Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Τι έχει να μας διδάξει η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

banner roots

Τι έχει να μας διδάξει η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας
10.10.2017 | 08:30

Τι έχει να μας διδάξει η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Υγεία

Γράφει η Σωτηρία Κυριαζίδου,
Ψυχολόγος – Κλινικός Νευροψυχολόγος

Η σημερινή ημέρα έχει στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας αλλά και την ενημέρωση σχετικά με την ψυχική νόσο και την προαγωγή της υγείας. Η σημερινή ημέρα καλείται να μας υπενθυμίσει πως υγεία, χωρίς την ψυχική υγεία δε γίνεται να υπάρξει. Αλλά δυστυχώς αρκετοί είναι αυτοί που είτε αγνοούν τη σημαντικότητά της είτε γίνονται θύματα του κοινωνικού στίγματος με αποτέλεσμα να μη ζητούν ποτέ βοήθεια.

Αρχικά, είναι σημαντικό να αναφερθεί, πως στη χώρα μας, σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες, ένα 10% με 12% του συνόλου του πληθυσμού όλων των ηλικιών πάσχει από ψυχικές ασθένειες (κατάθλιψη, σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή, κ.λπ). Ωστόσο, το 75% των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας δεν λαμβάνει καμία θεραπεία. Οι αιτίες – μεταξύ άλλων – η ισχνή πρόληψη από πλευράς κράτους, αλλά και η έλλειψη δόμων που θα παρέχουν στα άτομα αυτά τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης, υποστήριξης/θεραπείας, απασχόλησης και ενσωμάτωσής τους στην κοινωνία. Αιτίες που οδηγούν αναπόφευκτα στο κοινωνικό στίγμα και στη βαριά «ταμπέλα» του ψυχικά πάσχοντα, με αποτέλεσμα την απομόνωση και περιθωριοποίησή του.

Η ψυχική υγεία όμως δεν αφορά μόνο τις διαγνώσεις και τα άτομα που νοσούν. Αφορά επίσης τη στήριξη των οικογενειών, των ασθενών με σωματικές παθήσεις, τη συμβουλευτική των ζευγαριών, τη διαχείριση του άγχους και των κρίσεων πανικού, την καταπολέμηση των φοβιών, την νευροψυχολογική αποκατάσταση μετά από κάποιο νευρολογικό πρόβλημα, την κοινωνικοποίηση, την πρόληψη στα σχολεία, την καθοδήγηση των γονέων που αντιμετωπίζουν κάποια δυσκολία με το παιδί τους, και ό,τι άλλο μπορεί να δυσχεραίνει την καθημερινότητα ενός ατόμου ή να προσβάλλει τη λειτουργικότητά του.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές πως η προαγωγή της ψυχική υγείας αφορά όλους μας και δεν πρέπει να συγχέεται απαραίτητα μόνο με την ψυχοπαθολογία, αλλά και με την εσωτερική μας διερεύνηση, την ομαλή διαβίωση με τον εαυτό μας και τον κοινωνικό περίγυρο.

Η ψυχική υγεία, με λίγα λόγια, δεν είναι πολυτέλεια. Είναι αναγκαιότητα τόσο για την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος όσο και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ψυχικά πασχόντων και μη. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, πως πολλές φορές η αρνητική διάθεση και το χρόνιο άγχος μπορούν να προκαλέσουν σωματικές παθήσεις ή να επιβαρύνουν ήδη υπάρχουσες.
Να σημειωθεί ακόμη, ότι αποτελεί λανθασμένη – αν και δυστυχώς συχνή – τακτική η αναζήτηση πληροφοριών και συμβουλών μέσω διαδικτύου για τα εκάστοτε προβλήματα που αντιμετωπίζει κανείς. Η προσέγγιση σε μια δυσκολία πρέπει πάντα να γίνεται εξατομικευμένα και από ειδικούς, μέσα από τη λήψη ιστορικού, δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και συγκεκριμένη στοχοθεσία για το κάθε άτομο.

Ας αποτελέσει, λοιπόν, η σημερινή ημέρα, αφορμή για έναν επικοδομοιτικό προβληματισμό γύρω από την ψυχική υγεία με σκοπό να αυξηθεί η δημόσια κατανόηση για τα άτομα που νοσούν, να αναδειχθεί ότι υπάρχει δυνατότητα να προληφθούν οι αιτίες που προκαλούν τις ψυχικές διαταραχές, αλλά και δυνατότητες παρέμβασης για μια επιτυχημένη ανάκαμψη.
Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται μόνος απέναντι στο πρόβλημα του και ο τρόπος είναι να ζητήσει βοήθεια. Πάντα υπάρχει διέξοδος, αρκεί να μπορούμε να τη δούμε!

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel