Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Τεχνολογία>>Ποιες είναι οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούν οι επαγγελματικές ομάδες ποδοσφαίρου

the roots web banners 06

Ποιες είναι οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούν οι επαγγελματικές ομάδες ποδοσφαίρου
13.11.2018 | 18:34

Ποιες είναι οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούν οι επαγγελματικές ομάδες ποδοσφαίρου

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Τεχνολογία

Το ποδόσφαιρο είναι το δημοφιλέστερο άθλημα παγκοσμίως. Οι επαγγελματικοί σύλλογοι επενδύουν κάθε χρόνο μεγάλα ποσά σε καινοτόμες τεχνολογίες, που βοηθούν τόσο στην αύξηση της απόδοσης των ομάδων τους όσο και στη βελτίωση του τρόπου παιχνιδιού.

Η τεχνολογία έχει υιοθετηθεί από όλα τα αθλήματα - μέσω διαφόρων μορφών - ως ένα βοήθημα για ομάδες, παίκτες, φιλάθλους ή παράγοντες.  

Πιο συγκεκριμένα, η εισαγωγή καινοτομιών όπως το πολυσυζητημένο Video Assistant Referee στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να αυξήσει την ποιότητα του αθλήματος, αφού βελτιώνει την ακρίβεια των διαιτητικών αποφάσεων.

Η πρώτη φορά που έκανε την εμφάνισή της στον αθλητικό κόσμο παρόμοια τεχνολογία ήταν το 1999. Τη χρονιά εκείνη, ο Δρ. Πωλ Χόκινς - ο οποίος κατείχε διδακτορικό στην τεχνητή νοημοσύνη - συνέλαβε την ιδέα ενός συστήματος παρακολούθησης της μπάλας από ηλεκτρονικό υπολογιστή που θα ήταν συνδεδεμένος με κάμερες τοποθετημένες σε διάφορα σημεία του γηπέδου. Το 2011, η Sony αγόρασε το σύστημα αυτό, το ονόμασε Hawk Eye και το έκανε γνωστό ως το σημαντικότερο επίτευγμα της αθλητικής τεχνολογίας.

Το 2013, η Πρέμιερ Λιγκ ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που υιοθέτησε το Hawk-Eye ή τη λεγόμενη Τεχνολογία Γραμμής δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε διαιτητές και ομάδες να εξακριβώνουν αν η μπάλα έχει περάσει τη γραμμή του τέρματος ή όχι.

Το λογισμικό xG (Expected Goals / Αναμενόμενα Γκολ), είναι ένα νέο μετρικό σύστημα που ανέπτυξε η εταιρεία Opta Sports για λογαριασμό της Πρέμιερ Λιγκ, το οποίο βασίστηκε στη διδακτορική διατριβή που παρουσίασε το 2016 ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Αϊντχόφεν. Το xG μπορεί να υπολογίσει τον αριθμό των γκολ που μπορεί να σκοράρει ένας παίκτης από δεδομένο σημείο του γηπέδου σε μια δεδομένη στιγμή, αναλύοντας κάθε σουτ ενός παιχνιδιού και συνυπολογίζοντας παράλληλα πολλές άλλες μεταβλητές.

Επίσης, υπάρχει ένα σύνολο τεχνολογικών εφαρμογών που προσφέρουν στους συλλόγους τη δυνατότητα να καταγράφουν και να μεταδίδουν δεδομένα ώστε να προετοιμάζονται πιο αποτελεσματικά για τους επόμενους αγώνες. Μέσω των εφαρμογών αυτών, παρακολουθούνται οι ζωτικές λειτουργίες των ποδοσφαιριστών - όπως ο καρδιακός ρυθμός, ενώ ταυτόχρονα, ανιχνεύονται τυχόν ανωμαλίες που διαφορετικά θα είχαν αγνοηθεί.

epts

Φωτογραφία: fifa.com

Μάλιστα, στις 8 Ιουλίου του 2015, η FIFA απέστειλε ένα έγγραφο στις κορυφαίες ομοσπονδίες ποδοσφαίρου του πλανήτη, στο οποίο ανέφερε ότι «Εφόσον τα πρωταθλήματα το επιτρέπουν, οι παίκτες μπορούν να φορούν συσκευές EPTS (Electronic performance and tracking systems / Ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης των επιδόσεων), κατά τη διάρκεια των αγώνων». Η τεχνολογία, πέρα από την καταγραφή και μετάδοση των ζωτικών λειτουργιών και της απόδοσης ενός παίκτη, μπορεί επιπλέον να καταγράψει όχι μόνο τη θέση ενός παίκτη σε σχέση με την μπάλα, αλλά και πολλά ακόμα δεδομένα και να τα μεταδώσει στους παρατηρητές μέσω δορυφόρου.

