Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Συνεντεύξεις>>Πέτρος Κεχαγιάς στον FM 100: Ο εθισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η διασπορά ψευδών ειδήσεων (mp3)

banner roots

Πέτρος Κεχαγιάς στον FM 100: Ο εθισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η διασπορά ψευδών ειδήσεων (mp3)
10.09.2018 | 19:59

Πέτρος Κεχαγιάς στον FM 100: Ο εθισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η διασπορά ψευδών ειδήσεων (mp3)

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη

Ζούμε στην εποχή της πληροφορίας με πρωταγωνιστές το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες εκατοντάδων πληροφοριών και πολλές φορές θύματα στο βωμό ψευδών ειδήσεων που κάνουν την εμφάνισή τους στις οθόνες του υπολογιστή ή του κινητού μας.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μας και συχνά καλούμαστε ενσυνείδητα ή ασυνείδητα να τρέξουμε σε «αγώνα δρόμου» για τα περισσότερα likes, τους περισσότερους ακολούθους αλλά και για να μην μένουμε ποτέ «πίσω».

Πρόκειται για το «άγχος να παραμείνω ενεργός/παρών», λέει ο Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής Πέτρος Κεχαγιάς μιλώντας στην εκπομπή της Δέσποινας Βασιλειάδου και εξηγεί: «Είναι το άγχος να μπορώ να παρακολουθώ ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει online. Εάν κάποια στιγμή δεν είμαι online, αυτό μου προκαλεί ένα μεγάλο άγχος ότι κάτι χάνω. Συγκεκριμένα, κάτι από τις ζωές των άλλων».

Από την άλλη, σε ό,τι αφορά τη μάστιγα της εποχής, τη διασπορά δηλαδή ψευδών ειδήσεων, ο κ. Κεχαγιάς σημειώνει: «Ο καθένας μπορεί να γίνει πηγή πληροφοριών, είτε ορθών, είτε εσφαλμένων. Ο χρήστης έχει τη δύναμη να μεταφέρει πληροφορίες αλλά και την ευθύνη για το τι είδους πληροφορίες θα μεταφέρει. Πολλές φορές λοιπόν αποφασίζει να στηριχτεί στις κοινά αποδεκτές αφηγήσεις, σε κάτι δηλαδή που θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων και θα αποσπάσει περισσότερα likes τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει με σκοπό το προσωπικό του κέρδος».

Πώς όμως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων; Ακόμα, πώς επιδρά στον άνθρωπο ο εθισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Ακούστε τον κ. Κεχαγιά.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το