Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Γυμνάσιο Μούδρου: Ανακαλύπτοντας το Κτήμα της Παλιάς Μητρόπολης

the roots web banners 06

Γυμνάσιο Μούδρου: Ανακαλύπτοντας το Κτήμα της Παλιάς Μητρόπολης
25.05.2023 | 21:50

Γυμνάσιο Μούδρου: Ανακαλύπτοντας το Κτήμα της Παλιάς Μητρόπολης

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

Με τον καλύτερο τρόπο ολοκληρώθηκε για τη φετινή σχολική χρονιά το Πρόγραμμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας, ένα από τα σχολεία του Δικτύου ASPnetτης UNESCO.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση του MEDina(Mediterranean Institute for Nature and Anthropos) και του συνεργάτη του, υπευθύνου υλοποίησης των εκπαιδευτικών δράσεων, κ. Ραφαήλ Γιαννέλη. 

Οι μαθητές της Α΄Γυμνασίου που συμμετείχαν στο πρόγραμμα επισκέφτηκαν την Πέμπτη, 25 Μαΐου, το Κτήμα της Παλαιάς Μητρόπολης. Η Πρόεδρος του Παλλημνιακού ταμείου κ. Σακαρίκου και η γεωπόνος κ. Κωνσταντινίδου υποδέχθηκαν τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου Μούδρου, τους εξήγησαν τα πάντα για τον τρόπο λειτουργίας του Κτήματος και την ιστορική, αλλά και οικονομική του σημασία για το νησί της Λήμνου.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν για το Παλλημνιακό Ταμείο, το έργο του, τη λειτουργία του, τη σύνδεσή του με την παιδεία και αντιλήφθηκαν τη σημασία του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα παραγωγής για το νησί και τους κατοίκους του. Εντυπωσιάστηκαν από το «Αγιοπαυλίτικο Μετόχι» και την εξέλιξή του μέσα στο πέρασμα της ιστορίας, εντόπισαν ίχνη παλαιότερων πολιτισμικών αναφορών, προσκύνησαν στην εκκλησία της Παναγίας κι ένιωσαν ξαφνικά να βρίσκονται σε μια άλλη εποχή. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο βιβλίο του κ. Θ. Μπελίτσου όπου αναλύεται όλη η ιστορία του Παλλημνιακού Ταμείου και του Κτήματος. 

Η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε ένα βιωματικό μάθημα ιστορίας, άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, οικονομίας, επαγγελματικού προσανατολισμού, μια ουσιαστική ώθηση για  επιστροφή στη γη και αειφόρο ανάπτυξη.

Η επίσκεψή μας ολοκληρώθηκε με βράβευση των μαθητών Καβαλέρου Ευάγγελου και Μαρμαρά Μάλαμας για τις εργασίες τους με θέμα την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και το έθιμο του Κλύδωνα στη Λήμνο με αθλοθέτες το MEDinaκαι το Γυμνάσιο Μούδρου. 

Συνοδοί εκπαιδευτικοί και υπεύθυνες υλοποίησης του προγράμματος η Διευθύντρια του Γυμνασίου Μούδρου κ. Παπαπαναγιώτου Μαρία και οι εκπαιδευτικοί κκ. Νάτσιου Καλλιόπη, Μαντζανίδου Σοφία, Κεχαγιά Αγγελική. Στο πρόγραμμα καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς επίσης συμμετείχαν οι κκ. Παπαστεφάνου Πέτρος, Μπεκιαρίδου Ευγενία και Σέτσικα Χρυσούλα. 

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Σακαρίκου και την κ. Κωνσταντινίδου για την πολύ όμορφη ξενάγηση και τη διάθεσή τους να απαντήσουν σε όλες τις απορίες μας. Ευχαριστούμε, επίσης, εκ βαθέων το MEDinaκαι ιδιαίτερα τον κ. Ραφαήλ Γιαννέλη γι΄αυτή την όμορφη εμπειρία που αποκομίσαμε κατά τη φετινή σχολική χρονιά με αυτό το ιδιαίτερο και τόσο σημαντικό πρόγραμμα που ξαναφέρνει τους μαθητές και τις μαθήτριες μας σε επαφή με την παράδοση, τον πολιτισμό και την ευλογημένη γη της Λήμνου.

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

banner 300x250 superRunner thessaloniki GR

 

stenos400x400

 

youtube channel