Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Η σπουδαιότητα των Πρώτων Βοηθειών στην καθημερινότητα των πολιτών

banner roots

Η σπουδαιότητα των Πρώτων Βοηθειών στην καθημερινότητα των πολιτών
09.09.2017 | 12:53

Η σπουδαιότητα των Πρώτων Βοηθειών στην καθημερινότητα των πολιτών

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

Γράφει ο Θεόδωρος Ι. Μπαβέας
Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών το Β΄ Σάββατο του Σεπτεμβρίου

Εφέτος το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017 είναι παγκόσμια ημέρα Α΄ Βοηθειών ,η οποία έχει καθιερωθεί από το Παγκόσμιο κέντρο αναφοράς για την εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών ,της Διεθνούς ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου. Το μήνυμα της εφετινής ημέρας είναι αφιερωμένο στα Ατυχήματα στο Σπίτι !!! το οποίο θεωρείται ο πιο ασφαλής χώρος για τους πολίτες, ενώ έρευνες και στατιστικά στοιχεία, από το Παγκόσμιο κέντρο Αναφοράς του Ερυθρού Σταυρού, αποδεικνύουν ότι το 80% των ατυχημάτων συμβαίνουν στο σπίτι έτσι λοιπόν έχει καταγραφεί ότι κάθε χρόνο μόνο στην Ευρώπη πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες είναι θύματα αυτών των ατυχημάτων και πολλές χιλιάδες από αυτά να οδηγούνται στην αναπηρία ή να οδηγούνται στο θάνατο. Έτσι λοιπόν σε παγκόσμιο επίπεδο πάνω από 180 σύλλογοι Ερυθρού σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου διακρίνονται και πρωτοστατούν στη παροχή Πρώτων Βοηθειών αλλά και στην Εκπαίδευση των πολιτών του κόσμου, και γιαυτό το σκοπό αυτή την ήμερα αυτοί οι σύλλογοι θα κάνουν εκδηλώσεις με στόχο να τονίσουν την αναγκαιότητα των πρώτων βοηθειών στη καθημερινότητα των πολιτών.

Είναι γνωστό ότι τα συχνότερα ατυχήματα τα οποία συμβαίνουν στο χώρο του σπιτιού μας και αφορούν όλες τις ηλικίες,ανεξαρτήτου φύλου, κοινωνικής θέσης και γεωγραφικής κατανομής είναι τα εγκαύματα, οι δηλητηριάσεις, η πνιγμονή, η λιποθυμία, τα καρδιακά -εγκεφαλικά επεισόδια, οι πτώσεις, η απώλεια των αισθήσεων και η ηλεκτροπληξία.

Επομένως, οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν μέσα από την Αγωγή Υγείας, ότι μπορεί κάθε άνθρωπος, κάθε ηλικίας σε κάθε κοινωνική ομάδα, να παρακολουθήσει για δικό του καλό, για την οικογένεια του, αλλά και για την κοινωνία ειδική εκλαϊκευμένη εκπαίδευση στις ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ από πιστοποιημένο και εξειδικευμένο κέντρο εκπαίδευσης όπως είναι στη χώρα μας ο Ε.Ε.Σ, ο οποίος διαθέτει πιστοποιημένη εκπαίδευση Α' Βοηθειών, μέσα από απλά εκλαϊκευμένα προγράμματα εκμάθησης τα οποία διαθέτει για μέσου της Αγωγής Υγείας του Τομέα Νοσηλευτικής, καθώς και μέσα από τα προγράμματα του Τομέα Σαμαρειτών και Ναυαγοσωστών τόσο στην Αθήνα, όσο και στα κατά τόπους Περιφερειακά τμήματα, όπως είναι της Λήμνου.

Είναι δε γνωστό ότι ο Ε. Ε.Σ μέσα από το εξειδικευμένο ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ του προσφέρει με βιωματικό και διαδραστικό τρόπο, κατάλληλη εκπαίδευση, σε επαγγελματικές ομάδες ,στα σώματα ασφαλείας, σε αθλητικούς συλλόγους, σε σχολεία καθώς και σε επαγγελματικούς χώρους. Η σημασία γνώσεων πρώτων βοηθειών από τους πολίτες οι οποίοι δεν είναι λειτουργοί υγείας, είναι σημαντικός παράγων σε μια κοινωνία σωστά δομημένη Βασικός στόχος των Πρώτων Βοηθειών είναι διατήρηση της ζωής, σε περίπτωση οποιουδήποτε ατυχήματός στη στεριά και τη θάλασσα, είναι η πρόληψη της επιδείνωσης της κατάστασης, είναι η αιμόσταση σε περίπτωση αιμορραγίας, είναι η ανακούφισή από τον πόνο, και τέλος η βοήθεια για ανάνηψη και η μεταφορά του θύματος στο Νοσοκομείο.

Επομένως πρώτες βοήθειες είναι οι άμεσες και προσωρινές φροντίδες δράσεις και ενέργειες οι οποίες παρέχονται από τον τυχόντα πολίτη στο θύμα ενός ατυχήματος, η σε κάποιον ο οποίος αρρώστησε ξαφνικά η ακόμα εάν κάποιος διαπιστώσει πρόβλημα ή ατύχημα στον εαυτό του, φροντίζοντας επίσης και για τη σωστή και γρήγορη εάν χρειάζεται μεταφορά του πάσχοντος στο Νοσοκομείο.

Είναι πλέον γνωστό ότι η γνώση ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ αποτελεί επιλογή ζωτικής σημασίας και ύψιστη ανθρωπιστική συμπεριφορά. Έτσι λοιπόν οι άνθρωποι μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα προβλήματα και τους κινδύνους στο περιβάλλον τους, το μικρο και το μεγάλο, όπως στο σπίτι, στην εργασία, στη κοινωνία, στη φύση, ώστε μέσα από τις ασφαλείς παρεμβάσεις τους, και τη πρόληψη, να ανατρέπουν, και να αποτρέπουν, την πορεία μιας δύσκολης κατάστασης, ενός ατυχήματος ή ακόμα το πιο σπουδαίο να σώζουν ζωές.

Τέλος ο στόχος των αρμοδίων τμημάτων του Ε .Ε .Σ. τον οποίο υπηρετούμε και εμείς στο νησί μας, είναι κάθε χρόνο να προάγεται η πρόληψη και να εκπαιδεύεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός πολιτών, επειδή εκπαιδευμένοι πολίτες σημαίνει..περισσότερο ασφαλείς πολίτες και ασφαλείς πολίτες σημαίνει... ΥΓΙΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ.

Σεπτέμβριος 9-2017

Θ.Ι. Μπαβεας - Πρόεδρος Ε Ε Σ Λήμνου

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το