Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Τεχνολογία>>Σε αυτόν τον χάρτη μπορείτε να δείτε πού βρισκόταν η πόλη σας στη Γη πριν από εκατομμύρια χρόνια

banner roots

Σε αυτόν τον χάρτη μπορείτε να δείτε πού βρισκόταν η πόλη σας στη Γη πριν από εκατομμύρια χρόνια
06.09.2020 | 11:59

Σε αυτόν τον χάρτη μπορείτε να δείτε πού βρισκόταν η πόλη σας στη Γη πριν από εκατομμύρια χρόνια

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Τεχνολογία

Ένας παλαιοντολόγος από την Καλιφόρνια δημιούργησε έναν διαδραστικό χάρτη που επιτρέπει στους ανθρώπους να δουν πόσο μακριά έχουν μετακινηθεί οι πόλεις που γεννήθηκαν, ακόμα και μέχρι πριν από 750 εκατομμύρια χρόνια!

Ο διαδικτυακός χάρτης, που σχεδιάστηκε από τον Ίαν Γουέμπστερ (Ian Webster), διαθέτει μια σειρά εργαλείων που διευκολύνουν την ανακάλυψη περισσότερων πραγμάτων για τη Γη, όπως για παράδειγμα πού ζούσαν τα πρώτα ερπετά ή πότε άνθισε το πρώτο λουλούδι.
 
«Δείχνει ότι το περιβάλλον μας είναι δυναμικό και μπορεί να αλλάξει», δήλωσε ο 30χρονος Γουέμπστερ, στο CNN. «Η ιστορία της Γης είναι μεγαλύτερη από ό, τι μπορούμε να φανταστούμε και η τρέχουσα διάταξη των τεκτονικών πλακών και των ηπείρων είναι ένα "ατύχημα" του χρόνου. Το περιβάλλον θα είναι πολύ διαφορετικά στο μέλλον και η Γη μπορεί να επιβιώσει περισσότερο και να μας ξεπεράσει όλους», πρόσθεσε.
 
Ο Γουέμπστερ, δημιούργησε τον χάρτη ως μια εφαρμογή ιστοσελίδας που βρίσκεται πάνω από έναν άλλο χάρτη, ο οποίος οπτικοποιεί γεωλογικά μοντέλα που δημιουργήθηκαν από τον γεωλόγο και παλαιογεωγράφο Christopher Scotese. Τα μοντέλα του Scotese, περιγράφουν την τεκτονική ανάπτυξη της πλάκας πριν από 750 εκατομμύρια χρόνια, λίγο μετά την πρώτη εξέλιξη των πράσινων φυκιών στους ωκεανούς της Γης.
 
Ο ιστότοπος του Γουέμπστερ χρησιμοποιεί επίσης το GPlates, ένα λογισμικό που χρησιμοποιείται από γεωλόγους για να απεικονίσει τις τεκτονικές ανακατασκευές πλακών και σχετικά δεδομένα μέσω του γεωλογικού χρόνου.
 
Η οπτικοποίηση χαρτών του Γουέμπστερ, επιτρέπει στους χρήστες να εισάγουν τη θέση τους και στη συνέχεια συνδέει τη συγκεκριμένη θέση με τα τεκτονικά μοντέλα. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι χρήστες μπορούν να δουν πού βρίσκονταν μικρές και μεγάλες πόλεις πριν από εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια. Για παράδειγμα, μπορείτε να δείτε πού βρισκόταν η Νέα Υόρκη στην υπερκείμενη Pangea.
 
Εδώ βρισκόταν η Νέα Υόρκη πριν από 750 εκατομμύρια χρόνια σύμφωνα με τον χάρτη / Φωτογραφία: dinosaurpictures.org/ancient-earth
«Το λογισμικό μου 'γεω-κωδικοποιεί' την τοποθεσία του χρήστη και στη συνέχεια χρησιμοποιεί μοντέλα (του Scotese) για να τρέξει την τοποθεσία του προς τα πίσω στο χρόνο», είπε ο Γουέμπστερ. «Έφτιαξα την διαδραστική οπτικοποίηση του πλανήτη και την ενοποίηση των γεωκωδικοποιήσεων και των Gpates, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να προσθέτουν τις δικές τους τοποθεσίες».
 
Κατά την αναζήτηση μιας τοποθεσίας στο χάρτη, ο τρισδιάστατος περιστρεφόμενος πλανήτης του ιστότοπου, θα επισημάνει πού βρισκόταν στη Γη η περιοχή αυτή, πριν από εκατομμύρια χρόνια. Ο χάρτης δείχνει επίσης στους χρήστες ποιοι δεινόσαυροι ζούσαν στην περιοχή που αναζητούν, πώς ήταν οι βλάστηση και άλλες πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
 
Η κόκκινη κουκκίδα δείχνει που βρισκόταν η Αθήνα πριν από 500 εκατομμύρια χρόνια / Φωτογραφία: dinosaurpictures.org/ancient-earth
Ο χάρτης απεικονίζει πολύπλοκα και ενδιαφέροντα επιστημονικά δεδομένα με διαδραστικό και εύχρηστο τρόπο, ώστε οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και οποιοσδήποτε άλλος ενδιαφέρεται για την ιστορία και την επιστήμη της Γης να μάθουν περισσότερα, δήλωσε ο νεαρός παλαιοντολόγος.
 
«Σκοπεύει να πυροδοτήσει το ενδιαφέρον και ελπίζω τον σεβασμό για τους επιστήμονες που εργάζονται καθημερινά για να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο και το παρελθόν του», είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε πως η εφαρμογή περιλαμβάνει επίσης διασκεδαστικές εκπλήξεις, όπως για παράδειγμα «πώς οι ΗΠΑ χωρίζονταν από μια ρηχή θάλασσα, ότι τα Απαλάχια Όρη ήταν πολύ ψηλά βουνά συγκρίσιμα με τα Ιμαλάια και ότι η Φλόριντα βρισκόταν κάποτε κάτω από τον βυθό της θάλασσας».
 
Μπορείτε να επισκεφθείτε τον χάρτη ΕΔΩ.
 
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel