Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Τεχνολογία>>ΕΕ κατά Google για τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών

banner roots

ΕΕ κατά Google για τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών
21.02.2013 | 14:48

ΕΕ κατά Google για τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Τεχνολογία

Δράση κατά της Google σκοπεύει να λάβει η ΕΕ μέχρι το καλοκαίρι λόγω της πολιτικής της εταιρείας για την προστασία προσωπικών δεδομένων, η οποία επιτρέπει στη μηχανή αναζήτησης να παίρνει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών από όλες τις υπηρεσίες, από το YouTube μέχρι το Gmail.

Πρόκειται για τις τελευταίες εξελίξεις μια μεγάλης διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Google και των ρυθμιστικών αρχών προστασίας δεδομένων της ΕΕ, οι οποίες θεωρούν πως οι πρόσφατοι κανόνες της Google για την προστασία δεδομένων που τέθηκαν σε ισχύ τον Μάρτιο, έχουν «υψηλό ρίσκο» χωρίς ωστόσο να τις χαρακτηρίζουν «παράνομες».

Οι ρυθμιστικές αρχές θεωρούν πως η ομαδοποίηση των δεδομένων των χρηστών μπορεί δυνητικά να δημιουργεί υψηλό ρίσκο για την ιδιωτική ζωή των χρηστών.

Πέρυσι η Google ενοποίησε 60 πολιτικές προστασίας δεδομένων σε μία, συνδυάζοντας τα δεδομένα των χρηστών της από όλες τις υπηρεσίες της, όπως το YouTube, το Gmail και το Google+. Οι χρήστες στο μεταξύ δεν έχουν την επιλογή της «εξαίρεσης».

Τον Οκτώβριο, οι 27 ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ έδωσαν στην Google περιθώριο 4 μηνών προκειμένου να αλλάξει την πολιτική της, δίνοντας μια λίστα 12 «πρακτικών συστάσεων» προς συμμόρφωση της πολιτικής της.

Τη Δευτέρα η γαλλική ρυθμιστική αρχή, που ηγήθηκε πέρυσι της έρευνας για την πολιτική της Google, είπε ότι θα διεξάγει νέα έρευνα διότι η Google δεν ανταποκρίθηκε στις ανησυχίες της.

«Η Google δεν παρείχε ακριβείς και αποτελεσματικές απαντήσεις», είπε η γαλλική ρυθμιστική αρχή CNIL.

«Σε αυτό το πλαίσιο, οι αρχές προστασίας των προσωπικών δεδομένων της ΕΕ δεσμεύονται να δράσουν και να συνεχίσουν τις έρευνές τους. Επομένως, προτείνουν να θεσπιστεί μια ομάδα εργασίας, υπό την καθοδήγηση της CNIL, προκειμένου να συντονίσει την αντίδρασή τους, και αυτή να λάβει χώρα πριν το καλοκαίρι".

Η Google είπε ότι απάντησε στη γαλλική ρυθμιστική αρχή στις 8 Ιουλίου, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα.

«Συνεργαστήκαμε πλήρως με την CNIL σε όλη τη διαδικασία και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», τόνισε ο εκπρόσωπος της Google, Al Verney.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η πολιτική προστασίας δεδομένων της Google σέβεται πλήρως το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

 

Πηγή: euractiv.gr

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το