Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Λήμνος: Οι 6 περιοχές που οι bloggers ξεχωρίζουν

banner roots

Λήμνος: Οι 6 περιοχές που οι bloggers ξεχωρίζουν
23.03.2023 | 09:15

Λήμνος: Οι 6 περιοχές που οι bloggers ξεχωρίζουν

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Γράει η Μαρία Καραμιχάλη

Η Λήμνος είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Ελλάδας -το 8ο για την ακρίβεια- που βρίσκεται στο Θρακικό Πέλαγος, στο βόρειο Αιγαίο. Είναι ένα ηφαιστειογενές νησί, χωρίς δάση αλλά με μερικές καλλιεργημένες πεδιάδες με σιτηρά και αμπέλια.

Το νησί έχει πανάρχαια ιστορία με μερικά σπουδαία αξιοθέατα. Πανέμορφες παραλίες και χωριά υποδέχονται τους επισκέπτες που επιθυμούν να περάσουν χαλαρωτικές διακοπές στο νησί της Λήμνου. Επίσης, προσελκύει surfers κυρίως στην περιοχή του Κέρου που υπάρχουν σχολές surfing και ιδανικές συνθήκες για surfing, windsurfing και kitesurfing.

Μπορείτε να επισκεφθείτε τη Λήμνο είτε ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά, το Λάυριο, την Καβάλα και τα τριγύρω νησιά είτε αεροπορικώς. Εξερευνήστε τις καλύτερες περιοχές για διαμονή στη Λήμνο, προτού κάνετε κράτηση καταλύματος, ώστε να μείνετε στο μέρος που σας ταιριάζει.

1. Μύρινα, διαμονή στην πρωτεύουσα της Λήμνου

Η Μύρινα είναι η πρωτεύουσα της Λήμνου και βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού. Η περιοχή κατοικείται από την εποχή του Χαλκού και η ίδρυση της πόλης χρονολογείται από τον 12ο ή 13ο αιώνα. Η πόλη έχει παραδοσιακή αρχιτεκτονική και αποτελείται από γραφικά δρομάκια, αρχοντικά σπίτια στο Ρωμέικο Γιαλό, μια αγορά και ένα λιμανάκι.

Τι να κάνω στην Μύρινα

Τα αξιοθέατα της πόλης είναι το Κάστρο, που αρχικά χτίστηκε τον 12ο αιώνα και απέκτησε την τελική του μορφή από τους Ενετούς, ο Μητροπολιτικός Ναός της Αγίας Τριάδας, το Εκκλησιαστικό Μουσείο, η Ντάπια στον λόφο Τσας.

Οι κοντινότερες παραλίες είναι ο Ρωμέικος Γιαλός και τα Ρηχά Νερά, όπου μπορείτε να πάτε με τα πόδια. Στην πόλη θα βρείτε πολλές επιλογές για διαμονή, εστιατόρια και μπαρ για την διασκέδασή σας.

 

2. Μούδρος

Ο Μούδρος είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό που βρίσκεται στην κεντρική Λήμνο, φωλιασμένη μέσα στον φυσικό κόλπο στο νότιο μέρος του νησιού. Κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια και το επίκεντρο της πόλης ήταν στο νησάκι Κουκονήσι που βρίσκεται σε απόσταση 400 μέτρων.

Τι να κάνω στον Μούδρο

Οι εκκλησίες που πρέπει να επισκεφθείτε είναι η τρίκλιτη εκκλησία των Ταξιαρχών “ΔΙΑ ΤΩΝ ΕΓΧΩΡΙΩΝ ΜΟΥΔΡΟΥ” που χτίστηκε το 1835 και ο μνημειακός ναός της Ευαγγελίστριας που χρονολογείται από το 1903-4.

Σε απόσταση 9 χιλιομέτρων θα βρείτε τον Αρχαιολογικό Χώρο της Πολιόχνης, που χτίστηκε κατά τη νεολιθική περίοδο, την 5η ή 4η χιλιετία π.Χ. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τα παράλια της Τροίας (αν και η Τροία χτίστηκε χίλια χρόνια αργότερα) και εξελίχθηκε σε έναν αστικό οικισμό με πέτρινες κατοικίες, πλατείες, πηγάδια, δρόμους και προστατευτικό τείχος.

Κοντινές παραλίες είναι το Μικρό και το Μεγάλο Φαναράκι. Το Μικρό Φαναράκι βρίσκεται στον Κόλπο του Μούδρου και απέχει 4 χλμ από το χωριό. Η παραλία είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες, ομπρέλες και καντίνα και το καλοκαίρι μαζεύει περισσότερο νεολαία. Το Μεγάλο Φαναράκι βρίσκεται δίπλα στο Μικρό Φαναράκια και είναι μια αμμώδης, οργανωμένη παραλία με beach bar.

Στην περιοχή του Μούδρου θα βρείτε κυρίως ταβέρνες και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Για διασκέδαση θα πρέπει να κατευθυνθείτε προς τη Μύρινα που απέχει περίπου μισή ώρα οδικώς.

 

3. Άγιος Ιωάννης Κάσπακας

Ο Κάσπακας είναι ένα χωριό της Λήμνου, που βρίσκεται στα δυτικά. Είναι μια περιοχή με έντονη ιστορικό ενδιαφέρον που πήρε το όνομά της από τον στρατηγό Κατάκαλο Κάσπακα, που φαίνεται να είχε περιουσία στο νησί.

