Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Έχει μέλλον η Λήμνος στον εναλλακτικό τουρισμό;

the roots web banners 06

Έχει μέλλον η Λήμνος στον εναλλακτικό τουρισμό;
21.02.2024 | 19:26

Έχει μέλλον η Λήμνος στον εναλλακτικό τουρισμό;

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

Γράφει, η Δέσποινα Βασιλειάδου


Η Λήμνος είναι χωρίς αμφιβολία ένας ανερχόμενος τουριστικός προορισμός. Η ολοένα αυξανόμενη τουριστική της δραστηριότητα προσφέρει έσοδα στην τοπική οικονομία και είναι ισχυρή κινητήριος δύναμη.

Ωστόσο, υπάρχει μια σειρά μεγάλων προβλημάτων που χρόνο με τον χρόνο συσσωρεύονται και γίνονται όλο και πιο εμφανή.

Όσα συμβαίνουν σε διάσημα κυκλαδονήσια θα πρέπει να αποτελέσουν φάρο δικό μας και σοβαρή υπόμνηση, ώστε να μην ακολουθήσουμε τον ίδιο δρόμο λαθών. Γιατί η οικονομική ευμάρεια είναι αναμφισβήτητα σημαντική, μπορεί όμως να είναι και εφήμερη, γι αυτό προσοχή.

Από την άλλη υπάρχει πάντα ένας τομέας, στον οποίο η Λήμνος μπορεί να διαπρέψει. 

Εναλλακτικός τουρισμός. Στα περισσότερα είδη εναλλακτικού τουρισμού, η Λήμνος μπορεί να ανταποκριθεί. Έχει όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις και όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να εκμεταλλευτεί με αξιώσεις, τις ευκαιρίες που δίνει ο εναλλακτικός τουρισμός. 

Αν λοιπόν η ερώτηση είναι «Η Λήμνος μπορεί;», η χωρίς σκέψη απάντηση είναι «Μπορεί! Θέλει;».

Αυτή τη φορά η ερώτηση δεν έχει δεδομένα θετική απάντηση. Γιατί όποιος «θέλει», τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, τα αξιοποιεί και επενδύει σε αυτά, δεν τα εγκαταλείπει.  

Δείτε τις φωτογραφίες που ακολουθούν: 

Είναι τα Παρατηρητήρια πουλιών και θέασης φυσικού κάλλους, σήμερα! 

Χορταρόλιμνη Λήμνου

Ασπρόλιμνη Λήμνου

Αλυκή Λήμνου

Ρημαγμένα και εγκαταλελειμμένα! 

Τα Παρατηρητήρια, εγκαταστάθηκαν το 2000 στην Ασπρόλιμνη, στη Χορταρόλιμνη και στην Αλυκή, μέσω προγράμματος Natura και με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Β. Αιγαίου, δηλαδή με κονδύλια από το ΕΣΠΑ. 

Μάλιστα, για αρκετά χρόνια, τα Παρατηρητήρια συγκέντρωναν το ενδιαφέρον ταξιδιωτών τις κατάλληλες ημερομηνίες, κυρίως αυτό της Αλυκής, καθώς ήταν πολύ κοντά τοποθετημένο, στο σημείο που ξαπόσταιναν τα πουλιά και η θέα ήταν μοναδική. 

Δείτε το Βίντεο του Αθανάσιου Λαμπρίδη, στο οποίο εντοπίσαμε πλάνα από το συγκεκριμένο παρατηρητήριο όπως ήταν μερικά χρόνια πριν.

Καθώς ξαναφέρνω στο μυαλό μου εκείνη την εποχή, όταν κάναμε τα πρώτα βήματα προσέγγισης στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, θυμάμαι επίσης τις «Διαδρομές Ερμηνείας Περιβάλλοντος» που είχαν δημιουργηθεί πάνω από τις Αμμοθίνες, με σκοπό αφενός να μην καταπατώνται οι αμμόλοφοι και η βλάστηση, εκείνο το κρινάκι της Λήμνου που ευδοκιμεί μοναδικά στην περιοχή και αφετέρου να υπάρχει πληροφόρηση στον περιηγητή κατά τη διάρκεια της βόλτας του. 

Φαντάζομαι, ότι κι αυτό το έργο δεν έχει διαφορετική τύχη από αυτή των Παρατηρητηρίων... 

Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού αποτελούν στρατηγική ανάπτυξης.

Εκτός από το ότι δίνουν ζωή σε ένα τόπο τους άδειους μήνες του χρόνου, είναι φιλικοί προς το περιβάλλον και τις ανθρώπινες αξίες. 

Απαιτούν όμως, συνειδητοποιημένη τοπική κοινωνία και επισπεύδουσα Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

Η Λήμνος, όντως, μπορεί! Θέλει όμως; 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το