Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>«Πα στ’ μπέτρα να φτρων’». Το νέο βιβλίο του Σταύρου Τραγάρα
«Πα στ’  μπέτρα να φτρων’». Το νέο βιβλίο του Σταύρου Τραγάρα
01.06.2023 | 22:45

«Πα στ’ μπέτρα να φτρων’». Το νέο βιβλίο του Σταύρου Τραγάρα

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

«Πα στ’  μπέτρα να φτρων’», είναι ο τίτλος του νέου πονήματος του Λημνιού, αγαπητού, και πολυγραφότατου συγγραφέα Σταύρου Τραγάρα.

Πρόκειται για ένα βιβλίο γεμάτο με εύθυμες ιστορίες σε γλώσσα λημνιά, το αγαπημένο αντικείμενο στο οποίο εστιάζει στα βιβλία του ο κ. Τραγάρας. 

«Στη μνήμη των ανθρώπων που μου μίλησαν με τη Λημνιά γλώσσα», αφιερώνει το βιβλίο του ο κ. Σταύρος και μέσα στις 219 σελίδες του, ξεδιπλώνεται η αυθεντικότητα της λημνιάς γλώσσας αλλά και η ευαισθησία του συγγραφέα και η λατρεία του για αυτό που ονομάζουμε ντοπιολαλιά. 

Η ντοπιολαλιά, ποτέ δεν είναι απλώς, ένας άψυχος γλωσσικός ιδιωματισμός! Κουβαλάει πάντα, τα ήθη των ανθρώπων και την παράδοση των τόπων. Και καθώς φαίνεται, για πολλά χρόνια, με τρυφερότητα, σχεδόν μυσταγωγικά ο κ. Σταύρος συγκέντρωνε στα συρτάρια του γραφείου του και του μυαλού του, εκατοντάδες μικρές και μεγαλύτερες ιστορίες της Λήμνου, για τη Λήμνο, σε γλώσσα Λημνιά. 

IMG 4199
Ακριβώς από την ίδια φιλοσοφία, διαπνέονται και τα υπόλοιπα βιβλία του κ. Τραγάρα, τα οποία, αν υπήρχαν ευαίσθητα αντανακλαστικά στον τοπικό πολιτισμό και στοιχειώδης γνώση, θα έπρεπε με ευθύνη των αρμοδίων να βρίσκονται σε όλες τις βιβλιοθήκες των σχολείων της Λήμνου. Αρχικά. 

Είναι τύχη να έχεις τέτοιους θεματοφύλακες της λαϊκής σου παράδοσης, και είναι δείγμα πολυεπίπεδης ένδειας να τους αγνοείς…

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

seajets superRunner

 

youtube channel