυτό μπορεί να γίνει όταν υπάρχει από την πολιτεία και τους φορείς συνεχής ενημέρωση για πρόληψη.

Όμως μεγάλη σημασία έχει η ενίσχυση της αυτοπειθαρχίας με την ενημέρωση, την πρόληψη και τη σωστή συνεχή μεταφορά γνώσεων στους νέους, η οποία δίνει την δυνατότητα σε κάθε άτομο να έχει το δικαίωμα στην σεξουαλική αυτοδιάθεση, η οποία περιλαμβάνει το δικαίωμα της άρνησης, για χωρίς προφύλαξη ερωτική σχέση, ώστε να έχει τη γνώση, και την αυτοεκτίμηση να αποφύγει τη μόλυνση από τον ιό HIV του AIDS αλλά και να γνωρίζει για τον Ίο Η.Ι.V πως μεταδίδεται πως μπορεί να προφυλαχτεί. Η Ενημέρωση των νέων για όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και κυρίως για το AIDS, είναι προτεραιότητα της πολιτείας και βασικός άξονας για την δημόσια και ατομική υγεία, των πολιτών της κοινωνίας μας.

Πρέπει πλέον να είναι γνωστό ότι οι σχέσεις των δυο φίλων να εκφράζουν και να προάγουν ενεργητικά τον αυτοσεβασμό, την ειλικρίνεια, την αλήθεια, την αλληλεγγύη για μια ολοκλήρωση σχέσεων με αγάπη, με διάλογο, με ολοκληρωμένη συμμετοχή και αρμονία. Όλοι έχουμε υποχρέωση να προστατεύουμε τους εαυτούς μας, αλλά παράλληλα και τους άλλους από τη μόλυνση. Σήμερα η κοινωνία αντιμετωπίζει ένα σοβαρό ιατρό κοινωνικό πρόβλημα το οποίο λόγω της αδιαφορίας ορισμένων συνανθρώπων μας τα κρούσματα έχουν αυξηθεί στα υγιή άτομα, δηλαδή στον γενικό πληθυσμό. Το Κέντρο Ειδικών λοιμώξεων της χώρας μας, επισημαίνει επίσης ότι καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων κυρίως σε χρήστες ουσιών με σύριγγες, ενώ προτρέπει τους πολίτες σε ενημέρωση και βασικά στην πρόληψη η οποία πρέπει να είναι συνεχής.

Δεκέμβριος 2017

 

Μοιραστείτε το

e learning400x400

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018