Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Κρυοπαγήματα, υποθερμία, χιονίστρες: Τι είναι και πως αντιμετωπίζονται

banner roots

Κρυοπαγήματα, υποθερμία, χιονίστρες: Τι είναι και πως αντιμετωπίζονται
20.12.2012 | 12:24

Κρυοπαγήματα, υποθερμία, χιονίστρες: Τι είναι και πως αντιμετωπίζονται

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Υγεία

Οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και τα χιόνια, εκτός από το κρυολόγημα, μπορεί να έχουν και άλλες ανεπιθύμητες και δυνητικά επικίνδυνες παρενέργειες. Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε μερικές από αυτές:

 

ΚΡΥΟΠΑΓΗΜΑΤΑ
Πρόκειται για κυριολεκτικό πάγωμα του δέρματος και των ιστών που βρίσκονται από κάτω και συμβαίνει όταν το σώμα εκτίθεται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, που διακόπτουν τη ροή του αίματος,

Συμπτώματα

  • Μούδιασμα λόγω παγωνιάς (ελαφρά μορφή κρυοπαγήματος)
  • Κοκκίνισμα και πόνος
  • Σε βαθύ πάγωμα το δέρμα ασπρίζει, ξεφλουδίζει και μουδιάζει ή βγάζει φουσκάλες αν ζεσταθεί.

Αντιμετώπιση

Για να το αποφύγετε καλό είναι να φοράτε πολλά ζεστά και κυρίως στεγνά ρούχα. Αν όμως συμβεί χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση με ζεστό νερό και παυσίπονα. Προσοχή: δεν πρέπει ο ασθενής να καταναλώσει αλκοόλ γιατί προκαλεί σύσπαση και επιδεινώνει την κατάσταση.

ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ
Προκύπτει σε περίπτωση που η θερμοκρασία όλου του σώματος κατέβει κάτω από τους 35ο C. Μπορεί να συμβεί στον καθένα, ωστόσο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους ηλικιωμένους και τα βρέφη.

Συμπτώματα

  • Ο πάσχων δεν έχει ούτε ρίγη ούτε την αίσθηση κρύου. Νιώθει απλά υπνηλία και εξασθένηση, ενώ το δέρμα του γίνεται χλομό, μελανό, ζωηρό ρόδινο ή πρήζεται.
  • Μπορεί επίσης να προκληθεί τρεμούλιασμα, μούδιασμα ή απώλεια αισθήσεων και ακαμψία των μυών.
  • Τα παιδιά θα παρουσιάσουν επιπλέον κοκκίνισμα στα μάγουλα, στο πιγούνι, στη μύτη και στα άκρα. Δε θα μπορούν να κλάψουν ή, εάν είναι βρέφη, δε θα μπορούν να θηλάσουν.

Αντιμετώπιση

Αποφεύγετε το τρίψιμο ή το μασάζ του θύματος της υποθερμίας. Χρειάζεται πολύ απαλή μεταχείριση διότι υπάρχει ο κίνδυνος καρδιακής ανακοπής.

ΧΙΟΝΙΣΤΡΕΣ

Εμφανίζονται όταν το κρύο δρα τοπικά στο δέρμα, και οφείλονται στο κρύο και την υγρασία σε χέρια, πόδια, αφτιά και μύτη.

Συμπτώματα

  • Έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, πρήξιμο, κνησμός (φαγούρα) και κάψιμο. Συχνά παρουσιάζεται και πόνος.

Αντιμετώπιση

Τα σημεία του δέρματος που έχουν παρουσιαστεί οι χιονίστρες, θα πρέπει πρώτα από όλα να προστατευθούν από το κρύο. Για αυτό προτείνονται από τους επιστήμονες θερμαντικές κρέμες και ζεστό νερό.


Πηγή:  iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το