Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Η επέτειος της Καλλίπολης προσελκύει τουρίστες | Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της Λήμνου

banner roots

Η επέτειος της Καλλίπολης προσελκύει τουρίστες | Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της Λήμνου
16.05.2014 | 23:11

Η επέτειος της Καλλίπολης προσελκύει τουρίστες | Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της Λήμνου

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Η Ελλάδα αναμένεται να αποτελέσει τουριστικό προορισμό για πολλούς από τις χιλιάδες των Αυστραλών που αναμένεται να επισκεφθούν τον ερχόμενο Απρίλιο την Καλλίπολη για να παραστούν στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την απόβαση εκεί των Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών (Anzac) που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους.


Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, που επισκέπτεται την Αυστραλία αυτές τις μέρες, μετά τις επαφές που είχε με παράγοντες της ομογένειας, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει να αναδείξει τον ρόλο της στην εκστρατεία της Καλλίπολης.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό θα προβληθούν περιοχές που πέρασαν ή πολέμησαν Αυστραλοί τόσο κατά τον Πρώτο όσο και κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο.
Ιδιαίτερα, θα αναδειχθεί η Λήμνος όπου υπάρχει και συμμαχικό νεκροταφείο.

Η συμμετοχή Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών, των επονομαζόμενων ANZAC, στη Μάχη της Καλλίπολης το 1915, σηματοδοτεί ένα καθοριστικό γεγονός στην ιστορία της Αυστραλίας αλλά επίσης και ένα σημαντικό σταθμό στην κοινή ιστορία των δύο λαών.

Η Λήμνος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εκστρατεία της Καλλίπολης - την πρώτη μεγάλη στρατιωτική εκστρατεία του νεοσύστατου αυστραλιανού έθνους.

Για τους Αυστραλούς υπήρξε ναυτική βάση, σταθμός ανεφοδιασμού και κέντρο ιατρικής περίθαλψης. Στο φιλόξενο νησί της Λήμνου, οι ANZAC βρήκαν καταφύγιο, γνώρισαν τη συμπαράσταση, τη φιλία και την αλληλεγγύη των Λημνίων. Πολλοί βρήκαν την τελευταία τους κατοικία στη φιλόξενη γη της Λήμνου. Η δύσκολη εκείνη περίοδο της κοινής ιστορίας ενώνει τους δύο λαούς μας με ισχυρούς δεσμούς φιλίας.

Από τη Λήμνο και τη Μάχη της Καλλίπολης το 1915, μέχρι την ένδοξη Μάχη της Κρήτης του 1941, και ανά τον κόσμο, Αυστραλοί και Έλληνες, έχουν πολεμήσει πλάι-πλάι για να υπερασπιστούν τα κοινά ιδανικά της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Έτσι, δεν είναι τυχαίο που την ερχόμενη εβδομάδα στην Κρήτη θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μιας αναμνηστικής πλάκας που θα αναδεικνύει μια άγνωστη πτυχή της Μάχης της Κρήτης. Και για να παραστούν στην 73η επέτειο της Μάχης της Κρήτης μεταβαίνουν εκεί και αρκετοί απόγονοι Αυστραλών και Νεοζηλανδών.

Εξάλλου, η έναρξη των εκδηλώσεων στην Αυστραλία (στο Σίδνεϊ) για την 73η επέτειο της Μάχης της Κρήτης είναι και η τελευταία εκδήλωση που θα παραστεί η κα Κεφαλογιάννη πριν επιστρέψει στην Ελλάδα.

Στις εκδηλώσεις, τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα εκπροσωπήσει ο επιτελάρχης του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης αντιπτέραρχος, Γεώργιο Πέτκος.

Στη Μελβούρνη οι εκδηλώσεις ξεκινούν την ερχόμενη Παρασκευή με την παρουσίαση του βιβλίου που εκδίδει η Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης, με τίτλο «Τhe Battle of Crete - The Untold Stories» και το οποίο έχει γράψει η συγγραφέας Ντίνα Γερολύμου.

Η παρουσίαση θα γίνει στο ANZAC HOUSE από τον Ιστορικό Dr. Peter Ewer, παρουσία των ολίγων απομεινάντων Βετεράνων που πολέμησαν στην Κρήτη και των οικογενειών τους.

 

Πηγή: Real.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel