Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Τεχνολογία>>Έχασε η Apple την πρώτη θέση στην κατάταξη των ακριβότερων εταιρειών

banner roots

Έχασε η Apple την πρώτη θέση στην κατάταξη των ακριβότερων εταιρειών
28.01.2013 | 02:48

Έχασε η Apple την πρώτη θέση στην κατάταξη των ακριβότερων εταιρειών

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Τεχνολογία

 Η πτωτική πορεία που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα η μετοχή της Apple οδήγησε την Παρασκευή στην απώλεια της πρώτης θέσης που κατείχε η εταιρεία στην επίζηλη κατάταξη των επιχειρήσεων με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο. Στην κορυφή επέστρεψε η Exxon Mobil, ένα χρόνο μετά την «ήττα» της από τον κατασκευαστή των δημοφιλών iPhone και iPad.



H μετοχή της Apple έχασε 12% την Πέμπτη, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τελευταίου τριμήνου του 2012. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη «βουτιά» του τίτλου της εταιρείας από το 2008.

Με τις πρώτες συναλλαγές της Παρασκευής η μετοχή της Apple έχανε περίπου 1% με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίησή της να περιοριστεί στα 412,7 δισ. δολάρια. Την ίδια ώρα η αγορά αποτιμούσε την Exxon Mobil στα 417,5 δισ. δολάρια.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η μετοχή της Apple άγγιξε τα 705 δολάρια την ημέρα παρουσίασης του iPhone 5. Τον καιρό εκείνο στις αγορές ακούγονταν συζητήσεις για το φράγμα των 1.000 δολαρίων, σήμερα όμως δημοσιεύονται τεχνικές αναλύσεις για τιμές-στόχο στα 340 δολάρια.

Παρά τα δυσθεώρητα μεγέθη στον κύκλο εργασιών (54,5 δισ. δολάρια) και στα κέρδη (13,1 δισ. δολάρια), αυτό που προβληματίζει τους αναλυτές είναι ο περιορισμός του περιθωρίου κέρδους της Apple κατά περίπου 6 ποσοστιαίες μονάδες στο 38,6%.

Στην πραγματικότητα η αγορά ανησυχεί ότι η φάση της φρενήρους ανάπτυξης της εταιρείας -με «ταχύτητες» ανάλογες μίας startup μάλλον, παρά μίας επιχείρησης αυτού του μεγέθους- μπορεί να φτάνει στο τέλος της.

Πολλοί αναλυτές αμφισβητούν το κατά πόσο η εταιρεία μπορεί να συντηρήσει την κερδοφορία της με την τακτική της συχνής ανανέωσης παλαιών προϊόντων, από τη στιγμή μάλιστα που ο ανταγωνισμός εντείνεται.

Πράγματι, πάνε σχεδόν τρία χρόνια από τότε που η Apple παρουσίασε ένα εντελώς νέο προϊόν: Ήταν το 2010 όταν έκανε την εμφάνισή του το iPad. Πολλοί λένε ότι πλέον το «παιχνίδι» θα κριθεί στο... σαλόνι μας, αλλά οι πληροφορίες ότι η εταιρεία σχεδιάζει ένα τηλεοπτικό δέκτη, παραμένουν προς το παρόν στο επίπεδο της φήμης.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel