Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Πολιτισμός>>Στο Υπερταμείο μεταβιβάστηκαν αρχαία μνημεία και μουσεία! Ποια είναι, ποιες οι αντιδράσεις [λίστα]

banner roots

Στο Υπερταμείο μεταβιβάστηκαν αρχαία μνημεία και μουσεία! Ποια είναι, ποιες οι αντιδράσεις [λίστα]
20.09.2018 | 12:16

Στο Υπερταμείο μεταβιβάστηκαν αρχαία μνημεία και μουσεία! Ποια είναι, ποιες οι αντιδράσεις [λίστα]

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Πολιτισμός

H πίεση που ασκήθηκε στην Ελλάδα για να κλείσουν τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία λίστα με ακίνητα του υπουργείου Πολιτισμού, αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία τα οποία εντάσσονται στο Υπερταμείο. Η εκχώρηση της διαχείρισης αφορά κυρίως μνημεία των Χανίων.

«Αποτελούν de facto ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, εκτός κάθε συναλλαγής» είναι η απάντηση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που λένε με ανακοίνωσή τους «Όχι» στο ξεπούλημα των μνημείων της χώρας.

Από την πλευρά του το Υπουργείο Πολιτισμού απαντά ότι τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν παραχωρούνται στην ΕΤΑΔ Α.Ε. και συμπληρώνει πώς  η πολιτιστική κληρονομιά δεν παραχωρείται και δεν υπάγεται σε καθεστώς συναλλαγής.

Η πρώην υπουργός της ΝΔ, Ολγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας σήμερα το πρωί σε εκπομπή υποστήριξε ότι ουσιαστικά τα Μνημεία και τα Μουσεία (10.000 κατά τους αρχαιολόγους) μεταβιβάστκαν στο Υπερταμείο και η κυβέρνηση, είτε από αμέλεια είτε εσκεμμένα, δεν έκανε την απαραίτητη δήλωση εξαίρεσης που έπρεπε να γίνει προκειμένου να μην μπουν στις λίστες του Υπερταμείου οι χώροι που κατά το Σύνταγμα δεν πωλούνται και δεν μεταβιβάζονται. 

Σύλλογος Αρχαιολόγων:  Την άμεση εξαίρεση μεταβίβασης της κυριότητας και διαχείρισης των μνημείων

«Την άμεση εξαίρεση μεταβίβασης της κυριότητας και διαχείρισης των μνημείων των Χανίων και άλλων περιοχών της χώρας που περιλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο των 10.119 ακινήτων προς μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ ΑΕ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ)» ζητά ο Σύλλογος Ελλήνων αρχαιολόγων.
Ο Σύλλογος των Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητά από την Κυβέρνηση «την ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιακών μονάδων και των κατά τόπους Περιφερειακών Υπηρεσιών σχετικά με τα ακίνητα που έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο της ΕΤΑΔ ΑΕ».
«Αποτελούν de facto ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, εκτός κάθε συναλλαγής»

 

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι «ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων τονίζει για μία ακόμη φορά ότι τα μνημεία προστατεύονται από το Σύνταγμα και αποτελούν de facto ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, εκτός κάθε συναλλαγής» καταγγέλλοντας «την επιχειρούμενη εκχώρηση της διαχείρισης όλων των μνημείων, αρχαίων και νεώτερων, τα οποία περιλαμβάνονται στην υπ' αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 "Μεταβίβαση, κατ' άρθρα 196 παρ. 6 και 209 του Ν. 4389/2016, ακινήτων στην Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.)", σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 86/18.06.2018 Απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΦΕΚ 2320/ 19-6-2018/ Τεύχος Β')».
 
Όπως σημειώνει ο ΣΕΑ, «το πρωτοφανές αυτό γεγονός έγινε γνωστό με αφορμή τη δημοσιοποίηση καταλόγου των μνημείων που υπάγονται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων.
Διαπιστώθηκε ότι σ' αυτόν περιλαμβάνονται

  • μεγάλα τμήματα της ανατολικής τάφρου των Ενετικών οχυρώσεων,
  • η τάφρος του Βυζαντινού τείχους,
  • η νότια τάφρος των Ενετικών οχυρώσεων,
  • ακίνητα στα οποία έχουν έλθει στο φως σημαντικά μινωικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα,
  • συγκροτήματα ενετικών νεωρίων,
  • ο προμαχώνας Μοnigo,
  • o Ενετικός προμαχώνας Lando,
  • το φρούριο Φιρκά και
  • το τούρκικο χαμάμ (ακίνητα απαλλοτριωμένα για αρχαιολογικούς σκοπούς από το ΥΠΠΟΑ ή και ακίνητα στα οποία έχουν επίσης πραγματοποιηθεί εργασίες ανάδειξης και αποκατάστασης).

Περιλαμβάνονται ακόμη και τα Αρχαιολογικά Μουσεία (!),

  • τόσο το στεγαζόμενο στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου
  • αλλά και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και άλλα όπως
  • το Εθνικό Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος
  • ή το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης».

Η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού

Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στο θέμα της δήθεν παραχώρησης μνημείων και ακινήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προς την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου το ΥΠΠΟΑ διευκρινίζει ότι η σχετική Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018-ΦΕΚ Β΄2320/2018) και η παρ. 4 του άρθρου 196 του ν.4389/2016 διασφαλίζουν ότι τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν παραχωρούνται στην ΕΤΑΔ Α.Ε.

Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι για τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν τυγχάνει εφαρμογής η παράγραφος 5 του άρθρου 196 του ν.4389/2016 σχετικά με τη διατήρηση του καθεστώτος διαχείρισης από την ΕΤΑΔ, γιατί αυτή αφορά αποκλειστικά σε ακίνητα τα οποία ήδη διαχειριζόταν η ΕΤΑΔ πριν από την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου.

Τα μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, η πολιτιστική κληρονομιά εν γένει δεν παραχωρούνται και δεν υπάγονται σε καθεστώς συναλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί αποκλειστική και αδιαπραγμάτευτη αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

H αντίδραση του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη:

Πηγή: Στο Υπερταμείο μεταβιβάστηκαν αρχαία μνημεία και μουσεία! Ποια είναι, ποιες οι αντιδράσεις [λίστα] | iefimerida.gr 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel