Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Συνεντεύξεις>>Ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης στον FM 100 για τα «κίτρινα γιλέκα», τις δηλώσεις Ζάεφ και το Brexit (mp3)

the roots web banners 06

Ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης στον FM 100 για τα «κίτρινα γιλέκα», τις δηλώσεις Ζάεφ και το Brexit (mp3)
04.12.2018 | 19:33

Ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης στον FM 100 για τα «κίτρινα γιλέκα», τις δηλώσεις Ζάεφ και το Brexit (mp3)

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη

Στον FM 100 και την εκπομπή Δέσποινα Βασιλειάδου φιλοξενήθηκε ο διεθνολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει τα μεγάλα θέματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της εκτός συνόρων επικαιρότητας, όπως είναι τα «κίτρινα γιλέκα», οι προκλητικές δηλώσεις Ζάεφ και η συζήτηση για άρση του Brexit.

Ερωτηθείς για τις κινητοποιήσεις του κινήματος «κίτρινα γιλέκα» στο Παρίσι, ο γνωστός διεθνολόγος ανέλυσε τους λόγους, οι οποίοι οδήγησαν στις αντιδράσεις των Γάλλων πολιτών, καθώς και το πώς αυτές αναμένεται να επηρεάσουν το πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας.

Σχετικά με τις δηλώσεις Ζάεφ περί «μακεδονικής» γλώσσας, ο κ. Φίλης ανέφερε ότι πρόκειται για μια «αυθαίρετη» ερμηνεία του Σκοπιανού πρωθυπουργού, μια επινόηση, η οποία όμως πηγάζει από τη συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ.

Αναφορικά με τη συζήτηση για ενδεχόμενη μονομερή άρση της απόφασης για το Brexit, ο διεθνολόγος σημείωσε ότι πρόκειται για ένα ξεκάθαρο θέμα της Μεγάλης Βρετανίας, στο οποίο δεν μπορούν να επέμβει η ευρωπαϊκή πλευρά. «Το θέμα είναι κατά πόσο υπάρχει η διάθεση να κάνει η Βρετανία μια πρωτόγνωρη αναδίπλωση ζητώντας ουσιαστικά να επιστρέψει εκεί που ήταν πριν από το δημοψήφισμα», κατέληξε ο κ. Φίλης.

Πώς κρίνει ο διεθνολόγος ότι θα διαχειριστεί ο Γάλλος πρόεδρος Ε. Μακρόν τις κοινωνικές αναταράξεις και τις αντιδράσεις των «κίτρινων γιλέκων»;

Γιατί, κατά τον κ. Φίλη, η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει εγκαίρως τις «επικίνδυνες», όπως τις χαρακτήρισε, ερμηνείες Ζάεφ;

Τέλος, πόσο πιθανό θεωρεί η Βρετανία να ακυρώσει τη διαδικασία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πόσο καθοριστική για τη χώρα και την Ευρώπη θα ήταν μια τέτοια εξέλιξη;

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το