Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>«Μείζον πρόβλημα» οι λανθασμένες διαγνώσεις στα νοσοκομεία

the roots web banners 06

«Μείζον πρόβλημα» οι λανθασμένες διαγνώσεις στα νοσοκομεία
27.02.2013 | 15:51

«Μείζον πρόβλημα» οι λανθασμένες διαγνώσεις στα νοσοκομεία

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Υγεία

Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine και συνοδεύεται από άρθρο σχολιασμού.



Οι προσπάθειες που καταβάλλονται σήμερα για την ασφάλεια των ασθενών επικεντρώνονται στα λάθη κατά τις χειρουργικές επεμβάσεις και στη συνταγογράφηση φαρμάκων. Ωστόσο, τα λάθη στις διαγνώσεις αποτελούν δυνητικά μεγαλύτερο πρόβλημα, λόγω της υψηλότερης συχνότητάς τους, σχολίασε στο Reuters ο Ντέιβιντ Νιούμαν-Τόκερ της Ιατρικής Σχολής Τζον Χόπκινς, ο οποίος υπογράφει το συνοδευτικό άρθρο.

«Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι τα λάθη στη διάγνωση είναι μείζον, πραγματικά μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας. Μιλάμε για τουλάχιστον 150.000 ανθρώπους [στις ΗΠΑ] που πεθαίνουν ή υφίστανται σοβαρή βλάβη στην υγεία τους κάθε χρόνο εξαιτίας της κακής διάγνωσης» εκτίμησε.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά αρχεία υγείας για να εντοπίσουν 190 λανθασμένες διαγνώσεις που έγιναν σε επισκέψεις κατά την πρωτοβάθμια περίθαλψη στα δύο ιατρικά κέντρα -ένα μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο και ένα νοσοκομείο για βετεράνους πολέμου.

Τα 190 περιστατικά αφορούσαν ασθενείς με εσφαλμένη διάγνωση οι οποίοι τελικά επισκέφθηκαν ξανά το νοσοκομείο ή χρειάστηκαν νοσηλεία εντός δύο εβδομάδων από την αρχική διάγνωση.

Το είδος των λανθασμένων διαγνώσεων βρέθηκε να παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία. Οι περιπτώσεις πνευμονίας, καρδιακής ανεπάρκειας, νεφρικής ανεπάρκειας και καρκίνου αντιστοιχούσαν η καθεμία σε ποσοστό 5 έως 7 τοις εκατό των εσφαλμένων διαγνώσεων.

Τα περισσότερα διαγνωστικά λάθη βρέθηκαν να προκαλούν μέτριου η σοβαρού βαθμού βλάβη στον ασθενή. Από τους 190 ασθενείς, οι 36 παρουσίασαν σοβαρή και μόνιμη βλάβη και 27 τελικά πέθαναν.

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στις λανθασμένες διαγνώσεις, αναφέρουν οι ερευνητές, είναι ορισμένα συνήθη συμπτώματα, όπως πόνος στο στομάχι ή δύσπνοια, τα οποία προκαλούνται από πολλές διαφορετικές παθήσεις, άλλες σοβαρές και άλλες όχι.

«Αν κάποιος έρθει με ήπια δύσπνοια και λίγο βήχα, μπορεί κανείς να νομίζει ότι πρόκειται για βρογχίτιδα [...] Δύο ημέρες αργότερα, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει με καρδιακή ανεπάρκεια» δήλωσε ο Χάρντιπ Σινγκ, επικεφαλής της μελέτης στο Health Services Research and Development Center of Excellence του Χιούστον.

Όπως σχολίασε ο Δρ Νιούμαν-Τόκερ, οι ασθενείς πρέπει να δίνουν στο γιατρό όσο περισσότερες πληροφορίες γίνεται, να κάνουν ερωτήσεις και, το κυριότερο, να μην θεωρούν ποτέ τη διάγνωση δεδομένη.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel