Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Οι φίλοι μας τα βακτήρια - Πώς τα μικρόβια προστατεύουν τον οργανισμό μας

banner roots

Οι φίλοι μας τα βακτήρια - Πώς τα μικρόβια προστατεύουν τον οργανισμό μας
27.03.2013 | 12:36

Οι φίλοι μας τα βακτήρια - Πώς τα μικρόβια προστατεύουν τον οργανισμό μας

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Υγεία

Οι περισσότεροι άνθρωποι σοκάρονται όταν μαθαίνουν ότι ο οργανισμός μας διαθέτει περίπου 10πλάσια βακτηριακά κύτταρα απ' ότι ανθρώπινα. Ωστόσο, τα περίπου 100 τρισεκατομμύρια μικρόβια που φιλοξενούμε, είναι πολύ σημαντικά και χρήσιμα για τον οργανισμό μας σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.

Όπως αποκάλυψε μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον με επικεφαλής τον καθηγητή Φίλιπ Κάλντερ «Ένα άτομο αποτελείται κατά 90% από βακτήρια, που αποτελούν το λεγόμενο μικροβίωμα, με το 95% αυτών να ζουν στο έντερο μας, ενώ το υπόλοιπο 5% εντοπίζεται στο δέρμα μας, την αναπνευστική μας οδό, τη στοματική κοιλότητα και την περιοχή των γεννητικών οργάνων.»

Μάλιστα είναι τόσο σημαντικές οι διεργασίες και η ύπαρξή τους για τον ανθρώπινο οργανισμό, ώστε αν μία ποικιλία βακτηρίων μειωθεί ή εξαλειφθεί, αρρωσταίνουμε.

Τα σημαντικότερα είδη βακτηρίων που έχουν ευεργετική δράση στον οργανισμό μας είναι:

Βακτήρια του δέρματος: Η συχνή χρήση αντισηπτικών και καθαριστικών κάνει κακό στις ποικιλίες βακτηρίων που ζουν στο δέρμα και διατηρούν την ισορροπία στο σώμα μας, έτσι η εξάλειψη των ποικιλιών αυτών, μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα όπως η δερματίτιδα.

Βακτήρια που προλαμβάνουν το εγκεφαλικό: Πρόσφατη μελέτη Σουηδών ερευνητών, έδειξε ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από αθηροσκλήρωση (εναπόθεση λίπους στα τοιχώματα των αρτηριών) έχουν διαφορετικά βακτήρια από εκείνους που δεν πάσχουν,αφού όσοι ασθενείς δεν έχουν υποστεί εγκεφαλικό παρατηρήθηκε ότι έχουν περισσότερα βακτήρια που παράγουν καροτενοειδή, έναν τύπο αντιοξειδωτικών που προστατεύουν κατά της στηθάγχης και του εγκεφαλικού.


Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το