Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Κρυολόγημα: Αναγνωρίστε το και πολεμήστε το

banner roots

Κρυολόγημα: Αναγνωρίστε το και πολεμήστε το
27.11.2012 | 14:02

Κρυολόγημα: Αναγνωρίστε το και πολεμήστε το

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Υγεία

Γράφει η Ηρώ Κουνάδη

Κατά βάθος το ξέρετε. Δεν είναι τίποτα. Δυο μέρες στο κρεβάτι αγκαλιά με κουβέρτες, κοτόσουπες και χαρτομάντιλα, και θα σηκωθείτε σαν καινούριοι. Τι είναι, λοιπόν, αυτό που μας κάνει να φοβόμαστε τόσο πολύ το κρυολόγημα; Από τη μία οι ρυθμοί ζωής και οι υποχρεώσεις που θεωρούμε «κατεπείγουσες» (tip: όλα αναβάλλονται χωρίς να γκρεμιστεί ο κόσμος, αν χρειαστεί) και από την άλλη η ελληνική «κουλτούρα» της υπερκατανάλωσης φαρμάκων που έχουν κάνει τουλάχιστον τρεις γενιές να τρέχουν στο φαρμακείο με το πρώτο «αψού», μεγεθύνουν τη σημασία του κρυολογήματος στο μυαλό μας.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι αν είχαμε την δυνατότητα να αποφύγουμε την ταλαιπωρία του βήχα ή της καταρροής δεν θα την επιλέγαμε με τα μάτια κλειστά. Καιρός, λοιπόν, να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους: να ανακαλύψουμε τρόπους για να αποφύγουμε ή έστω να ελαχιστοποιήσουμε τα ενοχλητικά συμπτώματα, αλλά και να μάθουμε να μην φοβόμαστε το κοινό κρυολόγημα –γιατί αν ήταν επικίνδυνο, οι γιατροί δεν θα το έλεγαν «κοινό».

Γρίπη vs. κρυολόγημα: Αναγνωρίστε τον εχθρό

Η γρίπη είναι η… επόμενη πίστα του κοινού κρυολογήματος. Προκαλείται από τον λεγόμενο ιό της γρίπης και είναι περισσότερο «σοβαρή», κυρίως με την έννοια ότι μας ταλαιπωρεί περισσότερο. Πώς θα ξεχωρίσουμε τι από τα δύο έχουμε, ώστε να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα; «Υπάρχει σημαντική αλληλοεπικάλυψη στην συμπτωματολογία σε αρκετές περιπτώσεις. Ορισμένες φορές, μόνο η ιατρική εξέταση μπορεί να θέσει την διάγνωση» εξηγεί η κ. Αναστασία Μοσχοβάκη, ειδική παθολόγος. «Συνηθέστερα, πάντως, στην τυπική περίπτωση της γρίπης, συγκριτικά με το απλό κρυολόγημα, ο πυρετός εμφανίζει ταχύτερη άνοδο το πρώτο 24ωρο, ενώ συνοδεύεται συνηθέστερα από διάχυτα συστηματικά συμπτώματα, όπως πόνους στα κόκκαλα και στο σώμα, ατονία, κακουχία. Η διάρκεια της γρίπης δεν υπερβαίνει το τετραήμερο».

Μπορώ να το αποφύγω, γιατρέ μου;

Οι επίσημες έρευνες λένε ότι ο μέσος ενήλικας θα προσβληθεί δύο φορές τον χρόνο από κοινό κρυολόγημα. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες και να βρεθείτε στη σωστή πλευρά του μέσου όρου –εκείνη που θα κρυολογήσει, έστω, μόνο μία φορά τον χρόνο. Οι γνωστές συμβουλές πρόληψης ισχύουν πάντα, οπότε τις υπενθυμίζουμε εν τάχει: πλένουμε συχνά τα χέρια μας, αποφεύγουμε να αγγίζουμε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα μας, αποφεύγουμε επίσης τους χώρους με συνωστισμό κατά τις περιόδους έξαρσης των ιών και αερίζουμε τακτικά τους χώρους όπου βρισκόμαστε. Πέραν αυτών, υπάρχουν ορισμένα ακόμα προληπτικά μέτρα που θα μας βοηθήσουν να «τη γλιτώσουμε». Η κ. Μοσχοβάκη εξηγεί:

«Η σωστή ετήσια ιατρική παθολογική εξέταση, κατά την διάρκεια της οποίας γίνεται άμεσος εντοπισμός ομάδων υψηλού κινδύνου και θεραπεία παθολογικών καταστάσεων και νοσημάτων που αλλοιώνουν την σωστή άμυνα και πολλές φορές δεν έχουν συμπτώματα (π.χ. αύξηση του σακχάρου, νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική ανεπάρκεια) είναι σημαντική για την πρόληψη των κρυολογημάτων. Κατά την παθολογική εξέταση γίνεται επίσης εξατομικευμένη εφαρμογή ορισμένων ενισχυτικών εμβολίων τόνωσης του ανοσοποιητικού συστήματος σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρές επιπλοκές.

»Επίσης, προληπτικό μέτρο είναι η εφαρμογή σωστών συνηθειών καθημερινότητας που τονώνουν το αμυντικό σύστημα και που στα υγιή άτομα περιλαμβάνουν διατροφή πλούσια σε φρούτα, όσπρια, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, άσκηση, αποφυγή παθητικού και ενεργητικού καπνίσματος, διατήρηση φυσιολογικού βάρους, επαρκή ύπνο, αποφυγή ψυχολογικών επιβαρύνσεων, αποφυγή άσκοπης λήψης φαρμάκων. Το αυξημένο στρες, επίσης, σύμφωνα με μελέτες μειώνει την αντίσταση του οργανισμού έναντι των παθογόνων του κοινού κρυολογήματος. Στην περίπτωση πασχόντων από χρόνια νοσήματα, απαιτείται εφαρμογή ειδικών ενδεικνυόμενων διατροφικών προγραμμάτων ανάλογα με το είδος της χρόνιας πάθησης».

Ωραία αυτά που λέτε, αλλά εγώ κόλλησα τελικά…

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το