Τι να κάνω στον Άγιο Ιωάννη Κάσπακα

Η παραλία της περιοχής, ο Άγιος Ιωάννης είναι μια αμμώδης παραλία με βράχια που τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί τουριστικά. Διαθέτει ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Από τον Κάσπακα μπορείτε να φτάσετε στις διάσημες Αμμοθίνες (μισή ώρα οδικώς). Οι Αμμοθίνες ή Παχιές Αμμουδιές είναι μια έκταση 70 στρεμμάτων που αποκαλείται και ως Έρημος της Λήμνου. Είναι ένα από τα πιο φωτογραφημένα πράγματα στο νησί και αποτελούν οικότοπους που δημιουργούνται από τη διάβρωση και απόθεση της άμμου.

 

4. Πλατύ, που να μείνετε στη Λήμνο με τα παιδιά και την οικογένεια

Το Πλατύ είναι ένα χωριό της Λήμνου που βρίσκεται μόλις 3,5 χιλιόμετρα νότια της Μύρινας. Είναι χτισμένο πάνω σε ένα λόφο σε κοντινή απόσταση από τη θάλασσα. Υπάρχουν πολλές ιστορικές αναφορές για τον όρμο του οικισμού που χρησιμοποιήθηκε ως λιμάνι από τα μεσαιωνικά χρόνια.

Τι να κάνω στο Πλατύ

Η παραθαλάσσια περιοχή στο Πλατύ είναι μια από τις πιο τουριστικές του νησιού, μιας και βρίσκεται δίπλα στην πρωτεύουσα. Θα βρείτε πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, μικρά ξενοδοχεία, ταβέρνες και μπαρ για να διασκεδάσετε. Η παραλία είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες και τα νερά είναι ρηχά και ιδανικά για παιδιά.

 

5. Καλλιόπη, που να μείνετε στη Λήμνο για windsurfing και kitesurfing

Η Καλλιόπη είναι ένα χωριό της Λήμνου που απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από τη Μύρινα. Βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του νησιού, χτισμένη σε μια πεδινή έκταση κοντά στον κόλπο Κέρος. Είναι μια περιοχή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Τι να κάνω στην Καλλιόπη

Αρχικά στο χωριό βρίσκεται η Χορταρόλιμνη, ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους που ανήκει στο δίκτυο NATURA. Πρόκειται για μια υφάλμυρη λιμνοθάλασσα που κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στεγνώνει και μετατρέπεται σε εκτεταμένο αλιπέδιο.

Άλλα αξιοθέατα της περιοχής είναι το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, ο ναός του Αγίου Γεωργίου και ο Παλαιοχριστιανικός τάφος στο νεκροταφείο της Αγίας Άννας.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και η Αλυκή Λήμνου, μια αλμυρή λιμνοθάλασσα που έχει έκταση μεγαλύτερη από 6.300 στρέμματα και που κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου καλύπτεται με θαλασσινό νερό. Όταν στεγνώνει σχηματίζει ένα πεδίο άλατος (αλιπέδιο).

Άλλο σημαντικό κοντινό αξιοθέατο είναι ο Αρχαιολογικός Χώρος της Αρχαίας Ηφαιστίας, εκεί υπήρχε η μεγαλύτερη και αρχαιότερη πόλη της Λήμνου. Οι ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή έφεραν στο φως ένα ιερό αφιερωμένο στη Μεγάλη Θεά Λήμνο, νεκροπόλεις, λουτρά, ένα ανάκτορο, πηγάδια και ένα θέατρο. 

Το στολίδι και ο σημαντικότερος λόγος που η Καλλιόπη προσελκύει κόσμο είναι η παραλία Κέρος, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στο ακρωτήρι Κέρος και το ακρωτήρι Καβαλλάρης. Η παραλία είναι αμμώδης και τα νερά ρηχά. Είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες, ομπρέλες, beach bar και καντίνα και στο δεξί τμήμα της παραλίας υπάρχει χώρος για τα τροχόσπιτα/campers των τουριστών.

Η παραλία είναι ευρέως δημοφιλής ως σποτ για θαλάσσια σπορ, όπως windsurfing, kitesurfing.

6. Κοντιάς

Ο Κοντιάς είναι ένα χωριό στη νότια Λήμνο, 11 χιλιόμετρα μακριά από τη Μύρινα. Το χωριό αρχικά βρισκόταν κοντά στη θάλασσα αλλά οι κάτοικοι το εγκατέλειψαν λόγω των πειρατικών επιδρομών.

Τι να κάνω στον Κοντιά

Στον Κοντιά πρέπει να επισκεφθείτε τους Ανεμόμυλους και να τραβήξετε αναμνηστικές φωτογραφίες. Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε τον παλαιότερο ναό του χωριού, τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, ο οποίος έχει φρουριακή κατασκευή με πολεμίστρες και κανόνια που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, τον ενοριακό Άγιο Δημήτριο, με ρυθμό βασιλικής και το ναό της Γεννήσεως του Χριστού.

Μόλις 3 χιλιόμετρα μακριά βρίσκεται η παραλία Εβγάτη (ή αλλιώς Νεβγάτης ή Ζεματάς). Είναι μια αμμώδης, οργανωμένη παραλία με ταβέρνες, καφέ-μπαρ και ξαπλώστρες. Έχει μεγάλη έκταση, περίπου 1,5 χλμ, και τα νερά της είναι ρηχά, καθιστώντας την κατάλληλη για μικρά παιδιά.

Πηγή: geografikoi.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel