Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Συνεντεύξεις>>O Τάκης Παππάς στον Fm 100 για τον λαϊκισμό και την κρίση στην Ελλάδα (mp3)

banner roots

O Τάκης Παππάς στον Fm 100 για τον λαϊκισμό και την κρίση στην Ελλάδα (mp3)
07.03.2016 | 19:52

O Τάκης Παππάς στον Fm 100 για τον λαϊκισμό και την κρίση στην Ελλάδα (mp3)

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη

Συνέπειες του πολιτικού φαινομένου του λαϊκισμού χαρακτήρισε όλα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα της κρίσης ο Τάκης Παππάς, Καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής στο Τμήμα Βαλκανικών, Ανατολικών και Σλαβικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, μιλώντας στον Fm 100 και την εκπομπή «Θέμα και Ανάθεμα».

Το φαινόμενο του λαϊκισμού στην Ελλάδα, το οποίο ο καθηγητής πραγματεύεται και στο βιβλίο του «Λαϊκισμός και Κρίση Στην Ελλάδα», εμφανίστηκε ως «αποτέλεσμα πόλωσης, καθώς και ενός εύκολου πλειοψηφισμού, ότι δηλαδή η πλειοψηφία επικοινωνίας, ο λαός, έχει πάντα δίκιο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στον «αέρα» του Fm 100.

Τρία χαρακτηριστικά προσδίδει στον λαϊκισμό ο Τάκης Παππάς. Σύμφωνα με τον καθηγητή, στη σύγχρονη Ελλάδα, κυριάρχησε, πρώτον, η αντίληψη ότι η κοινωνία είναι διαιρεμένη με μια κάθετη γραμμή που χωρίζει το λαό από κάποιους άλλους που είναι έξω από αυτόν, ως ένα κατεστημένο. Επειδή, λοιπόν, η διαιρετική τομή είναι μόνον μία, δημιουργήθηκε μεγάλη κοινωνική πόλωση, με κυρίαρχη την άποψη ότι, επειδή ο λαός είναι η πλειοψηφία, στο τέλος θα νικήσει.

Στον αντίποδα του λαϊκισμού, ο Τάκης Παππάς, κατατάσσει τη δυτική φιλελεύθερη δημοκρατία που εφαρμόστηκε σε άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες, έχοντας ως βάση το κράτος δικαίου.

Ο καθηγητής δεν παρέλειψε, τέλος, να αναφερθεί και στην γενικότερη ευρωπαϊκή κρίση, βασικά προβλήματα της οποίας είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, το μεταναστευτικό, το ενδεχόμενο ενός Brexit, καθώς και η οικονομική κρίση στη χώρα μας.

Ακούστε παρακάτω τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Τάκης Παππάς στον Fm 100:

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel