Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Τα χαρακτηριστικά της ωριμότητας: πόσα αναγνωρίζουμε στον εαυτό μας και τους γύρω μας;

the roots web banners 06

Τα χαρακτηριστικά της ωριμότητας: πόσα αναγνωρίζουμε στον εαυτό μας και τους γύρω μας;
02.10.2017 | 10:59

Τα χαρακτηριστικά της ωριμότητας: πόσα αναγνωρίζουμε στον εαυτό μας και τους γύρω μας;

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Υγεία

Γράφει η Φανή Λούγκλου,
ΜΑ Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός ώριμου ανθρώπου;

 Σύμφωνα με το PsychologyToday, ένας ενήλικας, για να θεωρείται ώριμος, θα πρέπει να έχει τα περισσότερααπό αυτά τα 20 χαρακτηριστικά (είναι δύσκολο να τα έχει όλα). Σημείωση:

Η ηλικία ΔΕΝ είναι ένδειξη ωριμότητας!

  1. Συνειδητοποιούμε τις συνέπειες των πράξεων μας. Πριν κάνουμε ή πούμε κάτι, ζυγίζουμε τις πιθανές επιπτώσεις και πώς αυτές θα επηρεάσουν τους άλλους. Η παρορμητική συμπεριφορά δημιουργεί προβλήματα, ειδικά όταν επηρεάζεται από πολύ δυνατά συναισθήματα.
  2. Μπορούμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Αυτό σημαίνει ότι κάνουμε αυτά που έχουμε συμφωνήσει, ακόμα και αν δε μας αρέσουν.
  3. Δείχνουμε ευγνωμοσύνη και δεν γκρινιάζουμε. Εκτιμούμε αυτά που έχουμε.
  4. Παίρνουμε χρόνο να σκεφτούμε «τί τον έκανε να συμπεριφερθεί έτσι απέναντί μου» αντί για «γιατί το έκανε αυτό σε μένα». Όταν βρισκόμαστε σε διαμάχη με κάποιον, πάντα ελπίζουμε ότι θα δει τα πράγματα από τη δική μας οπτική γωνία και τελικά θα συμφωνήσει μαζί μας. Αυτό που δεν περνά από το μυαλό μας όμως είναι ότι και ο άλλος το ίδιο σκέφτεται!
  5. Έχουμε την ικανότητα να δούμε τα πράγματα με διαφορετικούς τρόπους. Όταν υιοθετούμε ένα μόνο τρόπο σκέψης, περιορίζουμε την πιθανότητα να κατανοήσουμε τους άλλους.
  6. Θέλουμε να βελτιώσουμε τον εαυτό μας. Κανείς δεν είναι τέλειος και είναι εντελώς άχρηστο να παλεύουμε για την τελειότητα. Όμως, η βελτίωση μπορεί να επιτευχθεί μέσα από συνεχή, επίμονη και επικεντρωμένη προσπάθεια.
  7. Έχουμε ισχυρές αξίες. Μας βοηθούν να επιλέγουμε το σωστό και να υποστηρίζουμε το δίκαιο.
  8. Ειλικρινά χαιρόμαστε με τις επιτυχίες των άλλων, χωρίς αίσθηση φθόνου ή ζήλειας. Ωριμότητα σημαίνει πως δεν ορίζουμε τις δικές μας αποτυχίες σύμφωνα με τις επιτυχίες των άλλων.
  9. Έχουμε την ικανότητα να διαχωρίζουμε την αυτοκριτική από την απαισιοδοξία. Το να ξέρουμε ότι μπορούμε να βελτιωθούμε είναι διαφορετικό από το να πιστεύουμε ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί για τίποτα.
  10. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τις πράξεις μας. Κάναμε λάθος; δεν πειράζει, όλοι κάνουν. Είναι σημαντικό να το αναγνωρίσουμε και να αναλάβουμε την ευθύνη.
  11. Δεν συγκινούμαστε από την κριτική ή την κολακεία. Η αίσθηση της αυτοεκτίμησης θα πρέπει να προέρχεται από μέσα μας και να πηγάζει από τις αξίες μας και τα πιστεύω μας.
  12. Είμαστε ταπεινοί. Το να είμαστε ταπεινοί στις επιτυχίες μας, λέει πολλά για το χαρακτήρα μας. Ο ώριμος άνθρωπος δεν είναι υπερόπτης και αναγνωρίζει αυτούς που τον βοήθησαν να φτάσει εκεί που είναι.
  13. Υπομονή. Κάποιες φορές χρειάζεται απλά να περιμένουμε!
  14. Έχουμε την ικανότητα να φροντίζουμε τον εαυτό μας και τους άλλους.
  15. Είμαστε αντικειμενικοί και δεν παίρνουμε τα πάντα προσωπικά.
  16. Αντιδρούμε πολιτισμένα όταν εκφράζεται μια γνώμη διαφορετική από τη δική μας.
  17. Όταν χρειάζεται, αποφεύγουμε να εμπλακούμε σε διαμάχη. Μπορούμε να επιλέγουμε τις μάχες μας.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το