Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Συνεντεύξεις>>Δ. Καιρίδης στον Fm 100: «Προς όφελος της Ελλάδας η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους» (mp3)

the roots web banners 06

Δ. Καιρίδης στον Fm 100: «Προς όφελος της Ελλάδας η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους» (mp3)
17.03.2016 | 20:58

Δ. Καιρίδης στον Fm 100: «Προς όφελος της Ελλάδας η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους» (mp3)

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη

Ιδιαίτερα κρίσιμη χαρακτήρισε τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας για το προσφυγικό, ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στη Δέσποινα Βασιλειάδου και την εκπομπή του Fm 100 «Θέμα και Ανάθεμα».

«Το πιθανότερο είναι να μην καταλήξει απόλυτα, διότι το θέμα είναι περίπλοκο. Υπάρχουν πολλά κομμάτια στο παζλ, τα οποία πρέπει να μπουν στη θέση τους για να έχουμε ένα αποτέλεσμα», σημείωσε ο Καθηγητής.

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο κ. Καιρίδης, για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα τα πράγματα, καθώς υπάρχει ένα και μοναδικό σχέδιο στο τραπέζι, το οποίο προβλέπει την εναλλακτική νόμιμη δίοδο μεταφοράς προσφύγων από την Τουρκία στη Γερμανία και στις υπόλοιπες χώρες, πλάνο που, όπως εκτιμά ο ίδιος, είναι δύσκολο να εφαρμοστεί. Παράλληλα, εξήγησε ότι παρά τα όσα λέγονται, η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες μέχρι τον προσεχή Ιούνιο, θα λειτουργήσει προς όφελος της χώρας μας.

Σχολιάζοντας τιε ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., τόνισε πως πρόκειται για μια μακρά διαδικασία που δεν οδηγεί πουθενά, κυρίως με ευθύνη της ίδιας της Τουρκίας, ενώ έκρινε την ελληνική διπλωματία του παρελθόντος ως επιτυχή, εν αντιθέσει με αυτή της Άγκυρας, αφού η Ελλάδα κατάφερε να κρατήσει τα εθνικά δίκαια στο Αιγαίο.

Ερωτηθείς για την ενδεχόμενη επικινδυνότητα που ενέχει η αναζωπύρωση που παρατηρείται σε καίρια εθνικά ζητήματα, ο Καθηγητής υποστήριξε πως ευελπιστεί οι συμμαχίες και η ελληνική διπλωματία να καταφέρουν να αποφύγουν το μεγάλο σφάλμα.

Τέλος, ο κ. Καιρίδης κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση για αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Συρία, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα κλειστό και δυσερμήνευτο πολιτικό σύστημα. Μάλιστα, εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το αν πράγματι το Κρεμλίνο θα αποφασίσει να αποσυρθεί από τα συριακά εδάφη. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Καθηγητή, εάν το κάνει, κάτι τέτοιο θα οφείλεται στο κόστος των πολεμικών επιχειρήσεων.

Ακούστε παρακάτω τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Fm 100 ο Δημήτρης Καιρίδης:

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel