Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Πολιτισμός>>Ευριπίδης Λασκαρίδης: Με νέο πρότζεκτ στην Ελευσίνα

the roots web banners 06

Ευριπίδης Λασκαρίδης: Με νέο πρότζεκτ στην Ελευσίνα
21.01.2023 | 17:55

Ευριπίδης Λασκαρίδης: Με νέο πρότζεκτ στην Ελευσίνα

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Πολιτισμός

Το νέο πολυμορφικό πείραμα του Λημνιού σκηνοθέτη, Ευριπίδη Λασκαρίδη «Κάμαρες», κάνει πρεμιέρα στη "2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης" από τις 20 έως τις 22 Ιανουαρίου.

Το νέο πρότζεκτ του διεθνούς εμβέλειας Ευριπίδη Λασκαρίδη, με τίτλο Κάμαρες, είναι πολυμορφικό πείραμα, στο οποίο ο καλλιτέχνης ανιχνεύει με την ομάδα του νέες παραστατικές φόρμες ανάμεσα στην εικαστική διάσταση των έργων του και τη site specific performance. Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του Κέντρου Αγάπης Ελευσίνας «Φιλική Φωλιά».

Συνεχίζοντας την περιοδεία των έργων του Ρέλικ (2015), Τιτάνες (2017) και Ελενίτ (2019) κι έχοντας προσφάτως παρουσιάσει στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου την παράσταση Τουρνέ, ο Ευριπίδης Λασκαρίδης επιλέγει να εξερευνήσει διαφορετικούς τρόπους έκφρασης, πέραν του αμιγώς σκηνικού.

Στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης, ο δημιουργός και η ομάδα του «καταλαμβάνουν» ένα διώροφο κτίριο της δεκαετίας του ’30, το Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος μαζί με τον προαύλιο χώρο του και το μετατρέπουν σε πεδίο καλλιτεχνικής έρευνας και δοκιμών.

Με βασικό άξονα τη μεταμόρφωση και δρώντας στο μεταίχμιο θεάτρου, χορού και εικαστικών τεχνών, ο Λασκαρίδης δημιουργεί ένα σύμπαν, η πραγματικότητα του οποίου αποκλίνει από οποιαδήποτε γραμμική αντίληψη, εγείροντας τις αισθήσεις, τη φαντασία, αλλά και το χιούμορ τόσο των καλλιτεχνών και ερμηνευτών του, όσο και του κοινού που θα περιηγηθεί μέσα σε αυτό.

Η καλλιτεχνική ομάδα του Λασκαρίδη προτείνει θραύσματα του σύμπαντος του δημιουργού –υλικά και χαρακτήρες από το εργαστήρι του– μέσα από έναν παραμορφωτικό καθρέπτη διαρκούς μετάλλαξης.

Οι θεατές κινούνται ημιαυτόνομα στον εξωτερικό και εσωτερικό χώρο, εξερευνώντας το μεταμορφωμένο πολιτιστικό κέντρο και την αυλή του, ενώ οι ψυχρές του κάμαρες μετατρέπονται σε ένα πολύπλοκο και λεπτομερές terrarium, όπου ο δημιουργός συντονίζει, συμμετέχει, διορθώνει, απαντάει τα μέιλ του ή κάθεται και παρατηρεί τα πλάσματα που έχουν κάνει κατάληψη στο έργο της ζωής του. 

Στο μεταξύ, στον κήπο λειτουργεί ένα περίπτερο που δεν πουλάει τίποτα, ενώ κάτω από μία τέντα κουρδίζεται ένα αναπάντεχο μουσικό ensemble.

Σύλληψη — Σκηνοθεσία: Ευριπίδης Λασκαρίδης

Σε Συνεργασία με τους: [μέσα στο σπίτι] Χρήστο Δεληδήμο (εικαστικός-σκηνογράφος), Ναυσικά Κεκέ (εικαστικός), Παύλο Λυκούδη (χορευτής), Δημήτρη Ματσούκα (ερμηνευτής), Σπύρο Ντόγκα (ερμηνευτής), Ηλία Σκουρλά (εικαστικός), Γιώργο Στενό (μουσικός-σχεδιαστής ήχου), Χρυσάνθη Φύτιζα (ερμηνεύτρια), Κωνσταντίνο Χαλδαίο (εικαστικός-σκηνογράφος) [προαύλιος χώρος] Ειρήνη Μπούνταλη (ηθοποιός) και μουσικό ensemble που αποτελείται από τους: Σίλια Τσιούφη / Colorgraphs, Θάνο λόst / Lost Bodies, Kristof & Κωνσταντίνο Γεωργόπουλο, Γιώργο Στενό & Γιώργο Σταυρίδη

Οι χαρακτήρες που εμφανίζονται από τα έργα Ρέλικ (2015), Τιτάνες (2017) και Ελενίτ (2019) καθώς και κάποια εκθέματα κοστουμιών, είναι είτε δοκιμές, είτε ολοκληρωμένα έργα του σχεδιαστή κοστουμιών Άγγελου Μέντη.

Συνεργάτης Αρχιτέκτονας: Λουκάς Μπάκας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ιωάννα Παπακώστα
Εκτέλεση Παραγωγής Φωτογραφικών Πορτρέτων: Δήμος Κλιμενώφ
Φωτογράφος Πορτρέτων: Ελίνα Γιουνανλή
Τεχνικός Διευθυντής: Κωνσταντίνος Μαργκάς
Ηχολήπτης Προαύλιου Χώρου: Γιώργος Χανός
Υπεύθυνος Παραγωγής: Νίκος Μαυράκης – TooFarEast
Βοηθός Παραγωγής: Αριστείδης Κρεατσούλας
Μια ανάθεση της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
Ένα έργο του Ευριπίδη Λασκαρίδη και της Ομάδας OSMOSIS
Μια συμπαραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με την Ομάδα OSMOSIS
Χώρος: Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος (Ίωνος Δραγούμη 37, Ελευσίνα)
Ημέρες: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 20, 21 & 22 Ιανουαρίου 2023
Ώρες: 20:30, 20:45, 21:00, 21:1

Πηγή: lifo.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το