Η Έβερτον, θεωρείται μια από τις ευρωπαϊκές ομάδες, που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε νέα τεχνολογία μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τους ποδοσφαιριστές τους και κατ’ επέκταση αποτελεσματικότερη οργάνωση του παιχνιδιού και καλύτερες επιδόσεις. Μία από αυτές τις νέες τεχνολογίες είναι και τα drone (μη επανδρωμένα αεροσκάφη με ενσωματωμένη κάμερα). Παρότι γνωρίζουμε για την ύπαρξή τους για περισσότερα από εκατό χρόνια, άρχισαν να χρησιμοποιούνται στο ποδόσφαιρο μόλις πρόσφατα. Μάλιστα, το 2015, η Έβερτον ήταν ο πρώτος αγγλικός σύλλογος που υιοθέτησε τη χρήση των drone. Μέσω των drone - τα οποία προσφέρουν πλήρη και ζωντανή κάλυψη του αγωνιστικού χώρου σε κάτοψη - οι τεχνικοί των ομάδων έχουν τη δυνατότητα να αναλύουν τον σχηματισμό, την τεχνική και την ανάπτυξη της ομάδας στο γήπεδο.

av distance

Φωτογραφία: @chyronhego

Η Μπαρτσελόνα θεωρείται πρωτοπόρος στη «δημιουργία χώρου» μέσα στο γήπεδο και βάσει των αποδόσεων είναι το φαβορί για νικητής του Champions League 2018/19. Ένα από τα μέλη της ομάδας που έχει συγκροτήσει ο σύλλογος για την παρακολούθηση και ανάλυση των στατιστικών της ομάδας, ο Χαβιέ Φερνάντεζ, ήρθε σε συνεργασία με τον Λοκ Μπορν, από το Πανεπιστήμιο Σάιμον Φρέιζερ και έναν από τους τεχνικούς δεδομένων των Σακραμέντο Κινγκς και οι τρεις τους έκαναν την παρουσίαση μιας «στατιστικής τεχνικής για τη μέτρηση της δημιουργίας χώρων στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο»· μιας μεθόδου που μπορεί να μετατρέψει σε ποσοστό τον «χώρο που δημιουργεί ο παίκτης για τον εαυτό του».

Έτσι, η ισπανική ομάδα έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώνει στοιχεία σχετικά με τη θέση και την κίνηση κάποιου παίκτη σε σχέση με τη μπάλα και την πιθανότητα ελέγχου της μπάλας από τον ίδιο. Μάλιστα, την 14η Σεπτεμβρίου, η Ερεντιβίζιε της Ολλανδίας γνωστοποίησε ότι θα χρησιμοποιεί το σύστημα TRACAB Optical Tracking, προκειμένου να συλλέγει και να μοιράζεται σε πραγματικό χρόνο δεδομένα που αφορούν τη σχέση κάποιου παίκτη με την κίνηση της μπάλας.

opt tracking

Φωτογραφία: pixabay.com

Κοινές συνισταμένες όλων αυτών των τεχνολογιών είναι το machine learning (μηχανική μάθηση ή μάθηση των μηχανών) και το ΑΙ (Artificial Intelligence / Τεχνητή Νοημοσύνη). Αυτό σημαίνει, ότι χρησιμοποιώντας τους κατάλληλους αλγόριθμους και σε συνδυασμό με τα κατάλληλα λογισμικά, μπορούμε να επεξεργαστούμε έναν μεγάλο όγκο δεδομένων που μας βοηθούν στην επίλυση διαφόρων προβλημάτων, τη βελτίωση των στατιστικών και κατά συνέπεια, τη μεγιστοποίηση της απόδοσης των επαγγελματιών παικτών και των ομάδων τους.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το